(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er was eens een plant… Een mooie plant. Een groene plant. Ja ja, nu weet je het wel weer. In deze column staat centraal het fenomeen Amnesia (Haze). Omdat als je wel eens een coffeeshop bent binnengelopen, je deze soort gegarandeerd op de kaart hebt zien staan. En ik er een hekel aan heb.

Beetje geschiedenis

Het algemeen geaccepteerde verhaal over waar haze vandaan komt is van de Haze Brothers uit Corralitos, dichtbij Santa Cruz in midden California tussen 1970 en 1975. De Haze Brothers kruisten en kweekten uit de beste sativa soorten uit Colombia, Mexico, Thailand en het zuiden van India.

Later is in Nederland Neville Schoenmakers er mee aan de slag gegaan en heeft hij onder andere Neville’s Haze uitgebracht, een kruising van Northern Lights #5 en die Haze zaden. Dat zorgde ook voor een minder lange bloeitijd. In plaats van 14 of meer weken om te bloeien, kwam er door kruisingen als deze ineens ‘Haze’ soorten van 10 weken of minder. Dat is het verschil tussen 3 of 5 oogsten per jaar. Voor de commerciële grote kweker dus een inkoppertje…

Het meest verkochte stukje groente/fruit van Nederland…

Amnesia

Eigenlijk is in het stukje geschiedenis Amnesia nog niet genoemd. Er zijn veel zadenbanken die claimen de originele Amnesia te hebben, maar leg maar eens 5 ‘verschillende’ soorten haze naast elkaar. Alles ruikt en proeft hetzelfde. Allemaal diezelfde lemon, citrusachtige geur en smaak. En geen een is eigenlijk een echte haze. Niet een zal er 14 weken hebben gebloeid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het drogen en curen wat veelal snel-snel moet gebeuren.

Qua effect zou een Haze soort je high moeten maken, niet echt stoned. Maar door die kruisingen met onder andere Northern Lights en het toevoegen van tabak krijg je toch dat heel erge stonede gevoel.

En toch koopt misschien wel 50% (veel in ieder geval) van de coffeeshopbezoeker Amnesia. Op zich wel makkelijk met het oog op gereguleerde teelt. Als ze geen Amnesia zouden kweken, dan is het gedoemd te mislukken!

Persoonlijk heb ik ook wel mijn tijd gehad dat ik Haze kocht en rookte. Nu wil ik er nog niet dood mee gevonden worden

Persoonlijk heb ik ook wel mijn tijd gehad dat ik Haze kocht en rookte. Nu wil ik er nog niet dood mee gevonden worden. Geef me ook vooral nooit een Amnesia (of überhaupt Haze) joint. Dit heeft niet zozeer te maken met het effect, geur of smaak. Maar meer waar Amnesia (Haze) voor staat. Het is de Heineken onder de wietsoorten. En dat terwijl er zo enorm veel soorten cannabis bestaan.

De ’tientje haze’ kopers

Met bevriende coffeeshop budtenders grappen we ook wel eens over de ‘tientje haze’ kopers. Het zijn van die typetjes die dan ook nog het ‘mooiste topje’ willen hebben. Het is ook vooral die groep, maar eigenlijk het gros van de Haze kopers, die valt onder het kopje ‘onbewuste koper’.

Amnesia is in mijn ogen dan ook de echte prohibitie wiet. Zeg maar de whiskey die destijds tijdens de drooglegging in Amerika als een tierelier liep vanwege het hoge alcoholpercentage. Alleen dan in dit geval: hoog THC percentage en weinig tot geen CBD.

Het zou mij ook niet verbazen als dit het soort is waar probleemgebruikers helemaal fan van zijn.

Als een echt sprookje wat begint met ‘er was eens’ moet er natuurlijk ook in stijl worden afgesloten. Maar of het ook daadwerkelijk zo is? In ieder geval… In een nevelige waas, leefden ze nog lang en gelukkig…

[openingsbeeld:  Howard Welch/Shutterstock]
(advertenties)