(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het eerst organiseerde de HomeGrown Cup afgelopen weekend een zomer editie, indoor only. Naast Hash Queen Mila Jansen en Remo the Urban Grower uit Canada was ik VIP jurylid, in mijn favoriete categorie: Sativa.

 

Deelnemers zijn ook de juryleden

De HomeGrown Cup bestaat alweer vijf jaar en heeft een solide reputatie opgebouwd als een van de eerlijkste en gezelligste cannabis cups van Europa. Cruciaal onderdeel van de formule: alleen wie zelf meedoet aan de wedstrijd mag jureren.

De juryleden zijn dus niet alleen connaisseurs, ze kennen de plant door en door. Cannabis is hun passie, om niet te zeggen obsessie. Zo reisde een van de deelnemers een tijdje geleden naar de VS met als enige doel om vier stekjes van de originele Zkittlez te kopen van de échte bron. Hij slaagde erin de kwetsbare – en zeer kostbare – plantjes levend door de douane en thuis te krijgen.

Brabantse gastvrijheid

Dit soort jongensboekachtige verhalen kun je aan zo’n beetje elke tafel op de HomeGrown Cup horen. “There’s no business like grow business”, zoals mijn Berlijnse collega Dominik graag zegt. En hoewel de dag met regen was begonnen, brak de zon al snel door in Tilburg.

De HomeGrown Cup combineert Brabantse gastvrijheid met cannabisvriendelijkheid en dat is een ijzersterke combinatie. Tel daarbij het sterke deelnemersveld en de geweldige locatie, inclusief grote tuin, en je hebt een weergaloze viering van de cannabiscultuur.

Remo the Urban Grower ziet het allemaal wel zitten…

Schitterende samples

Nog voordat ik binnen was had Remo al getweet: “I’m having the great privilege of judging the sativa flower category at the Homegrown Cup, hanging with some of the best people in the industry! Amazing competition and competitors!”

En dat bleek niks teveel gezegd. De samples, in degelijke glazen potjes en verpakt in een kartonnen doos met houtwol, zagen er stuk voor stuk prachtig uit. Voor mij sprongen twee Sativa’s er duidelijk uit: de S3 en de S5. De eerste bleek de latere winnaar: Blood Orange Tangie van Organic Earth. S5 bleek een kruising van Karel’s Haze x Tangie van de Super Sativa Seed Club, die net buiten de prijzen viel.

Een ervaren connaisseur hoeft zeker geen hele joint te roken om die vier criteria te beoordelen: look, smell, taste en burn

Omdat alle juryleden een grote hoeveelheid samples testen in de pakweg zeven uur dat de HomeGrown Cup duurt, is effect geen criterium. Dat lijkt op het eerste gezicht raar: je consumeert uiteindelijk toch cannabis vanwege het effect. Maar omdat je zoveel soorten achter elkaar test, is het onmogelijk om het effect nog enigszins objectief te beoordelen. Dat geldt niet voor de andere criteria: look, smell, taste en burn.

Een ervaren connaisseur hoeft zeker geen hele joint te roken om die vier criteria te beoordelen. Het testen is vergelijkbaar met professioneel wijnproeven: een paar slokken is voldoende. Verschil met wijnproeven is natuurlijk dat je de eenmaal genoten cannabis niet kunt “uitspugen”. Zelf vind ik dit geen nadeel. Ik was per trein naar Tilburg gereisd en had verder geen afspraken die dag.

Vlaamse papegaai

Na het testen van tien topklasse Sativa’s was ik dus zo high als de spreekwoordelijke Vlaamse papegaai. Gelukkig gold voor vrijwel iedereen om mij heen ongeveer hetzelfde. Ik sprak kwekers en concentraatmakers uit Engeland, Frankrijk, de VS en natuurlijk uit eigen land.

Hasjkoningin Mila checkt de samples…

En ik had de tijd om weer eens bij te praten met Mila; we hadden allebei weinig meer te doen dan onze scorekaart vol krijgen en genieten van het evenement, de kleurrijke deelnemers, de fluitende vogels, een koud chocomelletje…

Petje af

Petje af dus voor het HomeGrown Cup team, dat ook nog eens alles op tijd wist te doen deze editie, van de uitgifte van de samples tot de prijsuitreiking. De volledige uitslag van de HomeGrown Cup 2019 Summer Edition:

Sativa
1 Organic Earth met Blood Orange Tangie
2 Lady Sativa Genetics met Marmalade
3 JahFrenchKush met Amnesia Hypro

Indica
1 Bezzle710 met Bezzlez (Zkittzlez)
2 Organic Earth met 3 Chem
3 Southernterps met Sweets

Drysift
1 Bezzle710 met Chocolate Orange
2 Nuggrun Extracts met Crumbled Lime
3 China met UK Cheese Cake

Iceolator
1 Lady Sativa Genetics met Marmalade
2 Chuddabrothers met Papaya Punch
3 Beberlator met Atomical Haze

Solvent
1 Dank Growing Farms met Marmalade
2 Ne1Extracts met Zkittlez
3 JahFrenchKush met Lady Marmalade

Rosin
1 Ne1Extracts met Zkittlez
2 Super Sativa Seed Club/Jonas met Karel’s Haze x Tangie
3 Resin Heads Genetics met Mixed Strain Hash Rosin

Zie ook www.homegrowncup.nl en Instagram @homegrowncup

(advertentie)