(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wordt het nog wat met de wietproef van het kabinet? Zoals bekend staan de meeste coffeeshopgemeenten niet (meer) te springen om mee te doen. De vijf grootste steden van Nederland zijn al eerder afgehaakt. De handvol gemeenten die het nog aandurven, blijven proberen om de meest beperkende voorwaarden aangepast te krijgen.

 

Wie wil de wietproef hebben?

Zoals we op de VOC website eerder een actuele lijst bijhielden van gemeenten die het ‘Joint Regulation manifest’ voor regulering van cannabis hadden ondertekend, zo hebben we nu een actuele pagina over de wietproef. We houden dagelijks bij welke gemeenten zich hebben aangemeld of dat van plan zijn, welke gemeenten nog twijfelen en – de langste lijst – welke gemeenten niet mee willen doen.

Een nieuwkomer in het eerste lijstje is Tilburg, waar toenmalig burgemeester Johan Stekelenburg zich eind jaren negentig al hard maakte voor regulering van de achterdeur. De huidige burgemeester, Theo Weterings, voerde namens een werkgroep van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) gesprekken met justitieminister Grapperhaus over de wietproef.

Op 3 juni meldde het Brabants Dagblad dat Tilburg meedoet aan de wietproef, maar onder twee voorwaarden. De eerste is dat niet de gemeente maar het Rijk opdraait voor eventuele schadeclaims van coffeeshops. De tweede voorwaarde is dat buitenlandse bezoekers gewoon welkom blijven in de coffeeshops. Tussen Tilburg en de Belgische grens ligt het plaatsje Goirle, zodat Tilburg geen grensgemeente is.

Mits er het nodige wordt aangepast en de regels wat flexibeler worden voor de deelnemende coffeeshops, zou het experiment met staatswiet wellicht nog kunnen worden gered…

Maastricht grootste coffeeshop-stad die wil meedoen

Wie staan er verder op het lijstje gemeenten die nog mee willen doen? Helmond en Harderwijk, beide met één coffeeshop en onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Heerlen, met twee shops, waar Paul Depla burgemeester was voordat hij naar Breda ging. Breda zelf, met acht coffeeshops. Almere en Zutphen, elk drie shops. En tenslotte Maastricht, met dertien shops de grootste coffeeshopgemeente die mee wil doen.

Acht gemeenten in totaal, met samen 42 van de 573 coffeeshops, oftewel zeven procent. Waarbij er dus nog steeds steden kunnen afhaken, als niet aan hun voorwaarden wordt voldaan of als de gemeenteraad tegen stemt.

Uitstel is afstel?

De proef met legale wiethandel dreigt te stoppen, want er is te weinig animo’, kopte dagblad Trouw eind mei. Het experiment hangt volgens de krant “aan een zijden draad”.

Eerder schreef De Volkskrant al dat van uitstel zomaar afstel zou kunnen komen: “In de praktijk betekent dit dat het experiment met de verkoop van staatswiet op zijn vroegst halverwege 2021 zal aanvangen. Tenzij het kabinet eerder valt, worden op 17 maart 2021 verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. Als het experiment nog niet is begonnen tijdens de daarop volgende kabinetsformatie, zou een nieuw kabinet het plan alsnog kunnen torpederen.”

Als het kabinet een succes wil maken van de wietproef, dan heeft het met deze drie simpele aanpassingen het recept in handen

Cannabisonderzoeker Nicole Maalsté ziet dat heel anders, blijkt uit een artikel van haar hand in de nieuwe Highlife: ‘Politieke proces wietexperiment verloopt volgens planning’. Maalsté: “De producenten doen grote investeringen voor het opzetten van teeltlocaties. Als dat proces in gang is gezet dan kan een nieuw kabinet daar niet zomaar op terug komen. Los van de financiële strop voor de betrokken partijen is dat ook politieke zelfmoord. Anders dan de Volkskrant suggereert, is de kans dat het experiment van start gaat dus onverminderd groot.”

Onderzoeker en oud-CNNBS columnist Nicole Maalsteé ziet het nog wel een succes worden die wietproef…

Maalsté’s conclusie: “De trein op weg naar regulering van de achterdeur is in gang gezet. Die trein kan vertragen, maar zal altijd op zijn bestemming aankomen.” De toekomst zal leren wie er gelijk heeft.

Buitenlandse hasj

Een interessante bijdrage aan het debat levert Pieter Hogendoorn, die al een paar jaar actief is bij het VOC. Het Dagblad van het Noorden publiceerde deze week zijn opiniestuk ‘Laat de Stad kiezen voor de wietproef’.

Pieter maakt enerzijds duidelijk dat de wietproef “maf, totaal overgereguleerd en overbodig” is en dat we beter écht kunnen legaliseren. Maar als er dan toch een wietproef komt, dan zou Groningen zich aan moeten melden onder drie voorwaarden. Ik citeer: 1) dat niet alle coffeeshops verplicht moeten meedoen; 2) dat er een zeer ruime overgangstermijn is van bestaand naar nieuw aanbod; 3) dat ook buitenlandse hasj is toegelaten. Op het aanjagen van straathandel zit toch niemand te wachten? Einde citaat.

Redding van de wietproef?

Als het kabinet een succes wil maken van de wietproef, dan heeft het met deze drie simpele aanpassingen het recept in handen. De coffeeshopbonden noemen het geleidelijke transitie, Raimond Dufour van de Stichting Drugsbeleid spreekt van het organische model. Hoe je het ook noemt, het zou de redding van de wietproef betekenen.

Maar als de regels zo streng en beperkend blijven als ze nu zijn, dan wordt de trein naar regulering waarschijnlijk een Fyra*…

* De peperdure mislukking van de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel in 2012/2013, die slechts 40 dagen reed over een speciaal aangelegd spoor dat miljarden euro’s kostte…
[openingsfoto:  Yelo Jura/Shutterstock]
(advertentie)