(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zijn inmiddels over de helft van de CannaStemBus tour, wat een unieke opkomstbevorderende campagne is gebleken. Maar wat ik zelf ga stemmen als rechtgeaarde cannabis liefhebber?

D66 pusht de wietwet ook de Eerste Kamer in

Vorige keer dat ik mocht stemmen, heb ik GroenLinks gestemd. Dat leek me een vrij simpele, safe keuze: ik ben niet rijk, val nog onder wat ze bedoelen met jongeren en houd van een specifieke groene plant. Maar erg onder de indruk ben ik vooralsnog niet van GroenLinks en in het bijzonder Jesse Klaver. En dat ben ik wel van Vera Bergkamp van D66. 

Deze week maakte ze bekend dat de Wietwet verder in behandeling wordt genomen in de Eerste Kamer, omdat de wietproef volgens haar (en vele anderen) te langzaam gaat. Het was iets waar we op hadden gehoopt en toen werd het ineens ook werkelijkheid deze week, de dag nadat Vera de CannaStemBus tour had geopend. 

Een heel traag wiet-experiment…

Sinds het regeerakkoord van de inmiddels demissionaire regering kreeg D66 veel kritiek op het zwichten voor het CDA. Vera Bergkamp en Madeleine van Toorenburg (CDA) werden aan een tafel gezet en moesten het onderling maar uitzoeken op het gebied van het cannabisbeleid. Kwamen ze er niet uit, dan raadde de formateur aan een experiment te doen. En een experiment werd het. 

Nou ja, inmiddels zijn we alweer toe aan een volgende regering en is er nog geen zaadje de grond in gegaan. Het kan best zijn dat we pas over drie jaar tot de definitieve 10 namen komen die mogen gaan telen in het experiment. Die drie jaar zouden worden volgemaakt met rechtszaken, bezwaren, een loting die waarschijnlijk overnieuw moet, enzovoorts.

Thuisteelt op to-do-lijstje van Vera Bergkamp

En daarmee is het doel van uitstel door onze tegenstanders wederom bereikt. Een teleurstelling en werkelijk onbegrijpelijk, terwijl er nu dus een Wietwet klaar ligt in de Eerste Kamer (de Tweede Kamer heeft deze wet al aangenomen in 2017).

Sinds de bekendmaking van het regeerakkoord lobbyen we dan ook al met de Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod steevast naar Vera Bergkamp toe, om haar te bewegen tot het voortzetten van de Wietwet. En thuisteelt blijven we daar ook bij noemen, wat volgens het interview met haar in De Nationale Cannabis Krant op haar to-do lijstje staat.

Geef deze blower eindelijk schone wiet

Nu ze heeft laten zien – en ja, ik weet dat het verkiezingstijd is – dat ze echt werk wilt maken van de regulering van de achterdeur, heeft ze mijn hart terug gewonnen. Geef deze blower nou eindelijk eens zijn schone wiet!

Ik heb ook wel eens eerder D66 gestemd (en ook specifiek op haar), dus heel vreemd is het niet voor mij. En ik vertrouw erop dat de thuisteelt op haar to-do lijstje blijft staan. En anders gaan we er voor zorgen dat ze daaraan zal worden herinnerd.

Zij is het immers die zich inzet voor onze zaak, een luisterend oor biedt en verder is zij een politicus waar ik zonder schroom voor uit durf te komen dat ik op haar stem. Toevallig dat ze ook een vrouw is, dus ga ik mooi mee met de oproep om meer op vrouwen te stemmen.

Vera Bergkamp is voor mij de Pieter Omtzigt (de pitbull in het parlement van de toeslagen-affaire) van de wiet.

(advertentie)