(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onze Lieve Muna krijgt in deze eerste buitenwietweken wat meer vragen dan gewoonlijk, en beantwoordt er daarom drie tegelijk. De eerste vraag gaat over het verpotten van een zaailing, en de tweede vraagsteller heeft last van krulbladeren. Valérie tenslotte, hoopt alleen maar dat haar wietplantje niet mannelijk is.

Van zaterdag tot en met dinsdag aanstaande is het IJsheiligen. Volgens de nog altijd vertrouwde volkswijsheid is de kans op nachtvorst daarna nihil, en kunnen éénjarige planten zoals cannabis veilig naar buiten. Veel mensen zijn dan ook al met het ontkiemen van wietzaden begonnen, en sommigen lopen tegen de eerste problemen aan.

Verpotten?

Hoewel problemen, Ronald heeft eigenlijk geen probleem maar wel twijfels over het moment om zijn White Widow Autoflower te verpotten. Zijn wietplant is bijna een maand oud en de tijd lijkt te zijn gekomen om de jongedame te verpotten, of toch niet?

Naam
Ronald
Onderwerp
Verpotten
Bericht
Lieve Muna, ik ben voor het eerst begonnen met een wietplant te kweken voor het maken van wietolie, een White Widow Autoflower. Het is nu dag 22 na ontkiemen en de plant ziet er goed uit. De grootste buiten bladeren steken bijna over de potrand heen. Ik heb gelezen dat dit het moment is om over te potten naar een grotere pot. Anderen zeggen dat je moet wachten tot de wortels uit de gaatjes aan de onderkant van de pot heen komen. Wat is wijsheid?
Bijlagen 

Tja Ronald, wat is wijsheid als het op verpotten aankomt? Moet je verpotten als de bladeren over de rand van de pot groeien? Nee, dat lijkt me eerlijk gezegd een beetje een onnauwkeurig advies. Niet iedere pot heeft immers dezelfde diameter. Verpotten wanneer er worteltjes uit de drainage-gaten aan de onderkant groeien lijkt me een beter advies.

Verpot dan alleen niet meteen bij het eerste worteltje dat je ziet maar wacht tot je er echt wat meer ziet, zoals bij jou op de rechterfoto hierboven. Het eerste worteltje kan namelijk al uit een van de gaten komen wanneer het zaadje net boven de grond is.

Zelf kijk ik ook altijd een beetje naar de plant zelf, in dit geval is die nog heel mooi groen, dus er zijn geen tekens dat de plant iets tekort komt op dit moment. Niet dat je daarop moet wachten hoor maar als dat gebeurt is het wel zaak om snel te verpotten.

In dit geval raad ik je aan om nu wel te verpotten, aangezien je een autoflower kweekt. Autoflowers hebben een vaste levenscyclus waardoor je de groei eigenlijk niet wil vertragen door ze te lang in een klein potje te houden. Sommige kwekers zaaien autoflowers daarom ook meteen al in een grote pot maar ik ben daar geen voorstander van. Kleine plantjes in grote potten geef je namelijk heel snel te veel water. Wel verpotten dus Ronald. Hoe je dat het beste kunt doen lees je hier.

 

Krulbladeren?

Van Mark kreeg ik ook een mail deze week. Zijn Frisian Dew lijkt wel een probleem te hebben, al valt het volgens mij wel mee. Wat er aan de hand is, legt Mark zelf uit in zijn mail. Lees maar even mee:

Naam
Mark
Onderwerp
Krulbladeren
Bericht
Lieve Muna, mijn Frisian Dew begint krulblaadjes te ontwikkelen. Ze staat nog in een 5-literpot met Batmix te wachten tot ze in de volle grond kan. Ik wil proberen om er monsterplanten van te maken (volgens jullie artikel) en zijn nu 5 weken oud. Ze krijgen vijverwater met een pH-waarde van 6,5 en niet te veel. Als de zon schijnt en de temperatuur is goed zet ik ze buiten maar nu staan ze voor het raam van de schuifpui in de zon of iig veel licht. Zou mooi zijn als je een antwoord weet. Groet, Mark
Bijlagen

Hoi Mark, ik kan aan de bladeren zien dat deze plant inderdaad niet te veel water heeft gehad. De bladeren hebben een mooie groene kleur en staan mooi schuin omhoog. Aan de waterhuishouding ligt het dus niet. Je hebt zo te zien wel getopt, en het zou goed een stressreactie hierop kunnen zijn. Wat ook wel voorkomt is krullende bladeren door pH-schommelingen en temperatuur (kou) kan het ook veroorzaken. Tenslotte kan het ook een genetisch trekje zijn waardoor deze specifieke plant haar bladeren krult.

Toch zou ik me er niet al te veel zorgen over maken. De rest van de plant ziet er gezond genoeg uit en waarschijnlijk groeit ze er wel overheen. Zeker als ze straks in de volle grond staat, met een warm zomerzonnetje op haar bladeren.

 

Is dit een man?

Tot slot een vraag van Valérie over het geslacht van haar wietplantje. Het zaadje komt uit een zakje wiet en het plantje zelf bloeit al zo te zien. Maar is het een man?

Naam
Valérie
Onderwerp
Is dit een man?
Bericht
Beste Lieve Muna, ik heb hier een klein plantje van een zaadje uit de wiet. Ik dacht ik probeer het maar even maar nu komt er een knopje op de top. Dit heb ik bij vorige plantjes nog niet gezien. Betekent dit dat het een mannetje is en ik die beter wegdoe? Sorry, misschien een domme vraag maar ik heb nog twee kleintjes en zou ze niet naar de vaantjes willen helpen. Alvast bedankt voor uw hulp. Vriendelijke groet, Valérie
Bijlagen 

Hallo Valérie, ik moet je inderdaad teleurstellen over deze plant, het is een man. Van een afstandje kon het misschien nog een klein beginnend topje zijn maar als je beter kijkt zie je duidelijk de mannelijke knoppen zitten. Je kunt deze plant beter zo snel mogelijk weggooien, voor de knoppen open gaan want dan komt het stuifmeel eruit. En als je twee andere wietplanten ook al bloeien, dan worden ze bevrucht en krijg je inferieure wiet vol met zaad. Snel weggooien dus!

Ik vraag me trouwens wel af waarom deze man nu al bloeit, misschien is het een mannelijke autoflower. Je hebt het zaadje uit de wiet gevist, dus waarschijnlijk is het zaadje zelf ook al afkomstig van een per ongeluk bevruchtte wietplant. Volgende keer kun je toch beter wat investeren en goede kwaliteit wietzaden kopen. Dan weet je wat je kweekt, en het levert je zoveel betere en meer wiet op. Een goed wietzaadje verdient zichzelf dubbel en dwars terug.

(advertenties)