(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je zoals Eazy (what’s in a name?) aan je allereerste kweekronde begonnen bent, dan kan onzekerheid een hoop zorgen oproepen. Geef ik misschien te veel voeding? Of te weinig? Wat is er met die bladpunten aan de hand? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hopelijk kan Lieve Muna, Eazy een beetje geruststellen…

Eazy schreef me van de week onderstaande mail, over zijn eerste kweekronde. Zijn wietplanten hebben een groeifase van 7 weken achter de rug en beginnen nu net aan hun bloeifase. Omdat de aarde voor 6 weken voeding bevat is Eazy nu ook begonnen met het geven van voeding. Alleen is hij wat onzeker over de hoeveelheid, en bovendien beginnen sommige bladpunten te verkleuren, en anderen te vergelen…

 

Naam
Eazy
Onderwerp
Teveel of te weinig voeding of iets anders?
Bericht
Lieve Muna, ik ben bezig met mijn allereerste kweek, en dat gaat redelijk tot zover. Twee planten gaan niet zo heel goed maar de andere twee zien er op het eerste gezicht erg goed uit! Nu heb ik wat kleine probleempjes, maar ik weet niet precies wat er aan de hand is.

Ik heb een tent van 1 meter bij 1 meter met een Spectrabox 360W LED lamp. Kweek op Plagron Royal Mix, en heb de Alga voedingslijn en gebruik de Lemon Kick van Plagron voor de pH-waarde van het water.

In de aardemix zou voor 6 weken voeding zitten, en ik heb ze 7 weken voorgegroeid. De planten staan nu iets meer dan een week in de bloei. Ik heb ze nog maar twee keer een beetje (groei)voeding gegeven omdat ze er goed uitzagen. Eén keer 1 milliliter op 2 liter water en een andere keer 2 milliliter op 1 liter water. Het voedingsschema geeft 4 milliliter per liter water aan, voor elke waterbeurt maar dat lijkt me een beetje te veel. Ook schrijft het schema vanaf week één van de bloei ook gelijk bloeivoeding voor. Uit onderzoek zie ik echter dat de eerste 2 a 3 weken in de bloei de plant nog hard groeit, en strekt dus eigenlijk nog groeivoeding moet hebben, en dat doe ik dus ook.

Ik zie wat probleempjes aan het blad maar weet niet zo goed wat.. Er is zo veel info en soms lijkt het echt tegenstrijdig. Niet alles maar sommige bladeren hebben wat lichte punten en een paar zelfs bruine. Ook onder aan de plant wat vergeelde bladeren.. help!

Groetjes, Eazy

Bijlagen 

Take it easy

Flauw he Eazy… ik kon het niet weerstaan, sorry. Maar het is ook een beetje de waarheid. Ik denk namelijk dat je je een beetje te veel zorgen maakt om je wietplanten. Maar goed, dat schrijf je zelf ook al dat je door de tegenstrijdige adviezen het soms niet meer zeker weet. Ik ben hier om je te helpen dus maak je geen zorgen. Allereerst kan ik je vast geruststellen, de schade aan de bladpuntjes is minimaal en is bij de meeste kwekers wel te zien. De bladeren aan de onderkant van de planten worden waarschijnlijk geel omdat de plant ze zelf niet meer echt nodig heeft. Ze vangen bijna geen licht op omdat ze in de schaduw groeien, dus je planten onderhouden ze niet meer waardoor ze langzaam afsterven. Niets om je druk over te maken.

Dan mijn voedingsadvies. Laat ik beginnen met de Royal Mix. Deze aarde bevat al een behoorlijke hoeveelheid voeding, en is volgens de verpakking dan ook goed voor de eerste zes weken. Maar dit is natuurlijk een gemiddelde. Je kunt je zelf wel voorstellen dat een plant onder een dikke 1000 Watt HPS, in 6 weken veel meer voeding verbruikt dan een plant onder een TL-balk. Kijk dan ook altijd naar je plant, en vaar niet blind op het aantal weken dat op een verpakking staat of een voedingsschema.

Over voedingsschema gesproken; het klopt dat een wietplant in de eerste weken na het ingaan van het 12/12 lichtschema nog veel groeit. Ze groeit dan zelfs extra hard, en heeft dus inderdaad nog behoefte aan groeivoeding. Pas wanneer de bloeiharen te zien zijn, raad ik je aan om met bloeivoeding te beginnen.

In dit geval bevat de aarde mijns inziens nog meer dan genoeg groeivoeding, en dat zou ik dus zeker niet bijgeven. Dat is ook een klein beetje waarom ik zelf liever een light mix gebruik, want je bloeiende wietplanten staan nu in aarde die nog relatief veel stikstof bevat. Met een light mix kun je dat beter zelf bepalen, met de flesvoeding die je geeft. Ik raad je aan om wel bloeivoeding te geven vanaf nu maar niet te veel. Wees ook voorzichtig met de hoeveelheid water, want je planten zijn wat aan de kleine kant in verhouding tot de potten, en dat werkt over bewateren wel een beetje in de hand.

Je bent op de goede weg, Eazy! Succes met de rest van je kweek.

-xxx- Muna

(advertentie)