(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is hét instituut onder de Nederlandse cannabis cups: die van Highlife, en van Soft Secrets. Een hele eer dus dat de founding fathers – ofwel de fulltime redactie van CNNBS – gevraagd wordt als jurylid in 2019. En dat betekent aan de bak! Liefst 159 inzendingen testen, uiteenlopend van hasj en concentraten tot liefst 9 verschillende categorieën wiet en ‘medicinale CBD’ strains.  Aflevering 1 van een serie, waarvan gegarandeerd  e-l-k  w-o-o-r-d  stoned en of high is geschreven.

 

Jubilerende Highlife Cannabis Cup

Onder een brug, op een parkeerzone en bij een niet nader te noemen openbaar vervoerstation in onze prachtige hoofdstad, nemen we op een zonnige middag een flinke zwart-plastic zak in ontvangst van de juryvoorzitter. Dat is al twintig jaar dezelfde persoon: Clifford C. Cremer, doorgaans afgekort tot Cliff.

In die zak van Sinterklaas, zoals hij ook wel eens gekscherend wordt genoemd, zitten 159 inzendingen voor de Highlife Cup van dit jaar. En die zak stinkt helemaal niet zoals je wellicht zou verwachten; er valt nauwelijks iets op te snuiven… Compliment voor de afweger/inpakker van dienst, die het ook niet makkelijk heeft gehad dit jaar gezien het recordaantal inzendingen.

2019 is ook een zilveren jubileumjaar, want de allereerste Highlife Nederwiet Cup werd in 1994 gehouden. Met toentertijd Joop Mestrom, een van de oprichters van CNNBS aan het redactieroer van het organiserende cannabistijdschrift Highlife. Dat blad organiseert de cup al jarenlang samen met Soft Secrets, ook een mediamerk van eigen bodem trouwens, maar de wietkrant verschijnt in tientallen landen inmiddels.

De beste wiet en hasj samples van Nederland anno 2019

Fast Forward naar jurydienst 2019, een kwart eeuw later na de eerste uit 1994.

En na 25 jaar moeten we weer gaan testen, en dat betekent dus opnieuw tegen de klippen op blowen. Met als ultieme THC-metgezel het allerbeste dat Nederwietland op de commerciële planken kan leggen!

Ofwel, eersteklas wiet. Niet zelden speciaal gekweekt voor deze competitie tussen zadenbanken, coffeeshops en anderen die wiet/hasj opstarten, anderszins mogelijk maken of in- en verkopen.

Eersteklas hasj ook! Mogen we absoluut niet vergeten, want daar zijn ‘wij Nederlanders’ namelijk ook erg goed in. En daarom gemakshalve – en volgens historisch gezien consequente lijnen – ook maar meteen erg groot in, in die hasj. Met veel dank overigens aan onze mede-burgers met roots in landen rondom de complete 360° Middellandse Zee. Peace!

Een uitdaging kortom, dat jureren en dat willen we natuurlijk naar eer en geweten doen, zelfs al krijg je drie maanden de tijd om deze monsterlijke juryklus te klaren. En toch, hè… Toch zul je ons niet horen klagen. Haha. We gaan back home en gaan aan het werk. Uiteraard doen we dat ja, wij zijn tenslotte van CNNBS. *[zie onderaan, helemaal onderaan voor de uitleg bij het * ]

Zak van Sinterklaas is vroeg dit jaar

We zien dit bemoedigende – maar gezien de aantallen toch ook enigszins verontrustende – beeld opdoemen. De banaan is overigens toevallig op de foto terechtgekomen:

Old school jurywerk, ofwel tegen de klippen op blowen

Aan het jureren is sinds het eerste begin niets veranderd. Je geeft punten tussen 0 en 10 (halve punten mogen ook) voor de volgende facetten van elk sample wiet of hasj, hasj concentraat of CBD-wiet:

  • Uiterlijk
  • Geur
  • Smaak
  • Uitwerking
  • Uitwerking

Nee, je bent niet te stoned, of wel maar dat doet er niet toe, want de uitwerking telt dubbel, vandar dat je die twee keer moet invullen. En dat is terecht natuurlijk, anders zou je ook naar foto’s van wiet kunnen kijken met een wietkaars die gezellig naast je brandt… Dat is niet de bedoeling van mooie wiet of hasj.

In totaal zijn er 15 juryleden uitverkozen door Cliff Cremer zelf, en die geven allemaal aan alles waarderingen. Cliff telt zich een handbreuk om de winnaars te bepalen en die winnaars wacht naam en faam binnen de commerciële, oer-Nederlandse succesvolle cannabisbranche.

