(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ik kan het me niet voorstellen dat Amsterdam ook echt daadwerkelijk de toeristen gaat weren. Waar het vandaan komt werd pas later duidelijk. De lange rijen voor de coffeeshop Boerejongens op de Utrechtsestraat zorgden voor irritatie en frustratie bij de aangrenzende café’s. De alcohol vloeide niet meer rijkelijk zoals het eerst deed en de cafébazen moesten zich ergens op afreageren. Dat werden de coffeeshops.

Geen bier, wel wiet… dat zint de cafébaas niet

Grote verbazing: er bleken meer horeca-ondernemers te zijn die met dezelfde frustratie zitten. Dat bleek nadat de cafébaas eens rond ging vragen bij zijn collega’s. Zij verkochten vrijwel niets meer omdat de toeristen niet meer kwamen. Maar wiet is essentieel. Dat weten we sinds 15 maart toen voor een dag de coffeeshops dicht gingen.

We kunnen ook eens bij wijze van experiment de alcoholverkoop een dag verbieden. Niet alleen in de café’s, maar ook in de supermarkt. Eens kijken hoe de bevolking reageert wanneer de favoriete drug van de meerderheid niet beschikbaar is. Een harddrug zelfs, die na crack en heroïne op plaats 3 staat in de RIVM ranking naar schadelijkheid van drugs. Cannabis staat op plaats 11.

Wat gebeurt er als je de cannabis toerist weert?

Wat er zoal gebeurt als je de toeristen gaat weren die de coffeeshops bezoeken? Dat zullen ze in Amsterdam ongetwijfeld niet eens weten, want dat hebben ze nog nooit meegemaakt. Maar vraag het maar eens aan mensen in het zuiden of het oosten van het land. Sterker nog, in steden zoals Breda en Maastricht moeten de coffeeshops nog steeds toeristen weigeren.

Ze zouden gerust eens contact kunnen opnemen met deze gemeenten voor feedback. Of deze reportage van Steven Kompier voor Cannabis News Network destijds in Maastricht eens moeten bekijken:

Wel wachten maar niet (meer) blowen in de coffeeshop

Als oplossing voor het ‘lange-rijen-probleem’ zijn nu meerdere coffeeshops in het land omgebouwd, zodat de rij door de coffeeshop zelf loopt. Daar moet de coffeeshop dan natuurlijk wel plaats voor hebben. Maar de meesten kiezen er liever voor om de klantenrij binnendoor te laten lopen, dan om open te gaan voor publiek. Wat dubbel is, want ze zijn bang voor de corona maatregelen, maar er staat wel een flinke rij binnen met grote aantallen mensen.

Maar goed, er zijn hoe dan ook maar weinig coffeeshop bezoekers die überhaupt zouden willen blijven zitten om te roken. Met tabak erbij wiet of hasj roken mag namelijk sinds april niet meer binnen.

Dit gaat de verkeerde kant op

Het is dat ik er niet de mogelijkheden voor heb, maar het zou rete-interessant zijn om uit te vinden wat het percentage coffeeshops is waar je wél binnen mag zitten. Wie de klus wilt oppakken weet ik niet, maar ik sluit niet uit dat het binnenkort gebeurt.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: dit gaat de verkeerde kant op. Wat kan ik doen? Nou, als je een coffeeshop hebt of bij een coffeeshop werkt, zorg dan dat de coffeeshop zich aansluit bij coffeeshopbond PCN en/of BCD. Ben je een individu, sluit je dan aan bij stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Daar kan je tegenwoordig Patreon lid worden vanaf 10 euro per maand, waarmee je niet alleen de beweging steunt die voor de coffeeshops is, maar ook voor legale thuisteelt.

[openingsfoto: Boyan Dimitrov/Shutterstock]
(advertentie)