(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is geen geheim dat Nederlanders een flinke vinger in de Belgische wietpap hebben. Soms zijn ze uitgeweken voor de intensieve (heksen)jacht van justitie en politie hier en denken ze over de grens beter te kunnen werken. Maar áls je gepakt wordt met wiet(planten) bij de zuiderburen moet je rekening houden met celstraffen die we in Nederland slechts uitdelen aan dronken doodrijders…

 

Kaalplukken of vastzetten?

Forse celstraffen voor het kweken van wiet komen we in Nederland dus nog maar hoogst zelden tegen. Justitie in ons land gooit het de laatste jaren liever op het ‘ontnemen van crimineel vermogen’, ofwel ze plukken je liever kaal als een kip dan je op kosten van de belastingbetaler laten verwennen verblijven in een penitentiaire inrichting.

Hoe anders is dat nog in België. Niet dat de overheid daar minder fan is van de war on drugs, maar ze hanteren er nog liever de ouderwetse gevangenisstok dan het kaalplukmodel. Lees anders dit bericht nog maar eens, dat we begin juni schreven: ‘4 maanden cel voor 0,26 gram hasj – welk land doet zoiets?!

Duizend planten aan de West-Vlaamse kust

België natuurlijk! Ook voor de landgenoten die hun illegale cannabisheil liever bij de buren zoeken, is de rechterlijke macht daar bepaald niet mals. Vraag dat anders maar eens aan Radi E. H., die deze week terechtstond voor een wiethok met duizend planten in Nieuwpoort. Moet je wel een paar jaar wachten voordat je ‘m dat kan vragen, want voorlopig komt ie niet thuis. Watskeburt?

In december 2017 valt de politie een loods op een industrieterrein in kustplaats Nieuwpoort binnen. Mensen worden er niet aangetroffen, wel deze duizend wietplanten:

Omdat al snel blijkt dat de eigenaar en verhuurder van de loods van niks weet, besluit de politie de loods te observeren. En jawel, na twee dagen komt onze landgenoot Radi E. H. eraan getuft. En het is een bikkel – geen rat – dus hij weigert om namen te noemen van andere mensen die bij deze plantage zijn betrokken. Gevolg is wel dat onze landgenoot deze week moederziel alleen mocht opdraven als verdachte in de correctionele rechtbank te Veurne.

Radi gaf slechts water aan de wietplanten

Zoals te doen gebruikelijk probeert de verdediging te rol van cliënt (Radi dus) flink af te zwakken. In de krant Het Laatste Nieuws zegt zijn advocaat het zo: “Mijn cliënt is slechts een kleine speler in dit verhaal. Hij werd aangesproken op café en zou 5.000 euro krijgen om de planten te verzorgen en onderhouden. Dat klonk als muziek in de oren want hij zat op een berg schulden en wilde zijn familie helpen.”

Tja, niet geprobeerd is altijd mis geschoten nietwaar? Jammer voor Radi is wel dat de openbaar aanklager Radi’s verweer dat hij echt niemand van naam kent doorprikte door fijntjes te wijzen op de kapotgeslagen sim-kaart uit zijn telefoon.

Zware dobber

En dus krijgt Radi een zware douw, ook al gaf ie dan uit geldnood wellicht alleen water en voeding aan de duizend dames in de loods. Daarnaast moet hij namens de staat België ook boetedoening doen voor het aftappen van stoom en gas (10.000 euro overmaken aan Nutsmaatschappij Gaselwest), het erin luizen van de loodseigenaar (opnieuw 10k schadevergoeding ophoesten) en ‘lidmaatschap van een criminele bende’.

Geheel volgens de eis van het OM krijgt de Nederlander uiteindelijk 3 jaar gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank, waarvan dan wel een jaar voorwaardelijk is.

(advertenties)