(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Neemolie, wel eens van gehoord? Het is een natuurlijk insecticide dat gewonnen wordt uit zaden van zogeheten Neem bomen uit India. Het is niet giftig voor mensen en dieren en op zijn effectiefst wanneer je het preventief inzet tegen insecten. Oh ja, het werkt als een tiet tegen bladluis en spint!

neem-oil-sprayNeemolie werkt het beste wanneer je het gebruikt voor je last hebt van beestjes, preventief dus. Dat kan ook omdat neemolie verder totaal niet schadelijk is voor je planten of jezelf. Omdat het een olie is, kun je het alleen niet direct op je planten spuiten. Ten eerste verstopt je plantenspuit ervan en daarnaast zouden je planten kunnen verstikken door al die olie op hun bladeren. De oplossing is gelukkig simpel, je moet de olie oplossen in water.

Neemolie spray maken

Olie en water mengen zoals je weet niet heel erg lekker, dus daar heb je een emulgator voor nodig zoals zeep. Meng een liter warm water met 8 milliliter koudgeperste neem olie en 5 milliliter vloeibare zeep, afwasmiddel bijvoorbeeld. Als de neemolie dik en stroperig is dan is het waarschijnlijk wat te koud om lekker mee te werken. Houd de fles even onder de warme kraan en het wordt snel dunner.

Schud je mengsel goed tot alle neemolie is opgelost, afhankelijk van de concentratie van je zeep heb je er misschien meer of juist iets minder van nodig. Als je nog olievlekjes ziet drijven, doe er dan nog een klein beetje zeep bij en blijf schudden tot de olievlekjes weg zijn. Nu kun je je planten ermee gaan besproeien.

Behandelingen met neemolie

Besproei je wietplanten overal met het mengsel, vooral goed onder de bladeren spuiten want daar houdt ongedierte zich graag schuil. Maak je planten goed nat en blijf je flesje met neemolie spray goed schudden. Omdat neemolie de insecten niet direct doodt, maar indirect (het zorgt ervoor dat ze niet meer voortplanten, eten en kunnen vervellen) moet je de planten elke drie dagen behandelen voor een periode van minstens twee weken.

shutterstock_129561416

Spint kan zich niet meer voortplanten door de behandelingen. Foto: D. Kucharski K. Kucharska, Shutterstock

Wanneer je jezelf aanwent om de eerste twee weken van de bloeifase van iedere kweekcyclus te behandelen met neemolie, zul je zien dat je vrijwel nooit meer last zult hebben van insecten. Je kunt het mengsel ook gebruiken om de aarde mee te behandelen wanneer je last hebt van beesten in de aarde.

Neemolie bij plagen

In het geval van een plaag moet je iets agressievers gebruiken. Voeg dan wat pyrethrum aan je spray toe. Pyrethrum is een extract van margrieten uit Afrika en is eveneens een veilig te gebruiken en natuurlijk middel. Het is te koop bij vrijwel ieder tuincentrum en is binnen twee dagen afgebroken.

Neemolie is online te koop op vele verschillende sites, onder andere zelfs op bol.com. Plagron verkoopt ook neemolie onder de naam Mighty Neem.

(advertentie)