(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De wiet in de Amsterdamse coffeeshops komt steeds vaker op een slechte manier in buitenlandse cannabismedia en we moeten eerlijk zijn; in vergelijking met Amerikaanse samples verbleekt het gemiddelde coffeeeshopwietje a la minute. Het probleem? We oogsten te vroeg, drogen te snel en curen doen we helemaal niet, dat moet anders!

Vraag een topkweker naar zijn geheim en hij zal weldra over de juiste nabehandeling beginnen. Het moment van oogsten, het droogproces en het curen bepalen voor maar liefst 50 procent de uiteindelijke kwaliteit van cannabis. Dat komt omdat bij een goed droogproces de terpenen worden behouden. Dit zijn de aromatische stoffen in wiet die bovendien een bijdrage leveren aan het effect. Tegelijkertijd moet het vocht en zoveel mogelijk achtergebleven chlorofyl eruit om een zo lekker mogelijk eindproduct te krijgen.

Laten we dus eens kijken hoe we het eindresultaat van een wietje zo vlak voor consumptie kunnen boosten.

flushing

4 weken lang spoelen is geen uitzondering onder kwekers van cupwinnende kwaliteit wiet

Spoelen

De creatie van een cupwinnaar begint uiteraard al bij de kweek, maar ook als die optimaal verlopen is, kan er bij de nabewerking nog een hoop verpest worden. De juiste nabewerking begint zo’n twee weken voor de geplande oogst met spoelen. En dat moment goed inschatten vereist de nodige ervaring.

Probeer aan de hand van je ervaring met een soort, het uiterlijk van de plant en de informatie over de bloeitijd op de zadenverpakking in te schatten wanneer dat ongeveer is. Het kan wellicht gebeuren dat je iets te vroeg stopt met voeden; leer daarvan. Het is altijd nog beter dan niet. Het zal de smaak van je wiet namelijk stukken beter maken en je voorkomt dat je achtergebleven meststoffen rookt.

Tip! De noodzaak om lang en grondig te spoelen neemt ook af wanneer je zuiver met biologische aarde en voeding werkt.

trichs-milky

Wacht met oogsten minstens tot de meeste trichomen wit van kleur zijn

Wiet oogsten

Oogsten doe je vervolgens pas wanneer de wiet rijp is, en niet eerder omdat je bang bent om gepakt te worden of omdat de toppen toch niet veel meer in gewicht toenemen. De kwaliteit, daar gaat het om En die neemt wel degelijk toe door je wiet de tijd te geven om goed te rijpen.

Wanneer de wiet dan rijp is bepaal je aan de hand van je eigen voorkeur, maar dan wel pas vanaf het moment dat de meeste trichomen wit zijn en niet meer transparant. Heb je geen (zak)microscoop om de trichomen te bekijken? Wacht dan tot je de plant ziet vergelen. Laat de grote schutbladeren eerst vergelen en wacht tot de meeste bloeihaartjes bruin en ingedroogd zijn.

Bij het oogsten zelf en trouwens ook tijdens het kweken wil je zoveel mogelijk voorkomen dat je de trichomen aanraakt. De hars blijft aan je vingers plakken en bovendien breng je vuiligheid en bacteriën van je vingers over op de wiet. Het lijkt misschien overdreven maar dat is het echt niet. Dacht je dat een cupwinnende top ook maar een keer is aangeraakt voor hij aan de jury van de High Times wordt overhandigt? Echt niet, dus pak de toppen bij de stammetjes vast en niet bij de buds.

Het lijkt misschien overdreven maar dat is het echt niet, dacht je dat een cupwinnende top ook maar een keer is aangeraakt voor hij aan de jury van de High Times wordt overhandigt? Echt niet!

Drogen

Drogen doe je het beste in het donker en niet te snel. Zet dus geen ventilator op je wiet tijdens het drogen, maar zorg alleen voor aanvoer van verse lucht. Gebruik dus alleen een afzuiger in je droogruimte. Om de wiet extra langzaam te laten drogen kun je bij het knippen alleen de schutbladeren weghalen en de blaadjes die uit de top groeien laten zitten. Het is wat lastiger knippen achteraf, maar het verbetert de kwaliteit en de smaak van je wiet. Als je echt voor topkwaliteit gaat dan laat je die kleine blaadjes dus zitten.

droog

Het drogen moet eigenlijk ongeveer twee weken in beslag nemen. De wiet is genoeg gedroogd wanneer de takjes met een duidelijk hoorbare knak breken wanneer je ze buigt. Maar let op want soms knakt een dun takje wel, terwijl een wat dikkere tak nog te nat is. Wacht er echt op tot alles goed droog is want hoewel het aan de buitenkant droog aan kan voelen kan er nog veel vocht midden in de top zitten, zeker bij een dikke compacte wietsoort. Als je de wiet dan in een weckpot stopt, trekt het vocht uit de binnenkant door de hele top heen en heb je de wiet in een keer verpest.

cure1Curen

Na het drogen ga je de wiet mooi maken en haal je alle blaadjes die je voor het drogen hebt laten zitten weg. Doe dit voorzichtig met een puntschaartje en nogmaals, probeer de wiet zo min mogelijk aan te raken! Als je klaar bent kun je gaan curen. Dat is in essentie niets meer dan de wiet een tijd op de juiste manier bewaren. Curen doe je minimaal twee weken maar bij voorkeur veel langer, sommige wiet kan net als een exclusieve wijn wel jaren oud zijn. Zolang je het maar bewaart in een luchtdichte glazen pot en in het donker. Weckpotten zijn ideale potten om je wiet in te laten curen, of rijpen in het Nederlands.

De wiet ruikt in het begin niet meer zo sterk maar je zult merken dat de aroma’s na een paar weken curen dubbel en dwars terugkomen

De eerste dagen moet je de wiet even laten boeren. Dit houdt in dat je de pot dagelijks een kwartiertje open zet zodat ook het laatste vocht weg kan. De wiet ruikt in het begin niet meer zo sterk maar je zult merken dat de aroma’s na een paar weken curen dubbel en dwars terugkomen. En daar doe je het allemaal voor; topkwaliteit wiet met een overvloed aan smaak en geur zodat we weer kunnen concurreren met de legale wiet uit Amerika, we willen toch niet achterblijven?

(advertenties)