(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 9, 10 en 11 augustus vindt alweer het negende Paradigm Festival plaats in Groningen. Muziek, kunst en creativiteit staan zoals gebruikelijk centraal, maar dit jaar wacht de bezoekers van het elektronische muziekfeest een extra verrassing: de polsbandjes zijn gemaakt van hennep en komen met gratis hennepzaadjes erbij!

 

Groningen is de hennepprovincie van Nederland

Groningen profileert zich langzamerhand als dé hennepprovincie van Nederland. Allereerst omdat de twee grootste hennepfabrikanten er gevestigd zijn: HempFlax en Agrodun. Die werken weer nauw samen met een aantal opleidingen in de buurt, om zo de innovatie met betrekking tot de industriële vezelhennep aan te jagen. Want hennep kan de wereld redden, zo simpel is het. Je kan er duizenden duurzame en milieuvriendelijke producten van maken, van touw en kleding tot bouwmateriaal en zelfs nucleair vervuilde grond kan door de plant worden schoongemaakt.

En hennep leeft blijkbaar breed in Groningen, want nu is bekend geworden dat alle bezoekers van het Paradigm Festival – dat naar eigen zeggen om een gevoel gaat: ‘The feeling you get when people come together for music, art and creativity in an open-minded environment’ – een polsbandje van hennep om krijgen!

Het brein achter de henneppolsbandjes op Paradigm Festival: Tessa Hesseling [foto: Facebook]

Tessa, het eenvrouwsbedrijf achter de hennepbandjes

Een idee van Tessa Hesseling (22), derdejaars student Product Design en Illustratie aan Academie Minerva. In het tweede jaar moesten alle studenten iets duurzaams bedenken en het idee van Tessa kreeg uiteindelijk de voorkeur én subsidie van het lectoraat. Eind deze maand worden de henneppolsbandjes op haar school al gepresenteerd en daarna hoopt Tessa dat ze al die bandjes voor de festivalbezoekers (en artiesten en vrijwilligers) kan maken met een Amsterdams bedrijf met wie ze momenteel onderhandelt.

Tegen Hanzemag zegt de student: “Lukt het niet om het rond te krijgen, dan ben ik op mezelf aangewezen. Laat ik het zo zeggen, dat wordt flink weven. In dat geval blijf ik nog een paar maanden een eenvrouwsbedrijf.”

Henneppolsbandje met iets extra’s

Een uitstekende actie van Tessa, die snapt dat de polsbandjes tegenwoordig een onderdeel van de lifestyle van jongeren zijn en soms jarenlang om de pols van de bezoekers blijven zitten. Maar met de hennepbandjes van Paradigma is nóg iets bijzonders aan de hand, naast hun duurzaamheid en de aandacht voor hennep als vervanger van kunststoffen. “Het festivalbandje dat ik ervan weef, gaat lang mee en zelfs na gebruik kun je de herinnering levend houden”, aldus de student.

Huh? Een levend polsbandje, die hennepplant is toch allang dood (want geoogst en verwerkt)?

Tessa: “In het bandje zitten zaadjes verborgen. Wanneer het bandje niet meer gebruikt, kun je de zaadjes in de grond stoppen en dan groeit er een plantje uit. Wel goed verzorgen, natuurlijk, op tijd water geven en zo.”

Fokking briljant. En bij deze is Paradigm Festival meteen ook het hennepvriendelijkste festival op aarde!

[openingsfoto: Karatkevich Maryna/Shutterstock]
(advertentie)