(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Armlastig kan je de Church of England bepaald niet noemen, met ruim negen miljard euro in een potje om te investeren. En geloof het of niet (hihi), vanaf nu mag het Church Commissioners-fonds ook geld stoppen in de medicinale cannabis-industrie!

 

De Britse kerk zit lekker bij kas

Dat de kerken in deze wereld soms meer geld hebben dan banken of koningshuizen is geen geheim. Immers, ze konden eeuwenlang hun goddelijke gang gaan en dat betekende in de praktijk vooral veel land, goud, geschilderde kostbaarheden en cash geld verzamelen (we zullen het aardig houden qua terminologie). Je weet maar nooit of je in het hiernamaals toch ineens aards bezit nodig hebt, nietwaar?

Hoe dan ook, het is de Church of England – of de Anglicaanse Kerk en helemaal officieel zelfs de Episcopaalse Kerk van Engeland – sinds de oprichting in 1534 bepaald niet slecht vergaan gezien de 9,17 miljard euro die er 485 jaar later in kas zitten. Wat te doen met al dat geld, dat is de vraag?

Ook de kerk scheidt medicinaal en recreatief

Geen vraag die aan de 25 miljoen kerkleden wordt gesteld natuurlijk. Het volk mag betalen maar niet bepalen – wat dat betreft is de kerk net de staat, ook al doen beide partijen in de praktijk hun best om gescheiden te blijven. Nee, het is het gesloten Church Commissioners-fonds dat bepaalt. En gesloten wil zeggen dat er geen nieuwe contributies worden aanvaard.

Met de winsten uit de investeringen worden o.a. de kosten voor priesters, kantoren, lokale geloofsgemeenschappen en pensioenen voor de geestelijken betaald. En vanaf nu is het dus koosjer voor de Britse kerk om geld te verdienen aan wiet. Medicinale wiet wel te verstaan, want hoe oubollig een kerk ook mag overkomen anno 2019, ze maken wel netjes het verschil tussen recreatieve en medicinale cannabis!

Voldoen aan de eisen van ‘ethisch beleid’

Volgens de Church of England moeten mediwiet-bedrijven die gezegend geld willen ontvangen voor de productie van hun product wel ‘voldoen aan dezelfde standaard als andere farmaceutica’. Een woordvoerder van de Church Commissioners zegt tegen ABC News: “Wij zullen uitsluitend investeren als er sprake is van fatsoenlijke licenties en regulering voor medicinaal gebruik.”

De aankondiging van de Britse kerk volgt een half jaar nadat Groot-Brittannië medicinale cannabis legaliseerde. Eventuele investeringen in de mediwietmarkt moeten in lijn zijn met de zogeheten Ethical Investment Policy van de Church of England. Dat ethische beleid plaatst restricties op hoe de kerk kan investeren in bedrijven die winst behalen uit activiteiten als tabak, gokken en alcohol.

Wiet uit het verdomhoekje

Twee van die laatste drie sectoren zijn zelf ook hard bezig om vaste voet aan de grond te krijgen in de  snelgroeiende (legale) cannabis-industrie. Behalve Big Tobacco en Big Booze proberen ook Big Pharma en Big Money dit, dus je zou met de kerk erbij kunnen stellen dat wiet inmiddels wel voor eeuwig uit het verdomhoekje is waar het zoveel jaren in heeft moeten bivakkeren.

En dat allemaal omdat ze er geld mee willen verdienen nu ze zien dát er geld mee te verdienen valt… Ook de dienaren van God willen dan natuurlijk een graantje meepikken, zo opportunistisch (of aards als je per se wil) zijn ze daar ook wel weer bij die Church of England.

[foto:  ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)