(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het grootste consumenten marktonderzoeksbureau ter wereld is Nielsen. Die houden bijvoorbeeld ales bij wat er door supermarkten verkocht wordt en dat is heel erg veel. Nu zijn ze ook wat cannabis en CBD betreft wakker geworden en presenteren ze hun eerste onderzoek: ‘WHAT OTC CONSUMERS THINK ABOUT CANNABIS’. 

 

Waarom gebruiken mensen eigenlijk cannabis?

Nu het zelfs de Nielsens van deze wereld duidelijk wordt dat de wietgeest nooit meer terug in de verbodsfles valt te duwen, sluiten ze zich er maar bij aan. In die zin dat cannabis consumenten eindelijk serieus worden genomen en er dus ook over deze doelgroep rapporten worden gemaakt over hun consumptiegedrag.

We gaan hier niet alles herkauwen uit die eerste Nielsen studie – als je dat wil weten klik je maar HIEROP – maar we pikken graag even de krenten uit de pap.

Het meest interessante uit het eerste Nielsen-onderzoek onder cannabis consumenten is de vraag waarom mensen eigenlijk cannabis gebruiken? Het zal je niet verbazen, maar dat is dus hoofdzakelijk als behandeling van een of ander kwaaltje of een ziektebeeld.

Liefst 85 procent van alle Amerikanen zegt dat ze het daarvoor zouden gebruiken en niet per se voor ‘recreatie’ indien wiet op federaal niveau legaal zou zijn. Dat is het nu niet, maar mediwiet is wel in 33 staten van de 50 legaal en recreatieve wiet inmiddels in 11 staten.

Recreatieve en medicinale motivatie

Uiteraard vroegen de enquêteurs van Nielsen door naar welke kwalen en ziektes dan met (legale) wiet aangepakt worden. Bovenaan staat ‘chronische pijn’, wat voor 85% reden zou zijn om aan de cannabismedicatie te gaan. Daarna volgt met 82% het ‘verbeteren van de mentale gezondheid’, 81% zegt dat ze wiet gebruiken om ‘kleinere blessures mee te behandelen’ en 77% ziet wel wat in wiet als hulpmiddel om (beter) te kunnen slapen.

Consumenten begrijpen steeds beter wat ze hebben aan legale medicinale cannabis, maar ook vanwege het relaxen zien ze wiet wel zitten… [foto: mikeledray/Shutterstock]

Toch geeft nog altijd driekwart van de mensen (74%) eerlijk aan dat ze cannabis zouden gebruiken om ‘recreatieve redenen’, waarbij men vooral wil ‘relaxen’. ‘Om gezellig met vrienden en familie te zijn’ is voor bijna de helft (48%) een reden om de stash op tafel te zetten. En bijna net zoveel mensen (46%) jagen graag de vlam in de joint (of laden hun vaporizer op, maken de dab nail heet of stoppen een edible in de mond) om ‘ervaringen en entertainment huis te versterken’.

Farma-medicijnen verruilen voor cannabis

Het eerste Nielsen-onderzoek onder (potentiële) cannabis consumenten betreft vooralsnog alleen de Amerikanen, maar aangezien Nielsen in bijna alle landen zit zullen er vast snel veel meer markten volgen. Interessant gegeven dat men in de VS ontdekte, is dat 88% (!) van de in cannabis geïnteresseerde volwassenen lijdt aan koppijn of migraine en daar nu een farmaceutisch medicijn voor gebruikt (via doktersrecept of drogisterij). Nog eens 64% lijdt aan rug- en nekpijn, 63% baalt van zijn of haar arthritis en 61% heeft last van ‘vrouwelijke pijn’.

Dat cannabis een gezond(er) alternatief is voor de spullen van Big Pharma begint gelukkig wel breed door te dringen bij de gewone man en vrouw. ‘Zeventig procent van de volwassenen die geïnteresseerd zijn in cannabis en nu hun ziekte met medicijnen behandelen, zeggen dat ze zouden overwegen om die tegen wiet in te ruilen omdat de perceptie is dat dit effectiever is dan hun huidige farmaceutische medicatie’, lezen we tot onze vreugde in het Nielsen-rapport.

Van de respondenten gelooft 67% dat wiet ‘gezonder’ is dan hun medicatie uit de drogisterij of via hun arts. En nog eens 69% zegt dat ze geloven dat cannabis ‘meer natuurlijk’ is dan traditionele medicijnen…

[openingsfoto: nito/Shutterstock]
(advertenties)