(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de dag dat in honderden steden over de hele wereld de Million Marijuana March werd gehouden, vierde het VOC haar tienjarig bestaan in Burgers in Eindhoven. Er was een kleine tentoonstelling en erevoorzitter Henk Poncin lanceerde met een druk op de rode knop de nieuwe website en campagne van het VOC: VeiligThuisKweken.nl

 

Grootste wietblad ter wereld

Burgers, het oudste kraakpand van Eindhoven, bleek een perfecte locatie voor het VOC jubileumfeestje op 11 mei. Niet te groot, niet te klein en met ruime gelegenheid om buiten een luchtje te scheppen, wat af en toe geen overbodige luxe was. Nog één keer was het grootste wietblad ter wereld, na jaren van trouwe dienst op Cannabis Bevrijdingsdag, te zien: het sierde de gevel van Burgers.

Wie jarig is trakteert, dus kregen alle genodigden het fraaie fotoboek van Steef Fleur, Humboldt – Green Gold USA, en een CBD vape pen, met dank aan Goldfish Amsterdam. In mijn speech blikte ik terug op de activiteiten die het VOC de afgelopen tien jaar heeft ondernomen, van de Cannabis Tribunalen tot de VOC bidbooks, van Cannabis Bevrijdingsdag tot campagnes als Cannabis? Aangenaam!, Justice for Johan en Cannabis en Verkeer.

In een kleine tentoonstelling waren deze en andere wapenfeiten terug te vinden. Veelgehoorde reactie: goh, ik wist niet dat het VOC zoveel heeft gedaan!

Lobbyen en thuiskweken

Mr. JLAM Roozen, ons geheime wapen in Den Haag, legde in zijn speech uit hoe hij bij het VOC betrokken raakte: met dank aan zijn jeugdvriend Henk Poncin. Roozen gaf een onthullend kijkje in de keuken van de VOC lobbywerkgroep en een messcherpe politieke prognose. Verwijzend naar het pro legalisering standpunt van Forum voor Democratie zei hij over Thierry Baudet: “Stuur hem niet de klas uit, maar houd hem bij de les!”

Plantarium medewerker Tom vertelde over de medewerking van Plantarium aan de website en campagne VeiligThuisKweken. De afgelopen maanden werkten we intensief met hem samen om te zorgen dat alle informatie op de site correct is.

Henk Poncin, oprichter van het Cannabis College en erevoorzitter van het VOC, arriveerde net op tijd om de website met een druk op de rode knop online te zetten. Bij binnenkomst barstte een spontaan applaus los voor Henk, die voor mij en vele anderen een belangrijke bron van inspiratie is. Zonder hem zou het VOC nooit zijn opgericht.

Met de campagne wil het VOC de volstrekt disproportionele aanpak van de thuisteler aan de kaak stellen

Met de kick-off van de campagne ‘VeiligThuisKweken‘ gaat een lang gekoesterde wens van het VOC in vervulling. Al op 9 februari 2016 kwam het idee voor het eerst naar voren, blijkt uit de notulen van de maandelijkse VOC vergadering: “VOC kan regels opstellen inzake verantwoord thuistelen, gewoon publiceerbaar op website.”

Een maand later, 7 maart 2016, is het idee al verder uitgewerkt: “Concreet plan vaststelling 5 planten door middel van een ‘Bond voor Thuis/Cannabis Telers’. Hieraan gekoppeld website met technische en juridische hulp. Richtlijnen veilig kweken voor binnen en buiten.”

Overlijden Joep Oomen

Elf dagen na deze vergadering overleed, volstrekt onverwacht, Joep Oomen. Hij was niet alleen medeoprichter van het VOC maar ook dé drijvende kracht en inspirator. Het plan voor een site over thuisteelt verdween naar de achtergrond.

Vorig jaar pakten we het weer serieus op. Thuisteelt ontbreekt immers zowel in de (in de Eerste Kamer geparkeerde) Wietwet van D66, als in de wietproef van het huidige kabinet. Belangrijkste doel van de campagne, met o.a. flyers, stickers en posters, is het onderwerp thuis kweken op de politieke en maatschappelijke agenda krijgen.

Zelf cannabisplanten kweken, hoe moet dat?

VeiligThuisKweken.nl is in eerste instantie bedoeld voor mensen die willen weten hoe je thuis veilig, verantwoord en zonder overlast een klein aantal cannabisplanten kunt telen. Aan de hand van een aantal fictieve personen wordt uitgelegd hoe je concreet te werk kunt gaan. De site bevat een basishandleiding voor buiten- en binnenteelt, een lijst do’s & don’ts en een woordenlijst.

Uiteraard staat er ook een disclaimer op en uitleg over de wet- en regelgeving: formeel is elke vorm van cannabisteelt immers nog steeds verboden in Nederland. Wie in een sociale woningbouw huis woont, loopt een reëel risico op huisuitzetting.

Druk op Den Haag en (sociale) media

Met de campagne wil het VOC de volstrekt disproportionele aanpak van de thuisteler aan de kaak stellen. VeiligThuisKweken.nl is ook bedoeld voor politici, bestuurders, journalisten en andere mensen die beroepshalve met cannabis te maken hebben.

Velen van hen denken dat thuisteelt per definitie gevaarlijk of problematisch is. Ook is vaak onbekend in hoeveel landen en staten thuisteelt op dit moment al legaal is. Deze informatie is ook terug te vinden op de site en wordt up to date gehouden.

Dus: check de website en verspreid de link via je social media. Geen regulering zonder thuisteelt!

(advertenties)