(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week stonden ‘modelkwekers’ John en Ines in Leeuwarden voor de rechter voor het hoger beroep tegen de ontnemingsvordering van €175.000 die hen is opgelegd. Via RTV Noord hoorde ik dat hun advocaat Sydney Smeets tijdens de zitting verklaarde dat John en Ines een lintje verdienen in plaats van deze mega-vordering. Daar ben ik het van harte mee eens. Hun moed en doorzettingsvermogen om een doorbraak te forceren in een al decennia door etterend dossier – het coffeeshopbeleid – zou beloond moeten worden, niet afgestraft.

 

Patroon

Helaas is hier sprake van een patroon. Nederland behandelt zijn wietpioniers als stront. En dan denk ik niet alleen aan Johan van Laarhoven. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat Koos Zwart zijn graf in is gegaan zonder enige maatschappelijke of koninklijke onderscheiding? De man die de politie overtuigde om tijdens het Kralingen popfestival in Rotterdam in 1970 niet in te grijpen bij gebruik en kleinhandel van hasj en wiet en zo het startschot voor het gedoogbeleid gaf? En die later zoveel heeft betekend voor de ontwikkeling en professionalisering van de coffeeshops?

Medicinale voorvechters

Hoe kan het dat potfather Wernard Bruining nog nooit een lintje heeft gekregen? Of de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam? Niet alleen omdat hij de allereerste coffeeshop in de stad opende, maar ook voor zijn latere, onvermoeibare activiteiten op het gebied van medicinale cannabis.

Dat geldt in nog sterkere mate voor James Burton, die met zijn Stichting Institute of Medical Marijuana (SIMM) aan de bakermat stond van medicinale cannabis in ons land. Ook gezien de schandalige manier waarop de Nederlandse overheid Burton heeft behandeld en benadeeld zou een onderscheiding, en daarmee eerherstel, op zijn plaats zijn. Onze eigen Doede de Jong zou een lintje hoogstwaarschijnlijk weigeren, maar ook hij verdient er absoluut een.

Wernard Bruining was zo’n beetje de eerste met een coffeeshop, growshop en mediwiet maar een lintje van de Koning… ho maar!

Als cannabis gewoon legaal was, dan hadden Ben – Sensi Seeds – Dronkers en Henk – The Bulldog – de Vries al lang een lintje en waarschijnlijk ook een hele serie eredoctoraten. Beide heren bouwden een wereldmerk op en baanden het pad voor een volledig nieuwe industrie.

Geen onderscheiding voor Mila, maar opgepakt tijdens de High Times Cup in Amsterdam, omdat ze een zakje knipafval had om de Pollinator mee te demonstreren

En wat te denken van The Hash Queen of Amsterdam, de grande dame van de cannabiscultuur, Mila Jansen? Zij krijgt geen onderscheiding, maar werd opgepakt tijdens de High Times Cup in Amsterdam, omdat ze een zakje knipafval had om de Pollinator, haar wereldberoemde uitvinding, mee te demonstreren.

Hasjkoningin Mila Jansen kan fluiten naar een blijk van waardering van de ‘echte’ koning…

Verjaardag achter tralies

Nog schrijnender is wat coffeeshopondernemer Lisa Lankes overkwam. Ook zij zou wat mij betreft zonder meer een lintje verdienen voor haar decennia lange inzet om de coffeeshopbranche te professionaliseren en van haar eigen shop, de Pink in Eindhoven, een perfect visitekaartje voor die branche te maken.

In november 2008 sloot toenmalig burgemeester Rob van Gijzel de populairste coffeeshop van Eindhoven voor een jaar, nadat een te grote voorraad was aangetroffen in het kantoor boven de shop. Lisa zat bijna twee weken vast; ze bracht haar vijftigste verjaardag achter de tralies door.

BV Nederland

Zo gaat de BV Nederland om met de pioniers die tegen de klippen op een complete bedrijfssector hebben opgebouwd, die inmiddels wereldwijd driftig wordt gekopieerd. Zij krijgen stank voor dank, als ze al niet worden opgesloten, financieel geruïneerd of uitgeleverd aan een militaire junta.

Het doet me denken aan de openingsregels van het gedicht Nederland, dat Simon Vinkenoog in 1966 schreef:

Nederland!
Het huilen staat me soms nader dan het lachen!
Nederland, waarom laat je je regeren door angstige kleuters?
Nederland, waar zijn je helden van vroeger gebleven?

[openingsbeeld:  selivanoff1986/Shutterstock]
(advertenties)