(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de serie CNNBS Basics behandelen we één voor één de basisvaardigheden van het wiet kweken. Een van de basistechnieken die we nog niet besproken hadden is supercroppen. Een methode die je bij wietplanten binnen en buiten kunt toepassen om wietplanten lager, stammen sterker en meer dikke toppen te maken.

Supercroppen klinkt als een wonder kweektechniek en dat is het ook wel een beetje. Eén razendsnelle handeling zorgt ervoor dat een wietplant niet alleen meer hoofdtoppen aanmaakt, maar ook dat takken sterker worden. Als klap op de vuurpijl kun je de vorm van een wietplant met supercroppen beïnvloeden, en er zo voor zorgen dat sommige takken bijvoorbeeld meer licht opvangen of wietplanten laag genoeg blijven.

High Stress

De kweektechniek supercroppen valt onder de zogenaamde high stress methoden, aangezien je de plant er een beetje mee beschadigt. Het is eigenlijk een gecontroleerde manier om takken te breken. Het zorgt ervoor dat je de takken kunt verplaatsen naar een gewenste plek, dat de wietplant in zijn geheel wat lager wordt en dat er meer hoofdtoppen aan groeien. De takken rondom de geknakte plek worden veel sterker en dikker om te voorkomen dat de tak nog eens knakt.

Zelf doen

Je kunt een wietplant zo vaak supercroppen als je wil maar alleen in de groeifase. Je kunt het op de hoofdstam toepassen om de plant bijvoorbeeld wat lager te houden. Je kunt ook de zijtaken van een getopte wietplant supercroppen om de structuur van de plant breder te maken.

Neem de stam (of tak) tussen je duim en wijsvinger en oefen druk uit terwijl je hem heen en weer rolt. Dit zorgt ervoor dat de binnenkern van de stam gekneusd raakt en je de stam in een hoek van 90 graden kunt buigen, zonder dat de tak breekt. Buig de tak dus in de gewenste richting en laat hem zo hangen.

Tip: Mocht je wietplant bij het supercroppen per ongeluk breken, dan kun je hem terugbuigen en repareren met een duct tape. De breuk is meestal binnen een dag al hersteld.

Wietplanten zijn ontzettend veerkrachtig en sterk; vaak groeit de gesupercropte tak al binnen een paar uur weer in een boog omhoog maar laat hem wel een paar dagen met rust om goed te kunnen herstellen. De geknakte plaats wordt sterker en dikker dan voor het supercroppen en vormt een soort knie. De zijtakken op het gesupercropte deel van de plant krijgen extra auxines (plant hormonen) en ontwikkelen zich beter en veranderen zelf in nieuwe hoofdtoppen.

(advertenties)