(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Friesland begon de politie de nieuwe maand maar weer eens met een dagje wietplanten zoeken en vernietigen. In liefst 12 panden in de provincie werden invallen gedaan door het Hennepteam van de politie Noord-Nederland, allemaal het gevolg van een ‘langlopend onderzoek naar de grootschalige productie van wiet’. 

 

Misdaad Anoniem

Uiteraard speelt Misdaad Anoniem ook weer een kwalijke rol in dit verhaal, want via meldingen van burgers werd het Hennepteam van de politie Noord-Nederland op het spoor van de 47-jarige hoofdverdachte uit uit de gemeente Fryske Marren gezet. Zelf had de politie ook al iets verdachts gevonden bij het oprollen van een wiethok in Wildervank en dus was het deze maandag bal in Friesland!

Alle met belastinggeld gefundeerde overheidsgeweld tegen planten wordt verantwoord met de volgende verklaring: ‘Politie Noord-Nederland pakt hennepteelt aan. In dit onderzoek ligt de nadruk op de faciliteerders van de hennepteelt. Door de stekken en growshops kunnen immers kwekerijen ontstaan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden.’

Alles begint met stekken

De hoofdverdachte – die volgens lokale Friese media zelf inTerherne woont op het terrein van een jachtwerf aan De Buorren – is de spil in het hele verhaal. Vanuit zijn bedrijf zou hij handelen in stekken en zelfs de politie weet blijkbaar dat daarmee alles begint.

In de bedrijfsruimte in Fryske Marren vonden de dienders inderdaad ‘duizenden stekken bedoeld voor de hennepteelt’, zo lezen we op de landelijke politiewebsite.  De politie bedoelt hier dat ze zijn bedoeld voor de WIETteelt, maar het verschil kennen tussen hennep en wiet, dat kunnen ze bij de politie meestal niet…

Hoe dan ook, die duizenden stekken gingen vervolgens – normaal gesproken dan, dus voor de politieactie van deze maandag – naar growshops en wietkwekerijen.


Growshops in Heerenveen en Leeuwarden

‘Vandaag maakte de politie een einde aan die hele lijn’, lezen we op de landelijke site van de blauwhemden. Met die ‘lijn’ wordt dus verwezen naar de overige 11 invallen van maandag, waaronder die in growshops in Heerenveen en Leeuwarden. ‘Daar vonden agenten apparatuur hennepteelt zoals licht- en afzuiginstallaties en voeding voor hennep’, zo lezen we.

In de growshop in Leeuwarden waren ze zelfs zo stom – want al járen verboden – om wietstekjes in huis te hebben. Lekker old school jaren negentig inderdaad, maar sinds de beruchte growshopwet van 2015 toch nog maar zelden gesignaleerd. Nou ja, voor een man uit Leeuwarden (33) en eentje uit Noardburgum (27) betekent de massale politieactie van maandag direct einde oefening.

Vier wietkwekerijen opgerold

En verder ging het langs de ‘die lijn’ maandag, want ook 4 wietkwekerijen die stekjes via de hoofdverdachte en de beide growshops kregen werden verrast met een politiebezoek. In een woning in Drachten stonden 800 planten, in twee woningen in Leeuwarden vonden agenten twee kwekerijen van elk ongeveer 280 planten. Ten slotte stonden in een loods in Harkema ongeveer 3.700 planten.

Met de 12 invallen, vooralsnog 3 arrestaties – ‘meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten’, aldus de politie – 6 in beslag genomen auto’s en ‘contant geld’ (hoeveel precies is niet bekendgemaakt), spreekt de politie uiteraard weer over een succes tegen de georganiseerde misdaad, ondermijning en wat je zoals kan bedenken om aan een wietplant te hangen…

Haha. Ze weten het verschil niet tussen hennep en wiet, maar humor hebben ze wel daar bij het Hennepteam Noord-Nederland, dat dient gezegd.

[openingsfoto:  Dafinchi/Shutterstock]
(advertentie)