(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze Lieve Muna kreeg deze week mail van een bekende Nederlander, of was het toch gewoon een CNNBS lezer? Hoe dan ook, Bert begint aan zijn eerste kweek in een caravan. Hij heeft alle ramen netjes dichtgeplakt maar wil eerst nog wel even graag weten hoe het met de luchtvochtigheid zit in zo’n caravan. En welke opbrengst kan hij verwachten?

Je hoort het niet vaak, dat mensen caravans gebruiken om wiet in te kweken. Toch kan het een idee zijn, wanneer je binnenshuis bijvoorbeeld niet zoveel ruimte hebt, en die caravan toch verder niet gebruikt wordt. Bert stuurde me me er deze week een mail over. Misschien mocht hij van Ernie niet in huis kweken, wie zal het zeggen?

 

Naam
Bert
Onderwerp
Wiet kweken in een caravan, luchtvochtigheid en opbrengst?
Bericht
Dag lieve Muna, ik begin net aan een caravankweekje; lekker binnen maar toch buiten. Ik heb alles lichtdicht gemaakt en ben klaar voor de inrichting. Nu vroeg ik me af of ik met een led lamp van 300 Watt een deftige oogst kan verwachten? Moet ik verder nog rekening houden met de luchtvochtigheid en hoe kan ik dit relatief goedkoop oplossen? Lieve groeten! Bert
Bijlagen (Maximaal 2MB per stuk)

 

Wiet kweken in een caravan, waar moet je op letten?

Hallo Bert, sorry hoor van die flauwe grappen over je voornaam, ik kon het niet laten. Toch doe je er wel goed aan om me even te mailen. Ik denk namelijk dat je wel het een en ander zult moeten doen om voor een aangenaam klimaat in de caravan te zorgen. Ga in de winter zelf maar eens een paar dagen in je caravan slapen, dan voel je al snel dat het daar in deze tijd van het jaar niet erg warm is. De luchtvochtigheid kan ook nogal schommelen in een caravan, en is in waarschijnlijk gewoon exact hetzelfde als buiten de caravan.

Ik zou je om te beginnen dan ook aanraden om een min-max thermo- en hygrometer aan te schaffen. Op Plantarium.nu bestel je er al een voor €13,50 euro, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Buiten dat zul je hem ook gewoon hard nodig hebben. De temperatuur en de luchtvochtigheid op peil houden zal volgens mij de grootste uitdaging worden van deze caravankweek.

Een min-max thermo- en hygrometer meet constant de temperatuur en de luchtvochtigheid, en slaat de minimale en de maximale temperatuur en luchtvochtigheid op. Zo weet je hoe warm het maximaal wordt met de lamp aan, en hoe koud het kan worden wanneer de lamp uit staat. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid.

Temperatuur

Ik zou me vooral focussen op de temperatuur in de caravan, probeer die goed op peil te houden. Dat wil zeggen dat het met het licht aan minimaal 21 graden is en maximaal 27 graden. Wanneer de lamp uit staat mag de temperatuur dalen, maar niet meer dan 10 graden of tot onder de 16 graden. Eén ding wat je kunt doen en geen geld kost, is ervoor zorgen dat je kweeklamp ’s nachts brandt in plaats van overdag. Zo gebruik je de warmte van de zon alvast in jouw voordeel.

Hou er rekening mee dat een caravan minimaal geïsoleerd is, en je waarschijnlijk wel een kachel zult moeten gebruiken om bij te verwarmen. In die zin is een HPS of CMH kweeklamp misschien wel een betere keus voor een kweek in een caravan. G-Tools verkoopt een hele mooie CMH kweeklamp van 315 Watt, die wat warmer wordt dan leds, en ook efficiënter is dan HPS en de meeste led kweeklampen.

Maar welke lamp je ook gaat gebruiken, ik vrees dat je sowieso zult moeten bijverwarmen. Ik zou in de caravan een tussenwand maken en de lucht vanuit het andere deel van de caravan betrekken. Warme lucht uit de kweekruimte zou ik direct naar buiten afvoeren. Ik heb er even een tekening van gemaakt. Het rode vlak moet een straalkacheltje (bouwkacheltje) met ingebouwde thermostaat voorstellen, het gele vlak is de lamp met daarachter een afzuiger met koolstoffilter.

Zo zou ik het ongeveer doen Bert. Zorg ook voor een luchtfilter op de inlaat; beestjes kunnen gemakkelijk in de caravan, een luchtfilter kan dat verhelpen. Een filterdoek voor keuken-afzuigers koop je bij de Action voor een paar euro.

Watt wordt de opbrengst?

Tja, hoeveel opbrengst je kunt verwachten vind ik lastig te voorspellen. 300 Watt alleen zegt niet zoveel, de kwaliteit van de led kweeklamp maakt veel verschil. Daarnaast hangt alles natuurlijk af van de kweekomstandigheden in de caravan, en jouw kweekervaring. Als dit je allereerste kweek is dan zou ik nergens op hopen en overal blij mee zijn. Heb je veel ervaring en weet je het klimaat goed onder controle te houden in de caravan, dan mag je uitgaan van een opbrengst ergens tussen 0,5 en 1 gram per Watt.

Ik ben wel heel benieuwd naar het verloop van je kweek Bert, stuur je me nog eens een tussentijdse update?

-xxx- Muna

(advertenties)