(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wat Jelle laatst meemaakte vond hij toch wel erg raar. Hij kweekte een Autoflower en oogstte die. Bij de oogst liet hij wat blad en kleine topjes aan de plant zitten, en liet de plant verder voor wat het was. Tot zover niets vreemds aan de hand, ware het niet dat de autoflower spontaan weer begon te groeien en zelfs nieuwe toppen produceerde. Dat kan toch helemaal niet? Of wel soms Lieve Muna?

Wietplanten kunnen je blijven verbazen. Sommige exemplaren muteren en produceren kleine topjes midden op het blad. Andere rare fenotypes ontwikkelen zich tot zogenaamde polyploïden met monsterlijk dikke toppen. En weer andere wietplanten doen dingen die ze helemaal niet zouden moeten kunnen.

Jelle: “Hoe kan dit?”

Zo ook de autoflower van Jelle, die na de oogst gewoon vrolijk verder groeide en bloeide en de verwachtte levensduur van 10 tot 11 weken inmiddels met ruim 14 weken heeft overschreden. Hij stuurde mij er de volgende mail over.

 

Naam
Jelle
Onderwerp
Tweede bloei autoflower
Bericht
Lieve Muna, ik heb iets geks, en er niks over kunnen vinden op internet. Een tijd terug heb ik een autoflower gekiemd en geoogst (White Widow van Dutch Passion). Dit ging gewoon goed, prima oogstje, heerlijk wietje. Goed. Stoner dat ik ben, had ik na het oogsten geen zin meer om op te ruimen en heb ik wat popcorn (kleine topjes onderaan, red.) laten zitten. Niet met een reden. Waardeloos, dacht ik. Ruim de pot later wel op. Ik had inmiddels een nieuw plantje gekiemd en die was lekker bezig. Na een week of drie zag ik dat de popcorn lekker verder was gegaan en leek het net of de hogere popcorn nieuw blad aanmaakte. Superschattig dacht ik, dus ben weer water gaan geven (na het oogsten heb ik haar verwaarloosd en niks gegeven).

Het enige wat ik kon vinden op internet, is dat als je haar te lang laat staan ze mogelijk hermafrodiet wordt. Aangezien ik dat nooit heb meegemaakt leek het mij wel een leuk experiment om te zien hoe het zou uitpakken. Dus heb de plant weer water gegeven en ben er maar vanuit gegaan dat er nog voldoende voeding in zit. Inmiddels ben ik wat weken verder en is ze behoorlijk fors geworden, met dikke rijke toppen. Daarbij waren op een gegeven moment de onderste popcorn rijp (rijper dan de nieuw gemaakte bloemen). Ik heb dit geoogst, het was hooguit 2 gram, maar wel prima te roken. Niet anders dan de eerste oogst.

Uiteraard ga ik na deze tweede bloei kijken of ik er een derde uithaal, alleen laat ik dan meer blad zitten. Tja, als ze zo haar best doet waarom zou ik het dan opgeven? Nu zou ik alleen wel willen weten… hoe kan dit? Hoe groot is de kans dat ik er drie oogsten uithaal? Is dit vaker voorgekomen? Ik dacht dat autoflowers stierven als ze eenmaal hadden gebloeid. Deze moet 11 tot 12 weken normaal en ik zit nu op ruim 25 weken. Ik wist niet dat het zo uit zou pakken dus ik heb geen foto’s van de popcorn.

Bijlagen

 

Rare fenotypes, die autoflowers!

Hallo Jelle, mooi verhaal van die White Widow Autoflower. Autoflowers hebben in de natuur inderdaad een voorgeprogrammeerde levensloop. Ze groeien een paar weken, gaan dan vanzelf in bloei en na de bloei sterven ze af. Ze kunnen in de natuur ook niet echt veel anders, aangezien het weer een tweede groei- en bloeifase niet toelaat.

Wat echter maar weinig mensen weten, is dat autoflowers wel degelijk kunnen reveggen, net als fotoperiode gevoelige wietplanten. Daarbij moet wel gezegd worden dat autoflowers niet ideaal zijn om te laten reveggen. Er treden vaker problemen op, of het duurt lang voor ze terug in de groeifase gaan. Bovendien verandert de autoflower na zo’n nieuwe groeifase in een fotoperiode gevoelige wietplant. Dat wil zeggen, je zult ze later weer op een 12/12 lichtschema moeten zetten, om een nieuwe bloeifase te forceren.

Autoflowers reveggen

Om een autoflower na de oogst opnieuw te laten groeien, moet je bij het oogsten alleen de grote toppen weghalen, en blad en ‘popcorn-topjes’ laten zitten. Dan zet je ze op een 18/6 lichtschema, en na een paar weken zullen er vanuit de achtergebleven topjes, nieuwe takken groeien.

Ik ben benieuwd naar het lichtschema in jouw kweekruimte. Omdat je schrijft dat de tweede oogst maar een paar gram was, vermoed ik dat je de plant gewoon op 12/12 hebt gehouden na de oogst. Als je voor een goede derde oogst wil gaan, raad ik je aan om de plant te behandelen als een fotoperiode gevoelige wietplant. Dus eerst een tijdje laten groeien onder een 18/6 lichtschema zoals ik hierboven beschrijf, en daarna laten bloeien door haar op 12/12 te zetten.

Heel veel succes met je derde oogst Jelle! -xxx- Muna

(advertenties)