(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De nieuwe Chinezen zijn niet zoals de oude Chinezen. Schreven we vorige week nog dat laatstgenoemden al 500 jaar voor Jezus wiet gebruikten om high te worden, de huidige Chinese machthebbers zijn minder open minded. Integendeel, ze beschuldigen de VS en Canada er nu zelfs van dat zij door hun legalisering van cannabis voor ellende zorgen, tot in China aan toe!

 

Aantal Chinese blowers stijgt in 1 jaar met 25%

“Een nieuwe dreiging voor China”, zo bestempelt de China National Narcotics Control Commission (het hoogste drugsorgaan in het communistische land) de legalisering van cannabis in Canada en diverse staten in de VS. Met dat laatste land zijn de Chinezen verwikkelt in een keiharde handelsoorlog, dus het zou ons niet verbazen als dit ook hier mee- en opspeelt.

Maar officieel bestaat de genoemde dreiging voor China eruit dat er steeds meer drugs het land worden binnen gesmokkeld en dat is uiteraard de schuld van de Noord-Amerikanen, zegt Liu Yuejin, de op 1 na hoogste baas van de narcoticaraad op een persconferentie maandag. Hij weet daar ook te melden dat het aantal cannabisgebruikers vorig jaar met meer dan 25 procent is gestegen.

Maar gelukkig blowen Chinezen eigenlijk helemaal niet

Oei, dan moeten er wel honderden miljoenen Chinezen aan de joint lurken inmiddels, aangezien het land meer dan 1,3 miljard inwoners telt? Maar nee hoor, met een stalen gezicht beweert Liu Yuejin dat het aantal blowers in zijn land nu 24.000 bedraagt. Haha, je kan en mag blijkbaar alles uit je duim zuigen daarginds! Heel China zou ongeveer net zoveel blowers tellen als pak ‘m beet Haarlem en Leiden…

“In twee jaar tijd hebben we een toenemend aantal partijen wiet aangetroffen die vanuit Noord-Amerika naar China worden gesmokkeld”, verklaart de narcoticachef tegenover de verzamelde media, waarbij hij ‘toegeeft’ dat er “weinig cannabis gebruikers zijn in China gerelateerd aan de totale populatie”. Tuurlijk Liu, tuurlijk jongen. Haha.

Volgens de Chinese overheid blowen er slechts 24.000 onderdanen in heel het land met 1,4 miljard mensen… [beeld: larryrains/Shutterstock]

China confisqueert in heel 2018 liefst 55 kilo wiet

Maar wacht nog even met de tissues opbergen, er komt nog meer aan. Want hoeveel kilo wiet denk je dat er in een heel jaar (2018) in héél China ( 9.597.000 km² en 1,4 miljard inwoners) in beslag is genomen en wat dus  die door bezorgde ambtenaren geschetste ‘dreiging’ oplevert?

Schrik niet, maar er zijn volgens Liu 115 pakjes in beslag genomen die via internationale vervoerders verstuurd werden. Met daarin liefst 55 kilo cannabis en cannabisproducten.

Liu weet ook wel wie er achter deze smokkelpraktijken zit die heel China zo ernstig bedreigen. Studenten! Ofwel buitenlandse studenten ofwel Chinese studenten die thuiskomen nadat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Overigens specificeerde de hoge narcoticapief niet hoeveel van die 115 pajes er nou uit Noord-Amerika kwamen.

Draconische straffen op drugshandel

Goed, tot zover het lachgedeelte. Minder leuk zijn de draconische straffen die China uitdeelt aan smokkelaars, buitenlanders inbegrepen. Iedereen die met meer dan 50 gram drugs wordt gepakt (welke soort dondert niet) kan de doodstraf krijgen.

De afgelopen jaren trokken de autoriteiten de touwtjes nog strakker aan ook. Zo laten de autoriteiten in grote steden onaangekondigd drugscontroles uitvoeren in het uitgaansleven, in een poging om zo het recreatieve drugsgebruik terug te dringen.

En nu krijgen Canada en de VS er dus van Chinese overheidswege van langs vanwege de bedreigende smokkel van wiet richting China, die dan weer te danken is aan die vervloekte legalisering in Noord-Amerika… Kortom, die (handels/drugs/politieke)oorlog tussen China en Donald Trump woekert nog wel een tijdje door denken wij zomaar!

[openingsbeeld: Aquir /Shutterstock]
(advertenties)