(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de RAI in Amsterdam vindt deze week GreenTech plaats, een van de grootste tuinbouwbeurzen van Europa. Voor het eerst is er dit jaar een medicinaal cannabis paviljoen, met een stevig sprekersprogramma en stands van 30 cannabisbedrijven uit 10 landen. Ook grote tuinbouwbedrijven als Royal Brinkman en Svensson komen tijdens deze GreenTech uit de cannabis kast.

 

Pluk-robot

Aangekomen in hal 8 van de RAI bleek het medicinal cannabis pavilion – de voertaal is Engels op GreenTech – eigenlijk gewoon een hoek van de beurs te zijn, gedomineerd door een enorme kas van de firma Havecon. Deze kassenbouwer doet al een paar jaar uitstekende zaken met de legale cannabisindustrie in Canada. Want niet alleen voor wiet is Nederland een wereldmerk; ook onze expertise en knowhow in de glastuinbouw geniet een wereldreputatie. Fun fact: na de VS is ons landje de grootste voedselexporteur ter wereld.

Op GreenTech zijn alle innovaties te zien, zoals een paprika-pluk-robot en hightech verduisteringsgordijnen. Natuurlijk leveren veel van deze bedrijven ook aan wiettelers, maar tot voor kort hielden ze graag de schijn op dat ze niets met de plant te maken wilden hebben.

Zoals spreker Tom Dermody van Bija Hemp, een hennepzadenbedrijf uit Colorado zei: “Als deze bedrijven er een paar jaar geleden achter kwamen dat hun producten werden gebruikt om cannabis te telen, kwam er een meltdown en stopten ze onmiddellijk de levering”.

Geen politieagent te zien

Inmiddels is de schroom afgeworpen en prijkt in de stand van Svensson tussen de foto’s van tomaten en orchideeën een prachtige wietplant. En let wel: het gaat hier dus NIET om kleinschalige teelt voor persoonlijk gebruik.

Citaat van de GreenTech website: “GreenTech Amsterdam offers you a complete picture of technologies used for the cultivation of medicinal cannabis. Discover high end solutions on how to grow sustainably, on a large scale and how to optimize the yield of your crop.”

Thomas Rau (L) wil graag legaal wiet gaan kweken in Nederland, Boy Ramsahai (M) van Royal Queen Seeds wil hem best het zaad leveren…

On a large scale, of in goed Nederlands: grootschalig. Daarmee wordt zowel artikel 3 als artikel 11a van de Opiumwet overtreden. Artikel 11a, beter bekend als de growshopwet, verbiedt immers het te koop aanbieden, afleveren, verstrekken, vervaardigen of voorhanden hebben van materialen of gegevens “waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn” voor professionele en/of grootschalige cannabisteelt. Toch heb ik geen politieagent gezien in de RAI.

De opmars van Big Agro binnen de cannabis- en hennepwereld is onvermijdelijk en al aan de gang

Het toverwoord is hier medicinaal. Medicinaal is legaal, ook al is er nog steeds maar één legale producent in Nederland. En één legale stekkenboer, weten we dankzij een artikel in het Algemeen Dagblad deze week: ‘Peter Olsthoorn is de enige in Westland die legaal medicinale wietstekken kweekt’.

Robert Hoban spreekt in het mediwiet paviljoen in de RAI…

In de presentaties van de sprekers, vrijwel allemaal van buiten Nederland, kwam de wereldwijde wirwar aan regels en wetten rond de plant regelmatig aan bod. Robert Hoban, een van de best ingevoerde experts op dit gebied, vertelde hoe zijn kantoor 22 landen adviseert bij het hervormen van hun cannabiswetten. Hoban was eerder professor cannabisbeleid aan de universiteit van Denver, Colorado.

Big Agro

Het was volle bak bij de zogenaamde Cafe Talks; de meeste bezoekers moesten staan. “Big Agro”, zoals de grootschalige tuinbouwindustrie wel wordt genoemd, kijkt begerig naar de cannabisplant en de miljarden die er mee te verdienen zijn. In april ging een delegatie Westlandse tuinders bij Mark Rutte op de koffie in het Torentje, om hem te overtuigen zijn achterhaalde standpunten (“wiet is troep / rotzooi”) aan te passen aan de realiteit. “Tuinders willen het, politici willen het en Glastuinbouw Nederland wil het”, schreef het Algemeen Dagblad over die ontmoeting. “Nu Mark Rutte nog.”

De Havecon-kas is niet te missen…

Thuisteelt

Mijn bezoek aan de GreenTech maakte twee dingen duidelijk. Eén: de opmars van Big Agro binnen de cannabis- en hennepwereld is onvermijdelijk en al aan de gang. Twee: die opmars maakt het nog belangrijker en urgenter dat thuisteelt fatsoenlijk wordt geregeld.

Als de Westlandse kassen straks volstaan met honderdduizenden cannabisplanten is het nóg onverteerbaarder dat er mensen uit hun huis worden gezet omdat ze een paar van diezelfde planten in hun tuin of in een kweektentje hebben staan. Kortom: thuisteelt vrij, achterdeur open!

GreenTech duurt nog tot en met donderdag 13 juni

(advertentie)