(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Net zoals mijn collega Derrick Bergman kan mijn column niet anders gaan dan over de Amerikaanse verkiezingen. Immers, daar heeft iedereen het – nog steeds – over…

Sinds 2012 staat wiet op het stembiljet in de VS

Voor mij was het niet de eerste keer dat ik de Amerikaanse verkiezingen volgde. De eerste keer dat ik het echt heel nauwlettend in de gaten heb gehouden was 2012. Dat was iets meer dan een jaar nadat ik de Engelstalige website thestonedsociety.com was begonnen. Toen legaliseerde als eerste twee staten Colorado en Washington State recreatieve cannabis.

In 2014 volgde ik de tussentijdse verkiezingen in de VS ook nauwlettend toen Alaska, Oregon, en D.C. erbij kwamen. Dat was ook ontzettend leuk, omdat ik met de tienduizenden Twitter-volgers die ik toen al had verzameld lekker mee kon doen op dat sociale medium. Mijn tweets werden dan echt gezien en grote accounts deelden mijn berichtgeving.

Optimistisch artikelen schrijven, van tevoren

Toen al schreef ik de dag van tevoren reeds de artikelen die ik vervolgens direct kon plaatsen als het eenmaal definitief (en positief) was. Amerikaanse politiek vond ik interessant en ik kon – en kan nog steeds – vele politici bij hun naam noemen en vaak meerdere details over ze oplepelen. Dat waren de tijden van de uitstekende talkshows zoals The Daily Show met Jon Stewart en The Colbert Report met Stephen Colbert.

Maar in 2016 was de interesse iets afgenomen. Jon Stewart was met het presenteren van de show gestopt en Stephen Colbert nam het stokje over van David Letterman bij The Late Show. Mijn site liep niet meer zo lekker en ik ging slapen met het idee dat Hillary Clinton had gewonnen, maar werd zoals iedereen wakker met Donald Trump.

Gebaseerd op mijn onderzoek was ik voor mijn doen erg optimistisch: alle cannabis referenda zouden worden aangenomen en Joe Biden wint de verkiezingen

Ook van 2018 staat me weinig bij, maar dat kwam vooral omdat het een raar jaar was voor mij persoonlijk met veel ups en downs. En op talkshow gebied is er alleen nog ‘Real Time’ van Bill Maher over die ik nog geregeld kijk.

Doorhalen en twitteren of toch maar slaap pakken?

Dit jaar volgde ik de Amerikaanse verkiezingen weer iets meer, vanwege mijn nieuwe website CannabisIndustrie. Gebaseerd op mijn onderzoek was ik voor mijn doen erg optimistisch: alle cannabis gerelateerde referenda zouden worden aangenomen en Joe Biden wint de verkiezingen. De artikelen had ik al eerder die dag geschreven.

Maar toch was ik niet helemaal zeker, waardoor ik besloot niet langs VOC-voorzitter Derrick Bergman te gaan en in plaats daarvan te gaan slapen. Live tweeten en publiceren in de nacht voor Nederlandse lezers was toch niet zo effectief geweest… En qua president kan het nog wel even duren. Toch werd het nog iets van half 3.

Nederland zal cannabis pas na de VS legaliseren en misschien zelfs pas na Duitsland, denkt columnist Mauro… [foto: Tatiana Bralnina/Shutterstock]

Na een klein beetje slaap, keek ik rond 7 uur op mijn telefoon en zag dat alle cannabis referenda het inderdaad hadden gehaald. Dat was mooi, dus die artikelen konden direct online. En ik kon nog een beetje verder slapen.

Nederland legaliseert wiet pas na VS en Duitsland

Op moment van schrijven (woensdagmiddag 4 november) van deze column, is het qua president nog steeds niet 100% bekend. Maar ik verwacht Biden. Tuurlijk, ook omdat ik het wil en hoop. Naast corona nieuwsmoeheid, ben ik vooral de berichtgeving rondom en over Trump beu. Hij zal ook zeker niet geruisloos weg gaan. Ze zullen hem uit het Witte Huis moeten trekken.

Maar goed. Of het nu Trump of Biden blijft/wordt: het waren wederom goede verkiezingen voor cannabis. Het zal dan ook de druk op de federale overheid opvoeren om landelijk hun beleid daarop aan te passen. Pas daarna gaan we hier in Nederland ook echte verandering zien, misschien zelfs nog pas na Duitsland.  Hoe dan ook; het blijft dus belangrijk om die Amerikanen in de gaten te houden!

[openingsbeeld: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)