(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondanks dat er een heleboel cannabis nieuws is iedere dag waar je op websites als deze over kunt lezen, is de berichtgeving die uiteindelijk (als het al) het mainstream nieuws haalt, hier zeer beperkt. 

Prik tegen corona beloond met gratis joint

Deze week was het toch raak toen ik deze week Humberto zat te kijken en in het nieuwsoverzicht de joints for jabs campagne voorbij zag komen in Washington State. In navolging van Washington D.C., waar de actie en slagzin voor het eerst werd uitgevoerd en bedacht. CNNBS berichtte hier overigens al in januari van dit jaar over: ‘Coffeeshops in VS geven covid-19 gevaccineerden gratis joint of wiet‘.

Zoals met wel meer dingen kijken we toch vaak naar de Verenigde Staten als een voorbeeld waar we verschillende elementen uit kunnen importeren naar Nederland. Dat kun je wel niet willen, maar het gebeurt toch.

Het Joints for Jabs (joints voor een vaccin) initiatief uit Washington State heeft inmiddels goedkeuring gekregen van de lokale overheid. Het is nu mogelijk om een vaccinatie te krijgen in een legale cannabis winkel en als blijk van dank krijg je een gratis joint. Maar ook strikt niet meer dan dat, dat hebben ze dan wel weer duidelijk afgesproken.

Waarom kan dit niet in Nederland?

Uiteraard bedacht ik me ook hierover: waarom kan dit niet in Nederland? Vanuit de coffeeshopwereld wordt al langer getoeterd dat ze een ‘bondgenoot van de overheid’ zijn en niet de vijand (ondanks de talloze aanvallen door de jaren heen). Dit had wel een mega move geweest, al was het in een provincie.

Ik ben zelf nog niet in een coffeeshop geweest sinds het horecagedeelte weer open mag (ik denk vanmiddag even te gaan, want er stond wat Orange Biker hier in Eindhoven op het menu), maar kan me niet voorstellen dat het echt al druk is. Misschien op Amsterdam na.

Hoe dan ook, op dit moment wordt het gros van de vaccinaties gewoon door de GGD gedaan. Nu zijn er wel al initiatieven om (achterstands) wijken in te gaan met een vaccinatiebus, maar zo’n dergelijk initiatief hadden ze ook best in de coffeeshop kunnen doen. 

Veel vaccinatie scepsis in coffeeshops

De coffeeshop heeft een belangrijke sociale functie in de maatschappij en het is juist hier in de cannabiswereld dat ik veel scepsis merk ten opzichte van vaccineren. En dat terwijl de meesten gewoon zijn gevaccineerd toen ze klein waren. De enige manier waarop je deze mensen over de brug krijgt is het blijven uitleggen en het ze zo makkelijk mogelijk maken, door ook naar ze toe te gaan.

Die scepsis is ook wel te begrijpen, immers we zijn (wereldwijd) inmiddels bijna 100 jaar voorgelogen over de gevaren van cannabis. Ik kan niet wachten tot een vaccin in ieder geval en ga het zo spoedig mogelijk laten zetten wanneer ik aan de beurt ben, ondanks dat ik niet van naalden en bloed houd 😉

Afsluitend, misschien dat comedian Bill Burr je wel weet te overtuigen. Ik vond hem weer geweldig bij Conan namelijk.

(advertentie)