Altijd beginnen met het lekkerste

De taken worden verdeeld. De enige echte dabber op de burelen van CNNBS krijgt, hoe verrassend, de aparte zak met Hash Extracties. Geen idee wat je voor je moet zien? Dit:

Materiaal voor de gevorderden zogezegd, want de THC-percentages knallen zomaar ver boven de zeventig en zelfs tachtig procent! Een hasj extractie moet bij voorkeur koel bewaard worden, vandaar de aparte kleine, zwarte zak van Cliff, met daarop de verhelderende sticker met het woord: KOELKAST. Het/ze/wij blijven stoners, hè. Van dichtbij ziet een concentraat er zo uit:

Of zo, ook al bijzonder en bijna snoepachtig lekker, zeg nou zelf:

Medicinale CBD

De man die Mediwietsite voor zijn rekening neemt, krijgt – toegegeven, opnieuw niet bijster verrassend – de categorie ‘Medicinaal CBD’ toebedeeld. Het is met drie deelnemers de kleinste categorie op de Highlife Cup. Maar het is dan ook een vrije nieuwe business, die hele CBD-markt. Maar dat gaat groeien, dat wil je niet weten!  En aangezien zelf thuis je CBD-wiet kweken op alle fronten een verstandige keuze is, gaan we daar in de komende jaren nog veel meer van horen, van die CBD-wietsoortjes.

En ook vanaf het Mediwietsite-front komt er dus nog een update aan binnenkort.

Hasjkikker duikt in de supershit

Hasj is dan weer de all time favorite van een van de twee founding fathers van CNNBS. Dezelfde die ook 25 jaar geleden in de allereerste jury van de Highlife Cup zat ja. Samen met illustere juryleden als Simon Vinkenoog, Armand en zo nog een stuk of zeven andere eigenwijze cannabis connaisseurs. Samengevat; de hasjkikker bij CNNBS duikt met zijn neus direct in de hasj samples!

En dat ziet er dan weer zo uit, 24 hasj lekkernijen bij elkaar, vrolijk poserend voor hun chef-kok:

Omdat je nu eenmaal van huis uit meekrijgt dat het slim is om altijd met het lekkerste te beginnen – dan zit dat er maar vast in, en pakken ze dát in ieder geval nooit meer van je af, nietwaar – gaat de hasj eraan. In moordend tempo, dat dient gezegd. Maar het is eveneens bittere noodzaak dat strakke testtempo als je de finish wilt halen binnen de gestelde deadline…

Pure sciencefiction, voor cannabis liefhebbers

Met een microscoop komt het allemaal zogezegd nóg dichterbij. Echt aan te raden voor iedereen die wil weten hoe de vork in de wietsteel zit. Zo’n microscoop tovert letterlijk wonderen tevoorschijn; pure sciencefiction beelden dringen je toch al niet al te flauwe stonede en/of highe hoofd binnen. Schitterend gewoon! Maar echt.

Zelfs niet-blowers a.k.a. vrienden en familieleden die zich in de buurt van het jurylid vertonen – en een kijkje wagen door de microscoop – zijn meestal diep onder de indruk. En je ziet meteen goed hoe zuiver alles is, wat je gaat roken. Aan te raden dus voor de liefhebber zo’n microscoopje, het is daarna gratis topentertainment mensen dat gluren naar je ‘vrouwtjes’! Voor de leek; men consumeert alleen de (verwerkte) toppen van vrouwelijke wietplanten, met name ook omdat de mannetjes helemaal geen toppen aanmaken.

Zo, nu kunnen we wel ophouden met tikken, het wordt wat te blauw, eh… flauw. We moesten maar eens een hapje gaan eten zeker. Want hongerig word je wel van dit testen.

We’ll be back…

* [Veel mensen spreken dat vreemd genoeg uit als “CNN-B-S”. Dat staat er ook wel, natuurlijk. En intern op de CNNBS-burelen zeggen wij ook wel eens “CNN-B-S”. Vroeger, in de eerste jaren van ons bestaan (2014-2017) heetten we RollingStoned. Topnaam, maar mocht niet meer van de advocaten van The Rolling Stones. Flauw. Dus werd de naam veranderd in CNNBS, waarbij die vijf medeklinkers uiteraard staan voor het complete woord “CANNABIS”. Maar dan zonder de klinkers. Toch uit te spreken graag als “CANNABIS”, snap je? Plus dat je maar eens de domeinnaam cannabis.nl/org/eu moet proberen te kopen. Maar dit terzijde.  Spreek CNNBS vooral uit zoals jij het zelf wil en keep on rocking in the free world…]
(advertenties)