(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Behalve in kibbelen over de Brexit zijn de Engelsen tegenwoordig ook best goed in het kweken van wiet. De UK is – en dat is wellicht verrassend – de grootste legale mediwiet-producent op aarde, maar voor de burger is nog alles verboden. Opmerkelijk dus dat er in Kettering een enorme bingohal tjokvol wietplanten is gezet, zonder gokvergunning welteverstaan!

 

25 agenten en drugshonden

Kettering is een stad in het Engelse graafschap Northamptonshire, met een kleine zestigduizend inwoners. Daar zijn de duizenden wietplanten in de voormalige Gala Bingo Hall uiteraard niet bij gerekend. De enorme plantage werd vrijdag door de Northampton Police opgerold, met een team van liefst 25 agenten die met grof geweld de toegangsdeuren open ramden, vergezeld van honden.

Voer voor de Britse tabloids natuurlijk om eens lekker mee uit te pakken. Zo kopt de beruchte krant The Sun bijvoorbeeld: ‘JACK-POT Massive £3m cannabis factory hidden in plain sight inside old Gala Bingo hall’. Watskeburt?

Strenge straffen op cannabis

Recreatieve wiet is nog steeds volstrekt illegaal in Groot-Brittannië en dat betekent dat er goud geld mee te verdienen valt voor mensen die het aandurven gevangenisstraffen tot 14 jaar te riskeren. Want dat is – geloof het of niet – de maximumstraf in de opiumwet daar, waarin cannabis op de 1 na zwaarste categorie (Class B) prijkt. Op het simpele bezit van wiet staat trouwens 5 jaar cel max.

Vanzelfsprekend schrikt dat zowel de blowers als de kwekers als de dealers niet heel erg hard af, getuige ook de megaplantage die vrijdag is ontmanteld in Kettering. Rond half elf viel de politie de voormalige bingohal binnen en ze wisten niet wat ze zagen: de enorme zaal was omgetoverd tot één gigantisch wiethok, met ongeveer tweeduizend planten!

Om het met eigen ogen te zien, moet je op onderstaand fragment uit de video van The Sun klikken, dan kan je dik twee minuten smullen via hun website:

Miljoenenoperatie de nek omgedraaid

De Northampton Police schat dat er met deze operatie met gemak 2,8 miljoen pond per jaar kon worden gedraaid, ofwel 3,14 miljoen euro. In de bingohal hadden de kwekers ‘a number of sophisticated hydroponic cultivation equipment’ gestald. Maar blijkbaar was de afzuiging niet sophisticated genoeg, want de popo kwam de megakwekerij simpelweg op het spoor omdat het zo naar wiet meurde uit het sinds januari ‘verlaten gebouw’ op de toepasselijk genaamde Kettering High Street.

Voor de zekerheid maakte de politie nog wat foto’s met een infrarood-warmtecamera en toen was het duidelijk: er waren diverse warmtebronnen op te zien ondanks de status van leegstaand gebouw. Wrang (voor de bingokwekers dan) is dat de duizenden planten op een week of drie na klaar waren om geoogst te worden.

Britse politie gelooft nog in de war on drugs

Net als hier in Nederland kraait de politie na zulke operaties victorie. Neem Colin Gray van het ‘proactive team’ van de blauwhemden in Northamptonshire. Die kan er ook wat van: “Dit is een significante vondst die de georganiseerde misdaadgroepen aan het wankelen brengt, net als de lokale en bredere distributie van cannabis.”

Haha, gelooft hij het zelf? Er is om te beginnen helemaal niemand gearresteerd voor de XL-wietteelt in de bingohal. Wel meldt de politie fijntjes dat “de keuken in gebruik was”.

Feit is wel dat het een van de grootste wietplantages is die diender Gray ooit heeft gezien. Waarna hij weer voort klets uit zijn nek: “Deze misdaadgroepen ontwrichten de maatschappij door de productie en verkoop van verboden drugs in Northamptonshire. Wij zullen nooit stoppen om te proberen hen neer te halen en dit soort acties zullen blijven doorgaan.”

Haha, het is zijn dus niet alleen Nederland en België waar het koppige geloof in een al lang verloren war on drugs blijft voortbestaan…

[openingsfoto is een fragment uit de video van The Sun]
(advertentie)