(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Laatst zat ik met mijn moeder aan de telefoon. Niet zo’n vreemde gebeurtenis, maar het was net nadat ik was genezen van een keelonsteking en liet doorschemeren dat ik even niet had geblowd. Ineens kwam daaruit toch de vraag: waarom gebruik je het eigenlijk? Dat heb ik in principe vaak genoeg uitgelegd, maar ik vond het wel columnwaardig om een opsomminkje te maken.

Cannabis als slaaphulpje

Maar laten we ten eerste erkennen dat leven zonder cannabis natuurlijk helemaal prima kan. Maar ook dat het zonder heel wat minder fijn is 🙂 Want het is vrij breed hoe cannabis op je kan inwerken en welke uitwerkingen het heeft. Het endocannabinoïden systeem biedt je tevens de mogelijkheid te helpen op manieren waarvan je niet eens wist dat je het nodig hebt.

Waarom ik cannabis gebruik heeft meerdere redenen. Een van de eerste en meest genoemde tevens, is om te helpen slapen. Heb ik hulp nodig om te slapen dan? Ja, net zoals heel veel meer mensen. Maar ik sla die slaappillen over. Ik rook liever een jointje, word misschien niet altijd even fit wakker, maar hé… je went eraan.

Cannabis als honger- en lustopwekker

Daarentegen kan een goede sativa strain, hasjolie of zelfs een edible  je ook wakker houden of in ieder geval een boost van energie veroorzaken.

Het helpt ook om honger op te wekken. Ik ben al niet de dikste, daarom heb ik extra baat bij dat het wel helpt. Stress ligt voor de hand te noemen, maar ik zal ook de eerste zijn die toegeeft dat het niet alle stress kan weg nemen. Maar even een jointje roken in stressvolle situaties kan je toch andere inzichten geven door het assertief denken. Wat ook op andere psychologische vlakken behulpzaam is.

Het is ook lustopwekkend en in het algemeen een fijne bondgenoot in de nachtelijke uurtjes. Je doet wat rustiger aan, neemt je tijd werkt samen naar iets toe.

Of ik zin had in een druppel THC olie… Ik merkte snel daarna dat mijn lichaam ontspande, zijn krachten weer terug kreeg en ik er weer tegenaan kon die dag

In het geval je ook daadwerkelijk planten kweekt – helemaal in de stad waar de meeste mensen alleen kunnen dromen van een volle tuin – geeft het je ook die connectie terug met de natuur die stadsmensen zo makkelijk hebben opgegeven voor een plekkie in het centrum.

Bij ziekte kan je door het te eten of drinken ook goed gebruiken op de weg van herstel. Dat merkte ik pas goed afgelopen zomer toen ik uit mijn tentje kroop op een festival. Nog helemaal bekaaid van de dag ervoor, werd me koffie aangeboden en of ik zin had in een druppel THC olie. Ik merkte snel daarna dat mijn lichaam ontspande, zijn krachten weer terug kreeg en ik er weer tegenaan kon die dag.

Met wiet minder alcohol

Niet geheel onbelangrijk helpt cannabis ook met het reguleren van mijn alcoholgebruik.

Niet zo lang geleden ben ik (als volwassen persoon) een jaar, misschien langer zelfs, zonder een druppel gegaan. Dat ging lang prima, maar ook ik bezweek. Intussen drink ik nog maar met een tempo van ongeveer een biertje per uur. Natuurlijk met een rokertje erbij. Maar die avonden die ik voor die periode had en waarna er zwarte gaten in mijn geheugen zaten, die komen niet meer voor.

Legaliseren

Ondanks dat ik niet als een patiënt kan worden aangemerkt heb ik er dus wel degelijk baat bij. Dat er ook negatieve dingen aan kunnen kleven, dat is nu eenmaal met alles zo. Helaas neem ik dan nu bijvoorbeeld op de koop toe die tabak in de joint.

Maar ik geloof dat ook dat aan banden kan worden gelegd. Mits er goed gelegaliseerd wordt: met buitenwiet, edibles en alle vormen van oliën en zalfjes die je kunt bedenken…

(advertenties)