(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn we al wakker? Het is inmiddels week 4 van 2021, maar tot dusver is er weinig verschil tussen 2020 en 2021. Zoals menigeen al opmerkte, keken we met open mond naar de Amerikaanse ‘bananenrepubliek’ en de bestorming van het Capitool. Maar nu was het ook raak in Nederland, met rellen door het hele land. 

Heel bekend maar geen succes

Gelukkig worden de relschoppers niet als demonstranten of activisten aangemerkt, dat zou ons vak namelijk nog verder besmeuren. Want sinds de coronacrisis is ineens iedereen activist. Daarom was het wel interessant dat het programma Tegenlicht aandacht gaf aan activisme en protesteren in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Daarin werd onder andere het woord gevoerd door Micah White, die als medegrondlegger aan de oorsprong stond van Occupy Wallstreet. Een van de meest bekende activistische bewegingen, maar zoals hij zelf toegeeft, die niets voor elkaar heeft weten te krijgen. 

Eén van de verklaringen daarvoor is volgens hem dat de specifieke strategieën van de activisten niet werken. Ze zijn vaak gebaseerd op een idee van democratie. Dat de regering bestaat bij de gratie van het volk. Dus dan zou je als activistische beweging alleen maar met ontevreden massa’s bij elkaar moeten komen om de mening van de regering te doen veranderen. Dit hele idee staat volgens Micah White het succes van activistische bewegingen in de weg. 

Bye-bye Cannabis Bevrijdingsdag

Tot voor kort organiseerden we met de stichting Verbond voor Opheffing voor het Cannabisverbod dan ook nog wel zo’n massabijeenkomst: Cannabis Bevrijdingsdag. Nou was dat niet echt een ontevreden massa, immers de meeste aanwezigen waren lekker high. Van geweld, plunderingen of vernielingen was dan ook geen sprake. 

Toch zijn we er mee gestopt, omdat we onze strategie sindsdien hebben aangepast. In feite doen we nog steeds wat we toen ook al deden, maar steken we nu niet meer een heel jaar onze tijd, energie en bijeengesprokkeld geld in een evenement van één dag.

Het Nationale Cannabisdebat is verplaatst naar het najaar, maar de Nationale Cannabiskrant ligt binnenkort in jouw favoriete coffeeshop… [beeld: Nadia Snopek/Shutterstock]

De Nationale Cannabis Krant

Met de aanstaande verkiezingen in maart zijn we vooralsnog druk bezig met De Nationale Cannabis Krant die binnenkort door heel het land verkrijgbaar zal zijn. Er gaan zo’n 100.000 stuks gedrukt worden om daarmee de cannabis minnende kiezer een ‘groene keuze’ te helpen maken en daarmee de plant een stem te geven. En nee, dat betekent niet automatisch dat je links moet kiezen. Alhoewel het op rechts niet heel denderend is voor de cannabis liefhebber. In algemene zin doen we dus aan opkomstbevordering.

En in tegenstelling tot de belabberde krantjes die je zo nu en dan in je brievenbus vindt, zul je binnenkort in de betere coffeeshops eenmalig De Nationale Cannabis Krant kunnen lezen of op de bijbehorende website de krant online kunnen checken. Ook zul je op denationalecannabiskrant.nl (nog in aanbouw) ook kunnen lezen waar je de fysieke krant kunt vinden.

Het Nationale Cannabis Debat

Het Nationale Cannabis Debat hebben we helaas vanwege de omstandigheden (lees: coronamaatregelen) moeten uitstellen tot ná de verkiezingen. Eerder was de bedoeling februari van dit jaar, maar dat zou onder de huidige omstandigheden waarschijnlijk hebben geleid tot een volledig digitale variant. En dat komt toch net wat minder goed over dan wanneer het panel en debatleden elkaar kunnen aankijken, aanvullen en corrigeren. De verwachting is vooralsnog dat we het uit gaan stellen naar de eerste week van september, dus voor Prinsjesdag 2021.

[openingsbeeld: Drawlab19/Shutterstock]
(advertentie)