(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf deze week kunnen gemeenten zich inschrijven voor het wietexperiment van het kabinet Rutte III. Een van de weinige burgemeesters die de wietproef nog steeds ziet zitten, Paul Depla, kwam deze week met een nieuw idee: legale cannabis uit Canada importeren voor de coffeeshops die meedoen aan het experiment.

 

Gemeenten willen veranderingen

De burgemeester van Breda deed zijn uitspraken in de NPO Radio 1 podcast ‘De Dag’ van 23 april. Presentatrice Lara Rense refereerde aan de vele gemeenten die al zijn afgehaakt voor de wietproef: “U lijkt zo’n beetje the last man standing te zijn.” Depla zei een paar interessante dingen in het gesprek van bijna twintig minuten. Zo vertelde hij over de hoorzitting in de Tweede Kamer vorige week, waar een delegatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de wietproef overlegde met de Kamercommissie justitie en veiligheid.

Want hoewel de inschrijving op 23 april geopend is, staan de precieze spelregels van de wietproef nog steeds niet vast. Het kabinet heeft op 11 april een ontwerpbesluit over de wietproef gepubliceerd, maar de Tweede en de Eerste Kamer gaan daarover nog in debat. Depla heeft goede hoop dat de Tweede Kamer de aanpassingen zal afdwingen waar de VNG steeds op heeft gehamerd.

Zoals de regel dat alle coffeeshops in een wietproefgemeente verplicht mee moeten doen, op straffe van sluiting. Terecht schetste Depla het risico dat een coffeeshop die om deze reden wordt gesloten naar de rechter stapt en een schadeclaim indient. Zo’n schadeclaim komt in de huidige plannen voor rekening van de gemeente.

Burgemeester Depla van Breda tijdens een cannabisdebat in The Grass Company…

Wietproef nu beginnen, met importwiet uit Canada

Meest opmerkelijk is Depla’s idee om Canadese cannabis te gaan importeren voor de wietproef. Dit zei hij daarover:

“Het kabinet zegt: we willen vaart maken en ook een belangrijk voorvechtster van het experiment, Vera Bergkamp, wil vaart maken. Ik heb afgelopen week in de hoorzitting bij de Tweede Kamer gezegd: we kunnen vaart maken door bijvoorbeeld nu gewoon te gaan kijken naar landen waar het experiment in feite al in de wet geregeld is. In een land als Canada wordt al op een gelegaliseerde manier cannabis geteeld: laten we die cannabis nu maar eens gaan importeren. Dan zijn we in plaats van een exportland van wiet ineens een importland geworden en kunnen we coffeeshops al heel snel laten bevoorraden met gelegaliseerde en gereguleerde wiet. Zodat we nog veel sneller die stappen kunnen zetten die we met elkaar willen zetten. En we niet zeggen: het wordt een proces dat pas in 2021, 2022 daadwerkelijk kan gaan starten.”

De meeste politici die hun nek uit durven te steken voor cannabis houden dat niet langer dan een jaar, hooguit twee jaar vol

Toevallig had ik een budtender van een zeer goede coffeeshop over de vloer, die ik vroeg wat hij van Depla’s plan dacht. Hij vond het prima, zolang er daarnaast ook in Nederland geteelde wiet verkrijgbaar is. Zelf denk ik altijd: ik drink ook wijn uit Chili, Zuid-Afrika en Spanje, lang leve de diversiteit.

‘Wietproef wordt point of no return’

En wat Depla betreft: ik ben het vaak niet met hem eens, maar ik respecteer zijn doorzettingsvermogen. De meeste politici die hun nek uit durven te steken voor cannabis houden dat niet langer dan een jaar, hooguit twee jaar vol. Dan switchen ze geruisloos over naar minder taaie en beladen onderwerpen om zich mee te profileren.

Depla houdt vol. “Misschien ben ik optimistisch of blijmoedig”, zegt hij in de podcast. Hij verwacht nog steeds dat er voldoende gemeenten mee zullen gaan doen aan de wietproef. Als het kabinet tenminste luistert naar de VNG adviezen en “boter bij de vis levert”.

Depla kijkt vol verwachting uit naar het Tweede Kamerdebat, waarvoor nog geen datum is gepland. Hij is er van overtuigd dat de wietproef een point of no return zal zijn. “Ik geloof dat als we een paar stappen hebben gezet de weg terug niet meer ingeslagen kan worden. En dat als we die kleine stappen hebben gezet, met de steun van dit kabinet, we dan echt in staat zijn over een aantal jaar in heel Nederland gewoon alleen nog maar gereguleerde wiet te kunnen kopen in onze coffeeshops.”

Baker Street / Hindu Kush

Tot nu toe is het aantal gemeenten waarvan bekend is dat ze aan de wietproef mee willen doen letterlijk op één hand te tellen: Breda (8 shops), Alphen aan de Rijn (2 shops) en Zutphen (3 shops). De meeste gemeenten stellen hun beslissing uit tot na de debatten in de Tweede en Eerste Kamer. De deadline voor inschrijving is 11 juni. Vera Bergkamp heeft in een interview met Binnenlands Bestuur erkend dat “de eerste gereguleerde joint” pas in januari 2021 te koop zou kunnen zijn. Ik ben benieuwd hoe snel ik in Breda terecht kan voor een potje Baker Street / Hindu Kush van Canopy…

Zelf mocht ik deze week op BNR vertellen hoe het VOC aankijkt tegen de wietproef en de manier waarop dit kabinet met cannabis omgaat. Samen met Thijs Roes was ik een uur lang te gast bij Jörgen Raymann’s ‘Ask Me Anything’. De uitzending is HIER terug te luisteren.

[openingsbeeld:  TRADOL/Shutterstock]
(advertentie)