(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ideeën voor een onderwerp voor een column komen regelmatig gewoon uit de lucht vallen. Zo ook het onderwerp van deze column: de voorgedraaide joint.

Oranje all over the place

Aanleiding daarvoor was, je raadt het al, een uitstekende voorgedraaide joint (puur, welteverstaan) van Club 69 uit Maastricht: Orange Biker. Omdat ik toch al om een andere reden in de stad was, wilde ik eigenlijk langs deze coffeeshop om specifiek de Orange Biker wiet te kopen. 

Orange Biker is een nieuwe kruising tussen de HomeGrown Cup 2019 binnenkweek editie Mostly Sativa categorie winnaar Blood Orange Tangie met Biker Kush. Inmiddels is er zelfs ook al een Double Orange OG (Orange Biker gekruist met Blood Orange Tangie) en volgens mij komt de Orange Biker binnenkort weer in de verkoop.

Eerder had ik ook al Tangerina Punch (Blood Orange Tangie x Mimosa voor nog meer orange!) geprobeerd en deze week toevallig ook twee fenotypen van Orange Glue (Blood Orange Tangie x Gorilla Glue #4), die wat deed denken aan de Super Orange Glue van Lady Sativa Genetics. Die ziet er dan zo uit:

1 goeie pure in plaats van 3 joints met tabak

Maar goed, daar was ik naar op zoek. Maar wat bleek, dat waren wel meer mensen! Want hij was op. Maar ze bleken nog wel een pure Orange Biker joint te hebben. Ik dacht, why not? Het gaat me vooral om de smaak en ervaring, ik had al gezien dat het er goed uit zag. 

Eenmaal aangestoken viel naast die heerlijk orange met een echte kush smaak op dat de joint perfect brandde. Eigenlijk ging de joint ook niet zomaar van zichzelf uit. Daarnaast brandde de joint perfect met witte as. Ik maak normaal geen foto’s van joints, maar op de foto die ik maakte waar ik een klein beetje had gerookt zie je de witte as aan de bovenkant zitten.

In de tussentijd dat ik normaal drie joints met tabak kan roken, rookte ik nu één hele goede pure joint.

Witte as, zeker niet vanzelfsprekend

De voorgedraaide joint is en was altijd populair in de coffeeshop, maar de pure joint is veel minder populair. Het puur roken van cannabis (zonder tabak of tabaksvervanger) werd door 7,8% van de cannabis consumenten in 2020 gedaan (volgens het Trimbos), terwijl vrijwel alle cannabis consumenten in de VS en Canada puur roken. Als ze al beslissen om te roken, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

De zeer goed bevallen Orange Biker voorgedraaide joint met de door onze columnist vurig gewenste witte as…

Maar dat de puur-joint hier minder in zwang is, is ook niet zo gek. Als je zelf nu een willekeurig wietje gaat halen in je dichtstbijzijnde coffeeshop, dan is de kans dat je een vergelijkbare ervaring krijgt die ik hierboven beschreef uiterst klein. Helaas.

Wel zou het zomaar mogelijk kunnen worden, wanneer we legaal geproduceerd product zouden kunnen kopen. Daarmee gaat de kans omhoog, maar het is nog geen garantie. Sommige wiet lijkt wat je ook (goed) doet, maar niet voor witte as te zorgen. Sommige wiet is ook gewoon beter om puur te roken dan te mengen met tabak en vice-versa. 

Gezonde kans voor aankomende legale wiettelers

Toch moet ik de kanttekening plaatsen die ik eerder in een column ook plaatste naar aanleiding van een gesprek met iemand die van wanten weet: “Witte as betekent niet noodzakelijk goede wiet. Zwarte as betekent niet noodzakelijk een slechte flush, maar wel een slechte (shitty) smaak.”

De ervaring is wel des te beter, zo blijkt uit mijn Orange Biker-ervaring. Ik hoop dan ook dat zulk rookgenot als uitgangspunt wordt genomen door de aankomende legale wietkwekers in Nederland en niet met een focus op het gebruik mét tabak. Zo kunnen we vrijwel alle blowers van de tabak af krijgen. Voor de volksgezondheid een overwinning van jewelste.

[openingsbeeld: Kelly Scollon/Shutterstock]
(advertentie)