(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In een beetje joint gaat algauw een derde tot een halve gram wiet of hasj. Van een kwart gram – of 0,26 gram om helemaal correct te zijn – kan je dus op zijn best een gemiddelde jonko draaien. Niet eentje waar je nog lang over zult lullen na consumptie, behalve dan als het ding je 4 maanden gevangenisstraf + een forse geldboete oplevert natuurlijk. Grote vraag is nu: in welk land flikken ze zoiets?!

 

Om maar direct met het – wellicht verrassende – antwoord te komen: deze bijzonder onverkwikkelijke geschiedenis speelt zich niet af in Afghanistan, Noord-Korea, Burkina Faso of China. Nee, we hebben het daadwerkelijk over:

BELG

Solliciteren

Maandag moest ene Sven V. (leeftijd onbekend of in ieder geval niet gemeld) voorkomen bij de rechtbank in Antwerpen. Dat deed de voormalige gedetineerde dus mooi niet, met als weergaloos excuus dat hij net die dag twee sollicitatiegesprekken had. Altijd toejuichen natuurlijk als gevangenen op eerlijke wijze proberen opnieuw vaste voet aan de maatschappelijke grond te krijgen.

Maar zo niet in het geval van Sven.

Weerspannigheid

Hij moest namelijk voor de edelachtbare van dienst opdraven omdat hij in gevangenis van Mechelen door de mand viel toen een cipier hem controleerde. De dienstklopper presteerde het om een pakje tabak tevoorschijn te toveren, met daarin – schrik niet – dus 0,26 gram hasj.

Sven zat toentertijd overigens te brommen wegens ‘gewapende weerspannigheid’. Dat moesten we hier even opzoeken, maar het betekent dit: ‘Weerspannigheid is elke aanval of verzet met geweld of bedreiging tegen een ministeriële ambtenaar, veld- of boswachter, agenten, personen die taksen moeten innen, brengers van dwangbevelen en mensen van de douane. Dit is wanneer zij handelen om de wet uit te voeren of om bevelen, beschikkingen of vonnissen te volgen. Een voorbeeld hiervan is een agent die een verdachte aanhoudt, en deze verdachte verzet zich hiertegen door geweld te vertonen.’ [bron: Studio Legale Advocaten]

Dit is 0,85 gram hasj. Dat is al niet veel, maar de Belg die 4 maanden cel + 8000 euro boete krijgt had nog niet eens een derde van de hoeveelheid die je hier ziet… [foto: Filip Jedraszak/Shutterstock]

‘Bijeen schrapen’

Omdat niemand het leuk vindt om achter tralies te zitten, laat staan in België dat bekend staat om zijn notoir slechte omstandigheden (ze hebben zelfs een tijdlang gevangenen ‘geëxporteerd naar Tilburg!), besloot Sven de pijn wat te verlichten door een joint te roken. Hij kocht er, aldus zijn advocaat die wel was komen opdagen in de Antwerpse rechtbank maandag, direct een blokje hasj omdat hij zwaar was aangeslagen dat ie tot celstraf was veroordeeld vanwege bovengenoemde weerspannigheid.

Svens advocaat kon het eigenlijk ook maar nauwelijks geloven dat hij voor 0,26 gram hasj moest staan pleiten.  “Het was gemengd met tabak. Ze hebben veel moeite voor moeten doen om dat bijeen te schrapen. De gevangenis had dat perfect tuchtrechtelijk kunnen afhandelen.”

Spannende zomer

Vooralsnog blijft de celstraf van 4 maanden + een geldboete van liefst 8.000 euro (dat moet dus wel het allerduurste stukje hasj ooit zijn!) sowieso nog enige maanden boven het hoofd van onze ijverige sollicitant hangen. Omdat er ergens een papiertje ontbrak, wordt de zaak pas na de zomer voortgezet. Welkom in België, inderdaad!

[openingsbeeld:  Everett Historical/Shutterstock]
(advertentie)