(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanavond staat er een bijzondere VOC activiteit op het programma: ik blijf de hele nacht op om de Amerikaanse presidentsverkiezingen én de ballot initiatives over cannabis live mee te maken. Met hotdogs, popcorn, veel koffie en nog meer wiet en hasj.

In 5 staten staat ‘wiet’ op het stembiljet

In vijf staten kan gestemd worden op een ballot initiative, feitelijk een bindend referendum, over cannabis: New Jersey, Arizona, Montana, South Dakota en Mississippi. De eerste drie staten stemmen over recreatieve cannabis, South Dakota over medicinale én recreatieve cannabis en Mississippi alleen over medicinaal. Op dit moment is mediwiet legaal in 35 staten. In elf van deze staten en in Washington D.C. is ook adult use gelegaliseerd.

De peilingen zien er prima uit voor legalisering: New Jersey lijkt een zekere winnaar, in Arizona en Montana zijn de marges kleiner maar staan de voorstanders van legalisering ook op voorsprong. Mississippi belooft het spannendst te worden en in South Dakota lijkt legale mediwiet het te gaan halen, maar blijft het voor recreatieve cannabis nek-aan-nek.

In 5 verschillende staten kunnen kiezers zich in 2020 uitspreken over de legalisering van medicinale en/of recreatieve wiet… [beeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Trump was bepaald geen vriend van de show

Voor cannabis liefhebbers is de keuze tussen de beide presidentskandidaten duidelijk. Donald Trump (74) is in de afgelopen vier jaar geen vriend van de cannabiswereld gebleken. Zoals Rolling Stone deze week concludeerde: ‘As president, he’s made it pretty damn hard for those in the cannabis industry to thrive.’

Trump’s eerste minister van justitie Jeff Sessions was een zelfverklaarde cannabis-hater en tegenstander van legalisering. Sessions trok direct het ‘Cole Memo’ in, dat Obama’s minister van justitie in 2013 had verspreid. Op basis van dit memo lieten de landelijke politie en justitie cannabisbedrijven met rust, zolang ze zich aan de lokale wetten en regels hielden. Vier jaar later kunnen we constateren dat het intrekken van dit memo in de praktijk weinig heeft veranderd, maar het was wel een duidelijk signaal.

De opvolger van Sessions, Bill Barr, bleek niet veel beter. Hij startte bijvoorbeeld extreem strenge anti-kartel onderzoeken naar cannabisbedrijven.

Anders dan de uitslag van de presidentsverkiezingen zouden de uitslagen van de ballot initiatives over legalisering van cannabis aan het einde van onze nacht duidelijk moeten zijn

Nog steeds kunnen Amerikaanse cannabisondernemingen geen bankrekening krijgen en op landelijk niveau is er onder Trump nul vooruitgang geboekt. Zijn tegenstrever Joe Biden (77) heeft een belabberd track record als het om cannabis en drugsbeleid gaat. Zo bedacht hij in 1994 de ‘three strikes and you’re out’ wet. Deze wet heeft talloze levens verwoest, voor niet meer dan kleine drugsdelicten. Twintig jaar lang speelde de senator van Delaware een sleutelrol in de war on drugs.

Biden wil wel decriminaliseren maar niet legaliseren

Maar Biden is bijgedraaid, mede dankzij zijn Californische running mate Kamala Harris. In mei 2019 lichtte Biden woordvoerder Andrew Bates op CNN zijn plannen met cannabis toe: ‘Vice President Biden does not believe anyone should be in jail simply for smoking or possessing marijuana. He supports decriminalizing marijuana and automatically expunging prior criminal records for marijuana possession, so those affected don’t have to figure out how to petition for it or pay for a lawyer.’

Decriminalisering van gebruik en bezit dus. En automatisch schrappen van veroordelingen voor gebruik of bezit van je strafblad. Geen legalisering: cannabis zou op de lijst van verboden middelen blijven staan, maar verhuizen van Schedule I naar Schedule II. Het bankenprobleem zou daarmee opgelost kunnen worden, maar veel andere knelpunten blijven bestaan. Verre van ideaal dus, maar er is Biden veel aan gelegen om niet als te progressief of liberaal over te komen. Eenmaal in het Witte Huis, zou hij grotere stappen kunnen zetten.

Volgens de laatste peilingen ziet het er goed uit voor de voorstanders van legale cannabis… [beeld: Leafly]

VOC US Election 2020 All-Nighter

Er staat hoe dan ook veel op het spel. En anders dan de uitslag van de presidentsverkiezingen zouden de uitslagen van de ballot initiatives aan het einde van onze nacht duidelijk moeten zijn. Ik ga vanavond en vannacht via het VOC account – @VOCNederland – twitteren zolang ik het volhoud. De proviand voor de VOC US Election 2020 All-Nighter is al in huis: hotdogs, popcorn, chocola, muntdrop, koffie, Coca Cola, Red Bull en natuurlijk plenty cannabis en grote vloei.

Misschien komt VOC-secretaris en collega CNNBS-columnist Mauro langs en mijn oudste zoon Thijs is zeker van de partij. Alle andere bezoeken en contacten zijn digitaal, want we houden ons natuurlijk wel aan de corona regels.

Wil je meer weten over wat er vanavond allemaal gebeurt, dan kan ik ‘Leafly’s guide to marijuana legalization’ van harte aanbevelen. En voor de Twitteraars: we organiseren een poll met een fijne prijs voor degene die de uitslagen het beste voorspelt. Let’s get it on!

(advertentie)