(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niets zo vervelend als een goed ontkiemd wietzaadje, dat zijn blaadjes vervolgens treurig laat hangen. Het is aan de hand met de Auto White Widow zaailing van Peter. Het plantje staat bij 20 graden in het licht van de zon, dus wat is het probleem Lieve Muna?

De lente is begonnen en dat betekent voor mij altijd een volle mailbox. Beginnende buitenkwekers mailen me in deze periode vaak vergelijkbare vragen over hun wietzaden. Een veel voorkomende vraag is waarom zaailingen er zo treurig bijstaan. Vaak gaat het om piepjonge autoflowers in grote plantenpotten, net als de Auto White Widow van Peter. Even kennismaken met Peter en zijn kweekprobleem.

 

 

Naam
Peter
Onderwerp
Vraag aan Lieve Muna
Bericht
Hallo Lieve Muna, twee weken geleden heb ik een White Widow Autoflower zaadje gekocht. Die heb ik laten ontkiemen en gelijk in zijn uiteindelijke pot verder laten groeien. Het plantje is dus ongeveer 2 weken oud. Ik geef nog geen voeding en zuur het water niet aan. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 20 graden. Verder maakt ze alleen gebruik van het zonlicht.

Oké, nu hier mijn probleem: het onderste paar blaadjes heeft al sinds het begin slap gehangen en ik weet niet of dat een probleem is of niet. De blaadjes zijn wel stevig. Het lijkt me niet dat overwateren het probleem is, aangezien ik ze al vanaf het verpotten geen water meer heb gegeven. Weet jij of het een probleem is, en zo ja wat ik er aan kan doen? Met vriendelijke groet, Peter

Bijlagen

 

Hallo Peter, bedankt voor je vraag. Het is een schattig maar inderdaad een beetje een treurig plantje wat je daar hebt. Toch loopt ze niet ál te veel achter hoor, het is een redelijk formaat voor een wietplantje van 2 weken oud. Het probleem zit ‘m in de grote pot, in combinatie met haar plek voor het raam. Ik denk dat deze zaailing toch te nat staat, ondanks dat ze vanaf het verpotten geen water meer gehad heeft.

Verpot autoflowers!

Kijk, de pot is naar verhouding veel te groot voor deze kleine zaailing. Ik weet wel dat er vaak wordt aangeraden om autoflowers niet te verpotten, waarschijnlijk de reden waarom je deze direct in de eindpot hebt gezet. Toch is het mijns inziens beter om wel eerst een klein potje te gebruiken. Deze is beter in verhouding met het formaat van een zaailing.

Mijs inziens is het beter om voor autoflowers wél eerst een klein potje te gebruiken. Deze is veel beter in verhouding met het formaat van een zaailing.

Wanneer de pot namelijk veel groter is dan een zaailing, neemt de aarde daarin een enorme slok water op, die de zaailing nog lang niet opneemt. Hierdoor staat de plant eigenlijk al heel snel te nat, wat ook bij jouw zaailing het geval is. De wortels verstikken dan een beetje door de natte aarde, en de zaailing laat haar blaadjes hangen. Ze voelen dan wel stevig aan, in tegenstelling tot een wietplant die te droog staat en haar bladeren slap laat hangen.

Omdat deze plant het verder alleen op zonlicht moet doen, en de zon in april nog niet heel sterk is, zal de groei ook heel traag verlopen. Het plantje drinkt daardoor superweinig, waardoor het gebrek aan zuurstof bij de wortels blijft bestaan. Dit werkt elkaar in de hand, en langzaamaan gaan veel van dit soort plantjes dood.

Droge voeten

Om deze plant te redden, zul je ervoor moeten zorgen dat ze weer droge voeten krijgt. Zie ik trouwens een metalen pot? Controleer even of die wel afwateringsgaten heeft onderin, dat is echt belangrijk. Misschien kun je wat extra gaten in de pot boren om de aarde wat sneller te laten drogen, of een kachel of radiator gebruiken om de aarde weer wat droger te krijgen? Een voorgroeilamp zou je zaailing ook geen kwaad doen. Dan groeit ze wat sneller en krijgt ze meteen wat stralingswarmte.

Toekomstige autoflowers die je buiten wil kweken, zou ik als ik jou was pas rond halverwege mei laten ontkiemen. Autoflowers leven maar een maand of drie en het resultaat is een stuk beter als dat juni, juli en augustus zijn, in plaats van april, mei en juni.
Ik hoop dat je deze Auto White Widow er weer bovenop krijgt, en anders begin je rond ijsheiligen gewoon opnieuw met een ander zaadje 😉

-xxx- Muna

(advertenties)