(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor een beginner heeft CNNBS lezer Tim een behoorlijk professioneel ogende kweekruimte, en kweekt hij duidelijk meer dan hij zelf rookt. Maar goed, onze Lieve Muna is nooit te beroerd om een kweker in nood te helpen met haar adviezen. In dit geval is het probleem dat de wietplanten teveel strekken. Is daar nog wat aan te doen?

Strekkende wietplanten

Tjonge jonge, beginnende wietkwekers van tegenwoordig kweken meer planten dan ik ooit in mijn kweektent had staan. In ieder geval Tim, die mij van de week een mail stuurde over het strekken van zijn groene dames. De planten zien er gelukkig en gezond uit maar strekken de pan uit, en niet in de breedte. Het licht schijnt zo door het bladerdek heen, op de grond. De vraag van vandaag: gaat Tim hierdoor opbrengst mislopen, en is daar nog wat aan te doen?

 

Naam
Tim
Onderwerp
Strekken
Bericht
Lieve Muna, ik ben een beginner. En heb mijn dames nou onder 2 x 850 Watt HPS staan. Nu strekken ze heel erg. Maar niet in de breedte (zie foto). Ik zie nog overal de aarde. Ik zit nu in de 4de week van de bloei. Gaat dit mij minder opbrengst opleveren? En is hier nog wat tegen te doen. Alvast bedankt, groetjes van Tim
Bijlagen

 

Bezint eer ge begint

Hoi Tim, mooie binnentuin heb je daar zeg! Een flinke ruimte ook als ik het zo zie. Sorry dat ik het zeg maar dat is duidelijk geen hobbykweek. Ik zou willen zeggen dat je als beginner wel een beetje veel hooi op je vork genomen hebt, heb je alles wel goed en veilig aangesloten, en gebruik je een goed koolstoffilter? Het zou anders weleens slecht kunnen aflopen met deze kweek, en dan is een verminderde opbrengst waarschijnlijk nog je minste zorg.

Ik hou altijd mijn hart vast wanneer ik dergelijke kweekruimtes zie, en zeker wanneer mensen dan ook nog eens beginners zijn. Er kan van alles mis gaan met een kweek van een dergelijk formaat en ik wil alle andere beginnende kwekers dan ook met klem adviseren om dit niet na te doen. Begin gewoon met een kleine en veilige kweekkast of -tent en laat het kilowerk voor wat het is.

Ik hou mijn hart vast wanneer ik dergelijke kweekruimtes zie. Zeker wanneer mensen dan ook nog eens beginners zijn

Trips

Dat gezegd hebbende, zie ik duidelijke sporen van trips op jouw wietplanten. De zilverkleurige vlekken op de bladeren zijn plekken waar trips sappen uit het blad heeft gezogen. Kijk maar eens goed op de foto hieronder, je ziet de vlekken duidelijk zitten. Maar wat ga je daartegen doen? Of heb je er al gif op gespoten? Het zijn dit soort vragen waar ik me zorgen over maak wanneer een beginner zo groot van start gaat.

De witte vlekken op de bladeren duiden op de aanwezigheid van trips.

Doorbloeien?

Aan de structuur te zien zijn dit sativa dominante wietplanten en als ik zou moeten raden dan zou ik zeggen dat je Amnesia (Haze) kweekt. Zo te zien heb je stekken gebruikt en die niet lang na het ingraven in de bloei gezet. Ze zijn inderdaad wat gestrekt maar echt niet zo gek veel voor een sativa.

Het klopt dat je hier en daar de aarde ziet maar de toppen zullen nog een stuk dikker worden. Zeker met een flinke bak aan HPS licht erboven. Ik zie dat er ook genoeg toppen laag groeien, en ook die worden door het HPS licht goed belicht. HPS kweeklampen stralen hun licht diep door in het gewas, wat ze dus ook bij uitstek geschikt maakt voor de commerciële kweek, wat dit uiteindelijk toch is.

Je kunt proberen de trips te lijf te gaan met een natuurlijke vijand zoals de roofwants maar ik geef je geen garanties

Ik zou je dan ook niet aanraden om hier nog wat aan te veranderen maar de bloeifase gewoon af te maken. Je zult vast een oogst draaien die hoort bij deze manier van kweken. Maar dan moet je wel iets tegen de trips doen, en bij voorkeur biologisch. Trips is lastig te bestrijden in een grote kweekruimte als de jouwe. Je kunt proberen de trips te lijf te gaan met een natuurlijke vijand zoals de roofwants maar ik geef je geen garanties.

Strekken

Strekken doen wietplanten wanneer ze wat te weinig licht krijgen. Bij deze planten denk ik echter niet dat dat het geval is maar het gewoon aan genetische aanleg van de planten te wijten is. Sativa dominante wietsoorten zoals Amnesia en haze-soorten, strekken gewoon wat meer dan indica’s. In een commerciële kweek los je dit op door gebruik te maken van grote HPS lampen, die diep genoeg stralen om niet te hoeven dieven of trainen. Zijn het trouwens niet 600 of 1000 Watt lampen in plaats van 850 Watt? 850 Watt HPS kweeklampen had ik nog niet gezien namelijk.

In een hobbymatige kweek, zou je de planten tijdens het groeien (tot aan het moment dat je de eerste bloeiharen ziet) van een blauwer licht kunnen voorzien om het strekken tegen te gaan. HPS kweeklampen stralen veel licht in de rode kleur uit, waardoor groeiende wietplanten wat meer strekken.
Daarnaast zou je de wietplanten in de groeifase kunnen toppen zodat ze wat meer in de breedte ontwikkelen. Aan het begin van de bloeifase kun je dan de onderste takken weghalen (dieven) zodat het bladerdek uiteindelijk uit dikke plakkerige toppen bestaat.

Wil je volgende keer een beter gevuld bladerdek, dan zou ik je aanraden om de planten in het begin eens te toppen. Met zoveel planten en twee dikke HPS lampen erboven moet dat voldoende zijn om het kweekoppervlak goed te vullen. Vergeet ook niet om je kweekruimte na deze ronde goed te ontsmetten, anders heb je zo weer ongedierte!

-xxx- Muna

(advertenties)