(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen zomer schreef ik al in een column dat ik in Zeeland was in een gemeente zonder coffeeshop en daar verbleef bij mijn moeder in Hulst. Dat is vlakbij waar Philippe Rotthier woont, of in ieder geval tot hij afgelopen maandag voor 3 maanden uit zijn huis werd gezet…

Geen crimineel maar een cannabis patiënt

Laat ik ten eerste voorop stellen dat als hij zo’n grote criminele kweker was geweest, dan had ik hem natuurlijk niet uitgenodigd in het ouderlijk huis. Maar hij is juist het tegenovergestelde van dat: een integere en welbespraakte man die medicinale cannabis olie nodig heeft om te kunnen functioneren. Door een eerdere inval en doordat zijn productie daarmee tot een halt was gekomen, kon hij sindsdien niet meer werken.

Medicinaal thuiskweker Phillippe Rothier is begin deze week uit zijn huis gezet…

Als klap op de vuurpijl is hij nu ondanks de coronacrisis toch voor 3 maanden zijn koophuis in Koewacht, gemeente Terneuzen, uitgezet. Inclusief zijn twee dochters die om de week bij hem wonen. Mocht je als ‘gewone burger’ tijdens de Covid-19 pandemie financieel niet rondkomen, dan word je niet je huis uitgezet. Maar omdat het kweken van cannabis wordt gezien als een criminele activiteit kan je in dat geval tóch je huis uit worden gezet.

Hoge Raad toont zich doofstom voor de realiteit

Toen ik hem ontmoette was dat enkele dagen voordat hij voor de Hoge Raad zou voorkomen. Die besliste uiteindelijk dat hij toch zijn huis uit mocht worden gezet. Toen al wist ik dat we weinig meer voor hem konden doen, behalve helpen met publiciteit. Het interview met Philippe door mijn collega Derrick Bergman op CNNBS’ zusje Mediwietsite raad ik dan ook van harte aan. Net als dit filmpje dat over de zaak is gemaakt:

Vorig jaar startten we met de campagne veiligthuiskweken.nl, evenals de bijbehorende fotocompetitie degoudengieter.nl, waarmee we als VOC laten zien hoe kleinschalige cannabiskweek voor eigen gebruik eruitziet. Maar dat stopt niet direct de dagelijkse huisuitzettingen.

Vechten tegen onrecht

Toen ik dan van de week naar Op1 zat te kijken hoe Tim Hofman in de aanval ging op de EO-avond, bleek hij ook goed in zijn grondwetten te zitten. Hij bewijst zichzelf de laatste paar jaar als een vechter tegen onrecht (BOOS) en menselijke onderwerpen (Over Mijn Lijk), waar hij ook voor is bekroond met Televizier Ringen.

Het ligt voor de hand en het zou hem sieren als hij zich ook eens druk gaat maken om de dagelijkse huisuitzettingen van kleine thuiskwekers. Dat hij aan onze kant stond, bewees hij immers met onder andere Tim’s Tuintje, een onderdeel bij Spuiten en Slikken. Daarvoor is hij langs geweest op het kantoor van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod om stekjes te maken van voorzitter Derrick zijn buitenplanten.

De ene wietplant is de andere niet

Hij is dan ook van harte welkom om nog een keer langs te komen bij ons op het VOC-kantoor, of digitaal, om zich te informeren wat de huidige stand van zaken omtrent huisuitzettingen voor kleinschalige cannabisteelt en de wet Damocles is.

Daar verandert namelijk helemaal niets aan met de wietproef plannen van het kabinet: in een gemeente zal op grote schaal gekweekt kunnen worden, terwijl diezelfde plantjes in iemand zijn tuin reden zijn voor huisuitzettingen. En daar zou anno 2020 eens een eind aan moeten worden gemaak.

Als Canada het kan (daar is cannabis legaal, ook thuisteelt!) kunnen wij het ook…

[openingsbeeld: Mary Jane Mom/Shutterstock]
(advertentie)