(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Begin volgende maand worden de prijzen verdeeld van de oudste cannabis cup in Nederland, die van de Highlife & Soft Secrets. Maar voordat het zover is moeten de samples wiet en hasj natuurlijk wel getest worden. Voor de jubileumeditie van dit jaar heeft CNNBS de eer om 1 van de 15 juryplekken te bezetten. Het is een klotejob maar iemand moet het doen… Deel 2 van een bijkans onmenselijk verslag.

 

1-2-3 test!

Vorige keer schreven we dat we een grote, zwart-plastic tas kregen met daarin een shitload aan samples wiet en hasj. Het beste dat de Nederlandse cannabisbranche momenteel te bieden heeft, kort gezegd. Maar het blijkt niet eens alles te zijn wat we in ruim twee maanden moeten verorberen, juryvoorzitter Cliff Cremer komt namelijk enkele weken later langs op de CNNBS-redactie om nóg wat – te laat – ingestuurde samples te droppen. Met een zucht en een lach nemen we dit extra zwart-plastic zakje er ook maar manmoedig bij:

Geen zesjescultuur in Nederwietland

Punten geven voor wiet en hasj valt nog niet mee als je weet dat de gemiddelde kwaliteit van de samples natuurlijk al hoog is. Anders stuur je ook niet in als coffeeshop of zadenbank natuurlijk. Met andere woorden: als wij een strain beoordelen met een zes betekent dit dat het prima wiet is, waarvoor geen dealer of kweker zich hoeft te schamen. Maar omdat het gemiddelde al zo hoog ligt, moet je streng zijn nietwaar?

Overigens valt het met de ‘zesjescultuur’ in Nederwietland alleszins mee, er wordt nog altijd volop uitstekende wiet geteeld hier en de hasj die we importeren – maar ook soms zelf maken van nederwiet – is ook niet te versmaden.

Sterker nog, CNNBS heeft tot dusver (en we zijn bijna aan de finish, godzijdank) nog geen tien onvoldoendes uitgedeeld. En dat wil wat zeggen als je weet dat er bijna 200 samples getest moeten worden, elk op 5 onderdelen (uiterlijk, geur, smaak en 2 x uitwerking). Het laagste rapportcijfer tot nu toe is overigens een 4,5 voor het uiterlijk van een ‘Haze on hydro’ die eruitzag alsof ie door Stevie Wonder was geknipt.

De twee tienen van CNNBS

Maar we hebben ook twee tienen gegeven, beide voor ‘uiterlijk’. Eentje voor deze waanzinnige – en helaas ook enige – purple in de categorie Skunk:

En een dikverdiende tien voor deze hasj, die er onder de microscoop uitziet als een lava-eruptie van een vulkaan, maar dan pikzwart:

En even voor de duidelijkheid, deze purple skunk en pikzwarte hasj waren ook verdomd lekker om te roken!

Blowen op zijn ‘Dutch’

Voor een deel testen we de wiet met een joint, waarbij we – foei toch – de gegrinde wiettoppen mengen met tabak. Niet de gezondste manier inderdaad, maar voor het beoordelen van de kwaliteit maakt het niet uit. Als je in ieder geval maar zorgt dat je de wiet zo min mogelijk met je handen aanraakt, een grinder is echt onmisbaar voor optimaal blowgenot.

Al zijn er ook mensen die denken dat je door te grinden cannabinoïden afbreekt en dus juist minder goed bezig bent. Maar hé; er zijn ook nog altijd mensen die denken dat de aarde plat is of de mens nooit op de maan is geland…

Drie Haze-jes klaar liggen paraat voor de test…

Verdampen

Voor een ander deel gebruiken we de vaporizer, in ons geval de Mighty van het oerdegelijke Duitse Storz & Bickel. Voordeel van verdampen is dat je heel zuiver de werking van wiet kan beoordelen, al is het met de smaak wel wat behelpen. Via de vaporizer kruipen de diverse smaken best wel naar elkaar toe namelijk. En goed proeven is eigenlijk alleen bij de eerste twee suckjes aan het apparaat goed mogelijk. Maar goed, de longen hebben het toch al zwaar genoeg zullen we maar zeggen:

 

CBD wiet testen, nog best lastig

Ook de 4 strains in de kleinste categorie, die van ‘medicinaal CBD’, zijn door ons getest met een vaporizer. Op zich niet raar ook, want Martijn van Mediwietsite kan het zich gezien zijn werk en doelgroep natuurlijk niet permitteren om met tabak te gaan blowen 😉 Hij gebruikt het kleinere broertje van de zojuist genoemde Duitse verdamper van Storz & Bickel: de Crafty.

Nog best lastig trouwens vinden wij, om de uitwerking van CBD-wiet te beoordelen, want je word er immers niet high/stoned van. Maar een ervaren vakman kan het kaf wel van het koren scheiden, ook al gaat dat via een vaporizer met CBD-wiet…

Hasj extracties

De categorie hasj is tegenwoordig bij de Higlife/Soft Secrets cannabiscup trouwens onderverdeeld in ‘hasj traditioneel’ en ‘hasj extracties’. Die laatste zijn in de legale wietmarkten van Canada en de VS immens populair, maar ook hier zie je ze steeds vaker opduiken, al dan niet in de betere coffeeshops. Tikt ook wel lekker weg natuurlijk, met THC-percentages die tot ver boven de 60 procent kunnen oplopen! We geven het jurywoord even door aan de specialist hier op de CNNBS-burelen:

“Omdat ik schijnbaar de meest geoefende longen heb van de vaste CNNBS redactie, had ik de eer om de entries in de categorie concentraten te jureren. Nu moet je weten dat concentraten en dabben in Nederland nog een opkomende markt is, en ze niet in veel coffeeshops te vinden zijn. Officieel zijn concentraten waar geen enkel stukje plantmateriaal meer te vinden is, in Nederland zelfs verboden waar. Zoals je zult begrijpen was ik dus erg blij om het beste van het beste op hasjgebied te proberen.

Van alle deelnemende concentraten stak L4 er voor mij met kop en schouders bovenuit. Het was een licht gekleurd concentraat en waarschijnlijk de ‘holy grail van hasj’ namelijk een zeer puur ice-o-lator concentraat. De smaak ervan was geweldig maar helaas was de hasj nét niet puur genoeg om te dabben. Ik heb het wel geprobeerd uiteraard, maar het concentraat bevatte nog plantmateriaal waardoor een residu achterblijft op de dagnagel.

Helaas zaten er bij de andere samples geen pure CO2 of BHO extracties, maar wel zeer pure hasj en een paar smakelijke moon rocks. Oftewel, wiet in wielolie gedipt, en gepaneerd met kief. Ik moest wel even opzoeken hoe je zo’n moon rock nou het beste kon roken: in een pijp of bong dus. De laag kief (gezeefde trichomen) op moon rock L3 was echter zo dik dat ik die even apart heb opgerookt, een echte traktatie! De rest van de moon rocks rookte ik in brokjes in een pijpje. De moon rock smeult dan langzaam weg, terwijl je geniet van de heerlijke combinatie van wielolie, wiet en kief…” 

Goed, tot zover het tweede tussentijdse verslag van de jurering voor de 25ste Highlife/Soft Secrets Cup. Op vrijdag 5 juli weten we wie er in Nederland een jaar lang mag gaan strijken met de hoogste wieteer: het winnen van zo’n felbegeerde cup!

(advertenties)