(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sommige mensen blikken vrijwel nooit terug, maar ik doe het regelmatig om even te evalueren. Zodoende realiseerde ik mij deze week ineens dat ik mezelf dit jaar al tien jaar een cannabis consument kan noemen.

Begin deze maand werd ik namelijk 29 en dat maakt ongeveer tien jaar sinds dat ik voor het eerst echt een joint rookte. Nooit had ik kunnen dromen dat alles wat volgde ook daadwerkelijk zou volgen. Dat had ook absurd geweest. 

Eerste echte ervaring met cannabis

Natuurlijk kwam ik wel eerder in aanraking met wiet voor mijn 19e, maar mijn wat oudere vrienden destijds ook toen ik onder de 18 was, waren vrij strikt in het niet geven van de joint aan mij zolang ik onder de 18 was. Mij uiteindelijk helemaal prima hoor dat het zo ging, misschien zelfs dankbaar.

Pas toen ik een tijdje in een studentenhuis woonde in Eindhoven kwam het echt dagelijks voorbij. Zo ging het dat we op de zolder zaten te chillen op een huisgenoot zijn kamer en ze op het idee kwamen om een joint in een bong te zetten. Ik had wel eens eerder iets gerookt (her en der een sigaret tijdens het uitgaan), maar was me er niet van bewust dat je zo makkelijk en veel kon inhaleren op deze manier. De joint kromp snel en de hit was veel te groot. Na wat hoesten viel ik in slaap op de bank en sukkelde ik uiteindelijk naar beneden.

In mijn eigen bed werd ik de volgende dag wakker, maar ik lag wat vreemd. Wat bleek, in de tussentijd hadden mijn huisgenoten de lattenbodem uit mijn bed gehaald en in de plaats een aantal bierkratten gezet om daar mijn matras op te leggen alsof er niets was gebeurd. Op de leeftijd van 19, was dat ongeveer hoe ik me mijn eerst echte cannabis ervaring kan herinneren. 

Mauro (links) met mede-columnist/VOC-voorzitter Derrick en Rens van de High Tea Potcast op de wietbeurs Spannabis 2017 in Barcelona…

Tien jaar later

Sindsdien is er veel veranderd. Lang ging ik naar de dichtstbijzijnde coffeeshop met een menu dat nog steeds niet is veranderd tot op de dag van vandaag, of eentje iets verderop die volgens mij inmiddels is gesloten. Het zou nog een jaar of 4 duren voordat ik echt integreerde in Eindhoven en De Bakkerij ontdekte.

Zelf ben ik ook een stuk of vijf keer verhuisd. En ik werk nu fulltime in de cannabisindustrie zonder cannabis te kweken of te verkopen, iets wat ik er altijd bij vernoem voordat er scheve ogen komen. Wereldwijd is er daarnaast een groene golf van legalisatie van cannabis geweest en gaande.

Wat ik rook is er gelukkig ook flink op vooruit gegaan. CBD-olie had je nog nauwelijks, dabs evenmin. Vaporizers heb ik in iedere vorm en maat nog liggen nadat ik van een stuk of 25 een review heb gemaakt. Ik zou dan ook een klein museum kunnen oprichten.

Een nog wat jongere Mauro (rechts) op 1 foto met de founding fathers Sanne en Joop van toen nog RollingStoned (nu CNNBS) tijdens de Cannabis Culture Awards in Amsterdam in 2015…

In de toekomst

Waarom ik cannabis consumeer, heb ik overigens al een keer uitgelegd in een column die viral ging. Wel is zeker dat cannabis waarschijnlijk de rest van mijn leven een rol gaat spelen. Of dat altijd zo gaat zijn zoals het nu doet, dat weet ik niet. Maar ik sluit niet uit dat het roken eruit zal gaan en ik in het algemeen iets gezonder aan ga doen.

Met de jaren gaat ook de leeftijd omhoog, dus wie weet heb ik het nog eens medicinaal of therapeutisch nodig. Het blijft immers een uiterst diverse plant…

(advertentie)