(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Trips is een klein en desastreus insect voor wietplanten. Op spint na hebben kwekers het vaakst last van deze sapzuigende beestjes en de witte vlekken die ze achterlaten op de bladeren. Trips is gelukkig wel iets makkelijker te bestrijden dan spint.

Tripsen zijn zo klein dat je ze eigenlijk maar net met het blote oog kunt zien. Je merkt ze daardoor meestal op door de schade die ze aan de bladeren aanrichten: witte onregelmatig verspreide vlekjes. Trips prikken namelijk in de bladeren om vervolgens de sappen eruit te zuigen. Als je er niets tegen doet en de tripsen te lang hun gang laat gaan, zullen de bladeren uitdrogen en doodgaan. Zo ziet de schade van tripsen er in de praktijk uit:

Trips laat witte, zilverachtige en onregelmatig geplaatste sporen achter op wietbladeren. Als je heel goed kijkt lijken het een soort mini-slakkensporen.

Zes stadia

Tripsen zelf kun je zoals gezegd maar moeilijk zien, ze zijn namelijk erg klein en kunnen zwart, bruin, gelig-transparant en gestreept zijn. Het zijn langwerpige insectjes en afhankelijk van het stadium waarin ze zich bevinden hebben ze wel of geen vleugels. In hun larven stadium zijn ze geel en een beetje transparant en ongeveer een halve millimeter groot. Vervolgens doorlopen de larven zes stadia, namelijk twee verschillende larvenstadiums, een voorpop stadium en een popstadium en daarna pas het volle wasdom. Verpoppen doen ze voornamelijk op de grond.

Tripsen zijn lastig te bestrijden, maar gelukkig niet zo moeilijk als spint. Wanneer je ze tijdens de groeifase van je wietplanten opmerkt heb je geluk, want dan kun je je planten zonder problemen bespuiten met biologische middelen tegen trips. Heb je bloeiende wietplanten dan zul je wat voorzichtiger moeten zijn, en kun je ze misschien maar beter met een natuurlijke vijand zoals de roofwants bestrijden.

Neem olie tegen Trips

Neem olie is een natuurlijke olie dat wordt geperst uit de vruchten en pitten van de neem boom. De werkzame stoffen tegen insecten in neem olie zijn azadirachtine en salannin. Verder zitten er antioxidanten in neem olie en stoffen die schimmels weren. Neem olie wordt gemengd met water en eventueel een beetje groene zeep om de olie en het water te laten mengen. Gebruik een halve liter lauw water en 8 milliliter neem olie en voeg daar een theelepel groene zeep aan toe. Flink schudden en goed op de boven- en onderkant van de bladeren spuiten.

De neem olie laat een vieze geur en smaak achter. Er zijn ook aanwijzingen dat neem olie schadelijk voor mensen is, dus kijk uit dat je het niet op je toppen krijgt.

Een trips, merk op hoe klein het insect is in vergelijking met een bladnerf van een sojaboon plant. Foto: mattckaiser, Shutterstock

Roofwants tegen trips

Wanneer je wietplanten al bloeien, kun je trips misschien beter bestrijden met een natuurlijke vijand zoals de roofwants. Op die manier hoef je niets op je toppen te spuiten en geen giftige middelen te gebruiken. Orius roofwantsen zijn een natuurlijke vijand die je kunt inzetten om trips te bestrijden. Roofwantsen inzetten tegen trips is zo makkelijk als ze op de bladeren van je geïnfecteerde planten uitstrooien. Eenmaal in je kweekruimte aangekomen, gaat de wants direct op zoek naar trips. Hij zuigt de larven leeg en eet ze op. Mocht er geen trips zijn, dan lust hij trouwens ook bladluis, spint, vlindereieren en stuifmeel.

Pyrethrum tegen rips

Pyrethrum is een biologische insecticide die wordt gewonnen uit chrysanten. Je kunt het in de meeste tuincentrums kopen als concentraat of Spruzit-R. Het is niet giftig voor mensen en breekt in een dag of twee af. Sprizit-R is wel biologisch, maar gebruik het niet op bloeiende wietplanten. Eigenlijk zou je helemaal nooit iets op bloeiende wietplanten moeten spuiten, ook al is het een biologisch middel.

Pyrethrum wordt gewonnen uit chrysant achtige planten. Foto: alybab, Shutterstock

(advertentie)