(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Laat ik voorop stellen dat ik geen kinderen heb. Desalniettemin heb ik aardig wat vrienden en kennissen die cannabis gebruiken en kinderen hebben. Wel heb ik meegemaakt hoe mijn jongere broertje ging blowen en mijn moeder mij vroeg om advies. De column gaat dit keer dan ook over hoe je aan je bloedeigen kroost uitlegt wat en waarom je blowt…

 

Voorlichten

Aanleiding voor deze column is een gesprek met een ouder, waarin hij uitlegde hoe hij destijds aan zijn kinderen uitlegde wat cannabis is. Dat deed me denken aan verhalen van andere ouders, waardoor ik besefte dat ieder zo zijn eigen manier heeft.

Over wat te doen als je kind gaat blowen zijn al verschillende artikelen geschreven vanuit de verslavingszorg (daarom doe ik een pragmatische variant als volgende column), maar niet over hoe je kind voor te lichten over je eigen gebruik. Immers, in landen als de Verenigde Staten kunnen ze kinderen afpakken wanneer de ouder(s) drugs gebruiken.

Verboden Vrucht

Maar hier in Nederland groeien onderhand tweede, soms wel derde generatie cannabis gebruikers op tijdens het gedoogbeleid. Ondanks dat de meeste mensen ermee stoppen zodra ze kinderen kregen, zullen er ook zijn die het nog altijd een fijner alternatief vinden dan het meer gebruikelijke glas wijn – ondanks dat het laatste hoger op de RIVM ranking staat.

Je zou erover kunnen liegen. Of uitleggen door middel van de term ‘pretsigaret’ zonder daarbij veel uit te leggen. Of als je uit de Bijbel teksten wilt lenen, kan je natuurlijk refereren naar de Verboden Vrucht. Maar liegen of maar een halve waarheid opdienen, lijkt mij allebei geen optie.

Wietplant in de tuin

Volgens mij – en met mij meerdere ouders – is de beste methode om een plantje (als je dat niet al had) in je tuin te zetten, en te laten zien dat wat jij rookt van zo’n plantje afkomt wat in de achtertuin groeit. Gevolgd door uit te leggen dat je dat oprookt, of er thee van zet en het helpt om te slapen, te kalmeren et cetera.

Als je het mij vraagt, en denk ik met mij velen anderen, zie ik liever een ouder die stoned (of high) rond kinderen is dan iemand die dronken is

Wel moet je enige nuance weten aan te brengen. Immers heb je kans dat wanneer je kind opgroeit en zijn of haar vriendjes ineens een topje weet te bemachtigen (waar dan ook vandaan, het zijn kinderen), het doodleuk stelt: ‘Hé, dat komt van zo’n plantje net zoals bij ons uit de tuin!’.

Niet veel later, of het oogsttijd was of niet, kan je zomaar hebben dat je plantje is geript. Maar zeggen dat iets niet mag (het doorvertellen), werkt vaak ook averechts…

Leuker

Daarnaast begrijp ik het taboe wel op cannabis gebruiken en/of kweken voor eigen gebruik als ouder, maar het is ongegrond en er is geen tot weinig onderzoek naar gedaan. Meerdere ouders hebben me verklaard dat ze veel meer lachen met hun kinderen. Dat het leuker is om met ze te spelen, of zelfs kindertelevisie met ze te kijken. En dat ze meer geduld hebben met hun kinderen. Natuurlijk is dat anekdotisch bewijs maar toch.

Alcohol

Om daarom het uit te leggen met de voor de hand liggende ‘sommige mensen drinken een glas wijn voordat ze gaan slapen, ik rook een plantje uit de tuin’ is nogal een loze vergelijking. Als je het mij vraagt, en denk ik met mij velen anderen, zie ik liever een ouder die stoned (of high) rond kinderen is dan iemand die dronken is. Het effect van alcohol is namelijk niet zomaar omkeerbaar, terwijl je na een tijdje stoned of high zijn toch echt wel weer nuchter word. Cannabis werkt namelijk niet zoals alcohol en is al helemaal niet zo schadelijk als tabak (alhoewel je beter niks kan roken, maar je kan het ook anders gebruiken).

Natuurlijk heeft niet iedereen een tuin of de mogelijkheid om een levend plantje te laten zien. Maar misschien je buurman wel. Daarnaast ben ik zeer benieuwd of er reacties komen van ouders op deze column, en ze hun verhalen delen…

[illustratie:  Piggybank studio/Shutterstock]
(advertenties)