(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er zullen niet veel mensen mensen zijn, die net als Jan Klaassen wiet kweken in een 20 meter diepe grot onder hun huis. Er zullen ook niet veel agenten zijn die zijn wietplanten daar zullen vinden maar zo’n ondergrondse kweekgrot brengt wel een hoge luchtvochtigheid met zich mee. De vraag aan Lieve Muna is dan ook: hoe verlaag je de luchtvochtigheid van een grot?

Ik kreeg deze week weer een hoop vragen binnen van lezers met kleine en grote kweekproblemen. Eén van die vragen viel op, en ging nu eens niet over jonge wietplantjes buiten. De vraag kwam van Jan Klaassen en is op zijn zacht gezegd een beetje ongewoon. Jan kweekt namelijk geen wiet maar moederplanten. En dat doet hij niet in een kweektent op zolder, maar in een 20 meter diepe grot onder zijn huis. Lees maar even mee…

 

Naam
Jan Klaassen
Onderwerp
Luchtvochtigheid
Bericht
Hallo Muna, ik heb een aantal planten die ik als moederplanten gebruik. Maar ik zit met een luchtvochtigheid van over de 90%. Ik heb een ruimte van 2,5 bij 3 meter en heb daar 4 HPS-lampen hangen, en natuurlijk een afzuiging. Er is in de ruimte een natuurlijke waterbron. Het probleem is, aangezien ik 20 meter onder de grond zit met de ruimte (onder het huis), dat ik de lucht niet naar buiten kan afvoeren. Nu zat ik te denken om de lucht in de waterput te blazen om hem daarmee af te koelen. De temperatuur is gemiddeld 26 graden in de grot, en de lampen branden 24 uur per dag.
Bijlagen

 

Hoi Jan Klaassen, een beste grot heb je daar zeg! Ideaal verborgen onder een huis voor de politie, en over geluidsoverlast hoef je je waarschijnlijk ook geen zorgen te maken. Dat gezegd hebbende heeft zo’n ondergrondse grot natuurlijk ook zo haar eigen nadelen. Je hebt zelf al gemerkt dat de luchtvochtigheid er nogal hoog is, en ook heb je weinig mogelijkheden om lucht af te voeren.

Moederplanten

Het is maar goed dat je alleen moederplanten kweekt, want voor bloeiende wietplanten zou een luchtvochtigheid van 90% echt veel te hoog zijn. Om stekken te maken is een hoge luchtvochtigheid dan wel weer goed, en daar heb je je moederplanten natuurlijk ook voor. Als ik je een kleine tip mag geven, zet je lampen op 18/6 in plaats van 24/0. Dan bespaar je stroom en blijven je moederplanten alsnog gewoon in de groeifase. Tenzij een lichtschema van 24/0 noodzakelijk is natuurlijk, omdat de luchtvochtigheid anders nog hoger oploopt voor de moederplanten.

Als ik het goed begrijp is er maar één toegangsweg naar de grot, en kun je de lucht nergens naar buiten afvoeren. Jouw oplossing om de lucht bij de waterput af te voeren, helpt de lucht wel af te koelen maar doet natuurlijk niets tegen de hoge luchtvochtigheid. Zonder aanvoer van verse buitenlucht, of een afvoer naar buiten wordt het erg lastig om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. En dan is er nog een probleem.

Stikken van zuurstof

Wanneer je de lucht in de grot namelijk steeds hergebruikt – wat je in feite doet zonder aan- of afvoer van lucht – dan loopt de concentratie aan zuurstof in de grot op, en neemt de concentratie aan CO2 af. Planten verbruiken namelijk CO2 uit de lucht bij de fotosynthese, en produceren daarbij zuurstof. Zonder CO2 verstikken wietplanten, dus daar zou ik toch wat aan doen. Ik moet overigens wel zeggen dat ik jouw moederplanten er prima vind uitzien, dus waarschijnlijk komt er ergens toch wel verse lucht binnen.

Als ik jou was zou ik toch proberen om ergens een aanvoer van verse lucht te maken. Misschien kun je een grote flexibele slang aanleggen vanuit je huis. Ik neem aan dat er wel een toegang tot de grot is, aangezien je er zelf ook kunt komen. Dit lost dan meteen het probleem van de hoge luchtvochtigheid en de aanvoer van verse lucht met CO2 op. Een tweede slang voor de afvoer zou helemaal ideaal zijn, want dan wordt het ook niet te heet in je grot.

Ik hoop dat je er uitkomt Jan, want ik vind dat je een mooie ondergrondse operatie hebt daar (letterlijk en figuurlijk).

-xxx- Muna

(advertenties)