(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu het eerste cannabissoortje in de wietwereld met de cryptische titel ‘RS11’ viral lijkt te gaan, vraag ik me hardop af of dit een trend gaat worden? En ik kreeg een idee voor het verbeteren van benamingen voor wiet.

Het lastige van fancy namen voor wietsoorten

RS11 is blijkbaar een een kruising van OZK met Pink Guava die gekruist is met een Sunset Sherbert backcross fenotype genaamd Black Sherb van Doja Exclusives. Misschien zijn dat enkele soortjes die je wel iets zeggen.

Nu kan je er een fancy naampje aan proberen te hangen die de essentie van al deze soortjes weet te vangen, maar dat is knap lastig weet ik uit eigen ervaring. Daarnaast kan het best zijn dat net die naam die jij had bedacht al in de cannabis wereld wordt gebruikt. Of juist buiten de cannabis wereld – denk aan het drama rond de naam Girl Scout Cookies met de echte Girl Scouts… de strain wordt nu vaak aangeduid als G.S.C.

Wij gebruiken niet de juiste woorden

De naam RS11 klinkt bijna als wiet die je in de apotheek koopt, maar dat is het dus verre van. Hadden we deze wiet maar in de apotheek en/of de coffeeshop!

Over de problematiek op het gebied van namen schreef ik al eerder een column. De Franse onafhankelijke wetenschapper Kenzi Riboulet-Zemouli publiceerde ook recentelijk zijn eigen studie over het foutief gebruik van termen in de cannabiswereld.

Als het aan onze columnist ligt zijn bovenstaande indeling naar hoofdsoorten en bijbehorende strain namen verleden tijd… [beeld: Jollanda/Shutterstock]

Wietnamen op basis van terpenen en THC-gehalte

Goed, wat ik me bedacht is het volgende opzetje voor een idee om cannabissoortjes te hernoemen. Inmiddels is het namelijk na te gaan wat de meest voorkomende terpenen zijn in een bepaald soortje, wat veel meer zegt over wat de effecten kunnen zijn.

De letters (in volgorde van meeste naar minste) staan voor de (2 of 3) meest voorkomende terpenen in het soortje. Laten we als voorbeeldje nemen Amnesia Haze. Niet een van mijn favorieten, maar iedereen kent het wel.

Volgens Leafly zitten er in Amnesia Haze vooral de terpenen Myrcene, Caryophyllene en Limonene. Dat zou dus de combinatie MCL maken. Eventueel met het gemiddelde percentage THC wat wordt aangetroffen erachter: 18. Dus dan krijg je MCL18.

Ter vergelijking, Lemon Haze zou dan de benaming krijgen MTP-19 (Myrcene, Terpinolene, Pinene, 19% THC).

Betere vergelijkingen mogelijk

Omdat de eerste letter hetzelfde is en het cijfer bijna hetzelfde is, kan je door alleen die combinaties van namen zien dat deze soortje waarschijnlijk in effect vergelijkbaar zullen zijn. Uiteraard zou je de cijfers ook iets anders kunnen laten voorstellen. Zoals een nummer wat slaat op het fenotype.

Deze meer wetenschappelijke benamingen zouden daarnaast vrij van copyright moeten zijn en in het publieke domein zitten. Tuurlijk, je kan nog steeds wiet verkopen met een andere naam. Maar dat is dan aan de verkoper.

Soit. Het is maar een idee waar waarschijnlijk niets van terecht komt. Maar het zat in mijn hoofd en bij deze is het eruit…

[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)