(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben weleens mooiere stekken gezien dan deze van Leon, ook al zit er een top aan. Die top is trouwens ook meteen het probleem van de week. Want hoewel de stek al wortels heeft, willen de bladeren maar niet komen. Hé Lieve Muna, waarom wil deze stek niet groeien?

Ik heb al vaker met het probleem van Leon te maken gehad. Stekken of wietplanten die in of na de bloeifase weer onder 18 uur licht komen te staan en dan niet willen groeien. Gelukkig heeft Leons stek al wel wortels, maar het zal nog wel even duren voor er ook weer bladeren gaan groeien… lees maar mee.

 

Naam
Leon
Onderwerp
Stekken: de wortels groeien, maar niet de blaadjes…
Bericht
Lieve Muna, nu heb ik écht je raad nodig. Ik heb mijn eerste plantjes zonder noemenswaardige problemen geoogst (Yummies). Voor de bloei heb ik drie stekjes genomen. Deze groeiden vrij snel. Na tweemaal verpotten had ik geen plaats meer in de groeiruimte en heb deze dan maar in de bloeiruimte gezet, zover mogelijk van het licht.
De eerste planten waren toen nog aan het bloeien, en ik dacht dat het 12/12 lichtregime geen invloed zou hebben op de jonge plantjes. Verkeerd gedacht… ze zijn eveneens beginnen bloeien.

Omdat hun moeders goede planten waren heb ik twee stekken genomen van de plantjes. Ik dacht niet dat het zou lukken, maar na drie dagen hadden ze al wortels. Ik heb ze verpot. De wortels blijven groeien, maar er komen geen blaadjes. Waarschijnlijk logisch omdat ze van bloeiende planten komen. Maar ik hoop toch dat je een optie hebt. En bedankt voor alle details die ik van je geleerd heb.

MVG, Leon

Bijlage

 

Bloei-hormonen

Hoi Leon, dat moet wel het kleinste bloeiende wietplantje zijn die ik ooit zag. Hoewel, ik heb het al vaker meegemaakt, en het heeft inderdaad alles te maken met de bloeiende moederplant waar deze stek vanaf komt. Het komt erop neer dat je stek aan het reveggen is. Oftewel, ze bloeit nog en gaat op dit moment terug in de groeifase.

Kijk, wanneer je een wietplant op 12/12 zet, dan worden de nachten ineens 12 uur in plaats van 6 uur. Omdat wietplanten alleen in het donker bloei-hormonen aanmaken, hebben ze deze lange nachten nodig om tot bloeien te komen. Elke nacht maken ze een beetje meer bloei-hormonen aan en na een dag of tien ontstaan de eerste bloeiharen.

Wanneer je vervolgens stekken neemt van zo’n bloeiende wietplant, staat die ook nog bol van de bloei-hormonen. Maar omdat je stekje nu weer onder een 18/6 lichtschema staat, worden de bloei-hormonen weer langzaam afgebroken. Het duurt hierbij wat langer dan de 10 dagen om in bloei te komen, voor de stek weer aan een nieuwe groeiperiode begint. Maar als je maar genoeg geduld hebt zullen vanuit de toppen weer nieuwe takken met blaadjes groeien. Je kunt het proces overigens wel versnellen door je wietplant op 20/4 of 24/0 te zetten in plaats van 18/6.

De nieuwe groei die vanuit de top ontstaat, ziet er in het begin niet mooi uit. De bladeren hebben maar één bladvinger, en zijn vaak niet eens gekarteld. Langzaam maar zeker trekt dit bij en zie je weer gewone wietbladeren ontstaan. Het hele process kan wel een maandje in beslag nemen, of zelfs langer. Een voordeel van het reveggen of terug gaan in de groeifase, is dat je een plant krijgt met heel veel takken. Je hoeft na het reveggen dus niet meer te toppen of iets dergelijks en je hebt meteen een volle wietplant. Hierboven zie je een wietplant die ook terug is gegaan in de groeifase.

Nog even geduld dus Leon, uiteindelijk zal dat lelijke eendje weer in een mooie zwaan veranderen…

-xxx- Muna

(advertentie)