(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mathias kweekt sinds een jaar of twee zijn eigen wiet. Hij doet dat met zes planten op één vierkante meter onder een 600 Watt HPS. De opbrengst is gemiddeld een kleine 400 gram. Om dat te verbeteren wil hij deze keer negen planten kweken. Maar hoe kweek je een egaal bladerdek met 9 verschillende wietsoorten? 

Eigenlijk vraagt Mathias gewoon hoe hij zijn kweek met negen wietplanten in plaats van zes het beste kan aanpakken. Wat de uitdaging extra lastig maakt, is dat het om negen verschillende wietsoorten gaat. Gelukkig hebben alle strains wel een vergelijkbare bloeifase van ongeveer 9 weken. Op dit moment zijn alle negen de wietplanten pas een week oud, dus alle kweekmethodes zijn nog mogelijk.

 

Naam
Mathias
Onderwerp
Binnenkweek met 9 verschillende wietplanten
Bericht
Lieve Lieve Muna, een jaar of twee geleden, ben ik begonnen met het kweken van mijn eigen cannabis. De kostprijs werd te duur en ook mijn verbruik werd groter en groter.

Ik kweek in een Secret Jardin kweektent van 1,03 x 1,03 x 2 meter. Voorgroeien en de eerste weken groeien doe ik met twee ledbars van 45 Watt. Daarna gaan de planten onder een 600 Watt Dual Spectrum HPS kweeklamp. Voeding komt van Plagron, de potten hebben een inhoud van 13 liter. Ik top ze normaal altijd, als ook supercroppen en lollypoppen.
Nu, na twee jaar het zelf te proberen en vele malen jullie site af te lopen, zit ik op een gemiddelde opbrengst van 65 gram per plant. Minimaal is 50 gram en maximaal haal ik rond de 80 gram. Ik zet meestal 6 planten in de tent. Wel allemaal verschillende soorten want ik heb graag een ruim gamma aan keuze.

Deze keer wil ik het wat anders doen. Ik zal nu mijn kweektent volledig vol zetten, 9 planten dus.
Nu lees je veel op jullie site, om te opbrengst te garanderen, het toch aangeraden is om een zo egaal mogelijk bladerdek te creëren.

Nu zit ik met volgende vragen: is het nodig dat ik de 9 planten top en supercrop? Meestal doe ik dit om bushy compacte planten te krijgen, ook om onderste scheuten wat tijd te geven om naar boven te groeien. Is dit wel nog nodig als je je tent volledig vol zet?
De bedoeling is om toch wel een redelijk egaal bladerdek te bekomen, om dezelfde grootte van buds te verkrijgen. Maar aangezien ik ook al verschillende soorten zet is dit wel een hele opgave.

De soorten die nu staan zijn: 2 x Double Alien 18, 2 x Double Stuffed Sorbet, 1 x Zkittlez, 1 x Wedding Gelato, 1 x Kosher Sorbet, 1 x Exodus Kush en 1 x DJ’s gold (alles van DNA of RQS). Ik zit nu nog in de zaailing fase; ze zijn één week oud dus ik kan nog alles aanpassen.
Ik heb ook nog een CO2-emmer staan. Zijn deze nuttig als de temperaturen helemaal niet oplopen naar 30 plus graden? Zou je voor mij wat tips hebben? Dank bij voorbaat! Voor de tijd en energie je hierin steekt. Mvg Mathias

Bijlage

 

9 Wietplanten op één vierkante meter

Hallo Mathias, bedankt voor je vragen en je foto. Jammer dat je geen foto’s van je voorgaande rondes hebt meegestuurd. Gelukkig heb je alles wel uitgebreid beschreven, dus ik denk dat ik een goede indruk heb van de kweeksituatie.

Om te beginnen lijkt het mij prima om voor te groeien met de 90 Watt aan ledlicht maar niet wanneer je merkt dat je wietplanten tijdens hun tijd in het ledlicht veel strekken. De internodes (afstand tussen de vertakkingen) zouden voor het beste resultaat, lekker kort moeten zijn. Als ze veel strekken, kun je misschien beter een andere voorgroeilamp overwegen, of gewoon de HPS gebruiken. Hieronder zie je een wietplant met de mooie korte internodes die ik bedoel.

Dan even over je opbrengst. Met 600 Watt aan licht zou je in principe wel meer moeten kunnen oogsten dan 390 gram, al is dat ook geen slechte oogst hoor. Het voordeel van negen wietplanten in plaats van zes, is dat je het kweekoppervlak sneller gevuld hebt, en dus minder lang hoeft voor te groeien.

Een échte sea of green is het ook weer niet want met negen planten op een vierkante meter kun je potten gebruiken van 14 of 18 liter. Dit houdt in dat je planten toch een omvang van zo’n 30 x 30 centimeter en een hoogte van ongeveer 40 centimeter moeten hebben voor je de klok op 12/12 zet. Als je tenminste een mooi gevuld kweekoppervlak en een mooie met wortels gevulde pot wil hebben.

Toppen per vierkante meter

Ik zou je dan ook aanraden om zeker te toppen en je planten te ook te lollypoppen (dieven). Supercroppen zou ik achterwege laten, of alleen toepassen wanneer je merkt dat enkele takken te hoog worden. Ik reken zelf altijd uit hoeveel toppen ik maximaal op een bepaalde oppervlakte kan kweken, en reken met dat aantal door, hoeveel toppen iedere plant zou moeten hebben. Als ik dat weet, dan bepaal ik aan de hand daarvan hoe vaak ik moet toppen.

In jouw geval heb je een kweekoppervlak van één vierkante meter. Voor iedere top reken ik een ruimte van ongeveer 10 bij 10 centimeter. Dit is misschien krap maar je zult merken dat er altijd toppen afvallen omdat ze niet hoog genoeg worden.
In optimale situatie zou je dus 100 toppen in je kweektent moeten hebben. Je hebt 9 planten en 100 gedeeld door 9 is ongeveer 11 toppen per plant. 11 is echter een oneven aantal en de ruimte van 10 bij 10 centimeter was aan de krappe kant, dus rond je het af naar 10 toppen per plant.

Om deze 10 toppen per plant te kweken, zou ik iedere plant laten groeien tot deze 4 nodes hebben, en dan boven de bovenste node toppen. Vervolgens laat je de zijtakken wat uitlopen en top je de bovenste vier takken nog eens na hun eerste node. Als het goed is heb je nu in totaal 12 uitlopers maar de onderste twee takken knip je weg, aangezien die het bladerdek waarschijnlijk toch niet halen.

Een scrogrek kan je helpen om de toppen mooi over het oppervlak te verdelen, en het bladerdek zo egaal mogelijk te houden. Mochten er enkele uitschieters tussen de takken zitten, dan kun je die inderdaad supercroppen of met een draadje omlaag buigen.

CO2 toevoegen

Met 600 Watt op een vierkante meter, kan CO2 toevoegen zeker zin hebben. Of CO2 toevoegen zin heeft hangt niet af van de temperatuur maar de hoeveelheid licht. Het is wel zo dat áls je CO2 toevoegt, dat wietplanten dan een wat hogere temperatuur kunnen verdragen. 600 Watt per vierkante meter is ongeveer de grens waarbij CO2 toevoegen zin heeft.

(advertenties)