(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op zich zou je ook blij kunnen zijn met een sativa die al na een week of acht is uitgebloeid. Voor K.S. roept het echter vooral vragen op. Is de sativa die hij kweekt eigenlijk wel een sativa? Hoe lang zal de bloeifase nog duren? Moet hij al beginnen met spoelen? Allemaal vragen waar Lieve Muna hopelijk raad mee weet.

Ik weet niet waar de vragensteller van deze week zijn stekken koopt maar blijkbaar is het geen adresje dat veel aan nazorg doet. Het gaat in ieder geval om stekken die sativa’s zouden moeten zijn maar al na acht weken op 12/12 tegen hun einde aan lopen. Gek genoeg groeien de wietplanten wel als typische sativa’s, met lange internodes en smalle bladvingers, kijk zelf maar.

 

Naam
K. S.
Onderwerp
Sativa al klaar na 8 weken bloeien???
Bericht
Lieve Muna, ik heb een vraagje over mijn sativa’s. Althans, ik twijfel nu of ik het ook daadwerkelijk sativas zijn. Ik draai al een tijdje wat rondes met een SOG. 50 stuks in een tent van 240x120x200. De rondes draai ik altijd met stekken. De stekken weet ik altijd hier of daar wel ergens uit te halen.

Nu zit ik momenteel bijna in de achtste week van mijn kweek. Wat mij opviel is dat er opeens in korte tijd wel erg veel bruine bloeihaartjes zijn verschenen. Mag ik er nu vanuit gaan dat ik te maken heb met indica’s en geen sativa’s? Of trek ik deze conclusie te vroeg en kan het ook ergens anders aan liggen? Moet ik nu stoppen met voeding geven en beginnen met spoelen? Ik heb even geen idee wat de beste stap nu zou zijn.

Ik noem 8 weken bloei nu bijna. Dit zijn de 8 weken vanaf het moment op 12/12 over te zijn gegaan. De dames hebben zich naar mijn weten wel gedragen als een sativa soort. Ook de groei, snel en de lucht in. Ik kon geen verschil merken met mijn eerdere rondes.

Helaas lukt het me niet om foto’s toe te voegen. Dat was wel handig geweest natuurlijk. Bijna 50% van de bloeiharen zijn al bruin ongeveer. Hopelijk heeft u antwoord op mijn vraag. Hiervoor mijn dank alvast. Mvg. K. S.

Bijlage

 

Kort bloeiende sativa’s

Hallo K.S., bedankt voor je vragen. De foto is toch goed doorgekomen zoals je ziet. En op basis daarvan zou ik ook zeggen dat het om een sativa dominante soort gaat. Een 100% pure sativa zal het wel niet zijn, maar de lange en dunne structuur van de planten en de smalle bladvingers schreeuwen gewoon sativa!

Je schrijft in je mail dat je de stekken altijd wel hier of daar ergens los weet te peuteren. En aangezien je mij ernaar vraagt, ga ik ervan uit dat je zelf niet veel meer over deze stekken weet, dan dat het sativa’s zouden moeten zijn. Op zich jammer want als je de specifieke soort wist, dan weet je ook om welke hybride het gaat en kun je misschien iets achterhalen over de te verwachten bloeifase.

Hoe zit het met de temperatuur en de luchtvochtigheid? Heb je de planten misschien een keer vergeten water te geven? Het zou ook kunnen dat de sativa’s per ongeluk bevrucht zijn

Ingedroogde bloeiharen

Toch denk ik dat het wel om een sativa gaat in dit geval. Niet alleen door het uiterlijk van de planten maar ook omdat het einde van een bloeifase niet de enige reden is waarom bloeiharen indrogen. Een lage luchtvochtigheid en een hoge temperatuur kunnen er namelijk ook voor zorgen dat bloeiharen eerder bruin worden. Hoe zit het met de temperatuur en de luchtvochtigheid in deze kweektent? Heb je de planten misschien onlangs een keer vergeten water te geven? Het zou ook kunnen dat de sativa’s per ongeluk bevrucht zijn en daardoor eerder bruin worden, bijvoorbeeld door een hermafrodiete wietplant die je (nog) niet hebt opgemerkt.

Ik zou dan ook zeker nog niet gaan spoelen op dit moment. Helemaal omdat je schrijft dat de planten pas acht weken op 12/12 staan. Dat betekent dat ze eigenlijk pas zes weken daadwerkelijk bloeien. Je kunt je kweek het beste gewoon voortzetten en even een zakmicroscoop aanschaffen waarmee je de trichomen kunt bekijken. De kleur van de trichomen is namelijk een veel betrouwbare graadmeter om te zien of wietplanten al oogstrijp zijn.

Oogstbare periode

Zoals je misschien wel weet maken trichomen namelijk ook verschillende stadia door. Wanneer ze net gevormd zijn hebben ze een transparante kleur. Wanneer ze optimaal zijn en het meeste THC bevatten zijn ze wit als melk en een beetje troebel van kleur. Daarna worden ze bruin van kleur, wat betekent dat de trichoom in principe overrijp is.

Oogsten doe je het best wanneer het gros van de trichomen wit zijn, maar zo snel gaat dat ook weer niet. Tussen het moment dat de meeste trichomen wit zijn en een aantal nog transparant, en het moment dat de meeste trichomen wit zijn en een aantal bruin, zit ongeveer drie weken tijd. Dit is de oogstbare periode. Wanneer je ziet dat de meeste trichomen wit zijn en een aantal nog transparant, heb je dus nog ruim twee weken de tijd om te spoelen.

Wanneer je in het ergste geval helemaal niet aan spoelen toekomt is er ook nog geen man overboord. Je zult de wiet dan wat langer moeten laten curen (rijpen) maar ook dan raak je het chlorofyl kwijt wat wiet scherp doet smaken.

-xxx- Muna

(advertenties)