(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Behalve in Groot-Brittannië maken ze zich ook in een puntje van Spanje druk om de Brexit: Gibraltar. Erkend smokkelnest van tabak (en meer), maar ook nog altijd onderdeel van het Britse rijk. De regering van de rots denkt nu dat men Brexit-proof kan worden door vol in te zetten op medicinale cannabis!

 

Ecosysteem van wereldklasse

‘Govt targets medicinal cannabis sector’, kopt de krant Gibraltar Times en die kan het weten want die verschijnt al sinds 1801 in het mini-staatje van nog geen 7 vierkante kilometer. Daarop leven en werken wel bijna veertigduizend mensen en dan rekenen we de dagelijkse stroom Spaanse gastarbeiders niet eens mee.

Hoe dan ook, om eventuele ellende van de Brexit voor te zijn, kondigt de regering van Gibraltar aan dat het graag een ‘ecosysteem van wereldklasse’ wil vestigen voor onderzoek naar medicinale cannabis. Daarbij overweegt men licenties te verstrekken aan ‘een selecte groep investeerders uit de sector met een goede reputatie en voldoende middelen’.

Mediwiet maakt Gibraltar Brexit-proof

Tijdens een begrotingstoespraak vorige week verklaarde chief minister Fabian Picardo dat zijn regering gelooft dat mediwiet een ‘Brexit-proof tijdperk van zakendoen inluidt’, dat helpt om de economie van Gibraltar meer divers te maken.

“De voorstellen behelzen de research, ontwikkeling en productie van medicinale cannabisproducten in zorgvuldig gemonitorde en gereguleerde state-of-the-art, milieuvriendelijke faciliteiten”, aldus de hoogste politie baas in het Britse stukje Spanje.

En als we de chief moeten geloven is het ook niet zomaar een ballonnetje met zomaar een ideetje dat wordt opgelaten à la de oprispingen van VVD’er Klaas Dijkhoff in los paises bajos

Gibraltar ziet een zonnig toekomst als hotspot voor onderzoek naar en productie van medicinale cannabis… [foto: HQuality/Shutterstock]

Wiet tegenwoordig goed voor reputatie

Picardo: “Wij hebben er erg goed over nagedacht hoe we deze sector en technologie kunnen integreren in Gibraltar. In het bijzonder hoe we toonaangevend onderzoeks- en productietalent naar Gibraltar kunnen halen, zodat ze een nieuw ecosysteem van wereldklasse in een nieuwe sector produceren.”

Over imagoschade maken landen zich tegenwoordig al minder druk dan vroeger, al wijdt de chief minister van Gibraltar er wel apart wat woorden aan. “Controle en monitoring zal erg belangrijk zijn, om te verzekeren dat onze goede reputatie niet bedreigd wordt maar daarentegen juist positief wordt versterkt.”

Wietbusiness om je goede reputatie te versterken, als je dit een paar jaar geleden hardop had gezegd, was je voorzichtig naar een psychiatrische inrichting verhuisd. Maar anno 2019 is het blijkbaar bon ton, zelfs voor regeringsleiders van conservatieve stukjes aarde.

Banen scheppen

Maar het levert geld en banen op, dus dan is alles geoorloofd en zeker in de van nature opportunistische politiek. Volgens Picardo brengt de nieuwe technologie namelijk jobs mee in ‘cutting-edge medical research, product development and production’.

Met een exportproduct dat de lokale economie diversifieert zijn we er trouwens nog niet. Volgens de chief zorgt de nieuwe sector namelijk ook voor ‘hoog-kwalitatieve en betaalbare medicinale cannabisproducten voor lokale patiënten’. Oef, was ie dat toch bijna vergeten te vertellen zeg…

Om de mediwiet business op Gibraltar in goede banen te leiden, wordt er een speciaal agentschap opgericht. Dat gaat de handel met derden faciliteren, inclusief de government-to-government sales.

[openingsbeeld: llucky78/Shutterstock]
(advertenties)