(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Doede de Jong, de bekendste wietkweker van Nederland, leidt al drie jaar de maandelijkse VOC vergaderingen. Dat doet hij met humor, geduld en wijsheid. Je zou bijna denken dat Doede nooit boos is. Maar dat is een misverstand…

 

Bemoeizuchtige overheid

De laatste tijd noemt Doede zichzelf ook wel procesbegeleider. Hij grinnikt er steevast bij, maar het klopt wel. Doede brengt de zaken graag terug tot de kern: het recht op zelfbeschikking en de vrijheid van het individu. Zoals hij het vorige week in een mail aan de VOC mailinglijst formuleerde:

“Wanneer dringt het eens tot de regering door dat ik degene ben, die zelf bepaalt wat ik voor mijn welzijn uit mijn tuin tot mij wil nemen en dat zij totaal niet het recht heeft om op grond van een moralistische visie op menselijke deugdzaamheid mij te beperken in mijn individuele vrijheid? Zij dient zich ten alle tijde neutraal op te stellen ten opzichte van haar burgers.”

Wietwanbeleid

Als we in de VOC vergadering te diep of gedetailleerd op een onderwerp in gaan, trekt Doede aan de noodrem. Te veel mist leidt af van waar het om gaat: het verbod is het probleem, niet de plant. Criminaliteit komt voort uit dat verbod, niet andersom.

Het wietwanbeleid, nog zo’n typisch Doede-woord, is als een voortwoekerende juridische kanker, met als haard het verbod. Dat dient dus te worden verwijderd. Doede roept het al zo’n veertig jaar en hij heeft letterlijk zijn hele hebben en houden op het spel gezet om zijn boodschap kracht bij te zetten en een doorbraak te forceren.

Na jaren van onzekerheid is de dreiging van de torenhoge ontnemingsvordering die Doede opgelegd had gekregen gelukkig geweken.

Mensen van goede wil, mensen die naar een oplossing zoeken voor maatschappelijke problemen: ze worden gecriminaliseerd en als vijanden bestreden

Dat geldt helaas niet voor John en Ines uit Bierum. Hun ontnemingsvordering werd deze week in hoger beroep weliswaar verlaagd, maar ze moeten nog steeds zo’n 131.000 euro betalen. Het is een cynische boodschap aan iedereen die gelooft dat eerlijkheid, transparantie en idealisme de maatschappij ten goede komen: de rechter straft het keihard af.

Mensen van goede wil, mensen die naar een oplossing zoeken voor maatschappelijke problemen: ze worden gecriminaliseerd en als vijanden bestreden. Met slappe compromissen, sjoemelonderzoeken en Indianenverhalen houdt politiek Den Haag het probleem, het verbod, in stand, terwijl ze de oplossing, legalisering, voor zich uit blijft schuiven. Ondertussen gaan de huisuitzettingen door.

Baas in eigen brein!

Het is om witheet van te worden: zoveel leugens, onrechtvaardigheid, verspilling van belastinggeld en zoveel leed bij vredelievende burgers en patiënten. Al die misstanden wekken Doede’s woede, maar hij kan zich ook kwaad maken over het gebrek aan actie en eenheid in Neder(wiet)land.

In zijn eigen woorden: “Wij moeten veel meer eensgezind de hakken in het zand zetten. Het is genoeg geweest. Wij zijn de onevenredige, contraproductieve repressie zwaar zat. Opzouten met dat gesodemieter! Baas In Eigen Brein!”

Voor een stichting als het VOC, die draait op vrijwilligers en veel doet met weinig middelen, zijn Doede’s hartstocht en doorzettingsvermogen buitengewoon belangrijk. Hij houdt de moraal hoog en hij houdt ons bij de les. Net als Joep Oomen, die de VOC vergaderingen leidde tot zijn plotse overlijden in 2016, legt Doede duizenden kilometers af. Deze week was de vergadering op het VOC kantoor in Eindhoven en dat is vanuit Appelscha toch 450 kilometer op en neer.

God weet waar

En ook als we in Breda, Den Haag, Amsterdam, Nijmegen of God weet waar vergaderen is Doede van de partij. Met of zonder hamer, maar altijd met een goed humeur en een gezonde dosis strijdlust. Om het op zijn Brabants te zeggen tegen deze fiere Fries: da ge bedankt zeet, da witte!

Wil je een keer een VOC vergadering meemaken, check dan HIER de agenda op de VOC-website, waar de datum, tijd en locatie van de eerstvolgende bijeenkomst terug te vinden zijn.

[openingsfoto: Doede op de laatste Cannabis Bevrijdingsdag door Roelof Rump]
(advertentie)