(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor zijn vrouw kweekt Joep binnen altijd een paar wietplanten, en deze keer is dat de Skunk-variant Special Queen 1. Alleen verloopt de zaailing-fase eigenlijk altijd tamelijk lastig, ondanks de nauwkeurige precisie waarmee Joep de kleine wietplantjes water geeft. Hopelijk kan Lieve Muna helpen…

Zaailingen zijn tere wezentjes; ik heb er al vele brieven en mails over gehad en beantwoord. Ook Joep worstelt met zijn zaailingen. Ze overleven wel maar de eerste fase verloopt eigenlijk altijd moeizaam. Ik heb wel een idee waar dat aan ligt, maar laten we eerst even Joeps email lezen.

 

Naam
Joep
Onderwerp
Groeiproblemen
Bericht
Lieve Muna, omdat mijn vrouw cannabis gebruikt voor haar medische aandoeningen, kweken we jaarlijks een paar planten. Helaas gaat dit altijd tamelijk lastig; de jonge planten doen het niet best. Het zijn Special Queen 1 planten van Royal Queens. Ze staan in kleine potjes met Plagron zaai en stekgrond. Goed ingewaterd zijn ze 260 gram per bakje aarde. Ik geef nu water tot 245 gram. ’s morgens en ’s avonds nog een beetje. Kraanwater, niet afgezuurd en geen voeding. Ons kraanwater is echter onthard. Ik vraag me af of dit een probleem kan zijn. Er zit geen kalk in, en en minder mineralen dan gebruikelijk in water. Ze staan in een tent met LED licht (18/6). De nachttemperatuur is rond de 17 graden en de dagtemperatuur rond de 22 graden. Luchtvochtigheid is tussen de 50 en 60 procent (’s nachts). Wat doe ik fout?P.s. de kleine plantjes zijn een week later gepoot.
Bijlagen

 

Een trage start…

Hoi Joep, allereerst wil ik even zeggen hoe lief ik het vind dat je medicinale wiet kweekt voor je vrouw. Dat is nobel van je! Daarnaast scheelt het ook gewoon een heleboel geld want ook medicinale cannabis op recept wordt schandalig genoeg niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Over naar het kweekprobleem dan; je schrijft dat de jonge wietplantjes eigenlijk altijd tamelijk lastig op gang komen. Als je de zaailingen altijd op dezelfde manier opkweekt als je hierboven beschreven hebt, dan heb ik wel een idee waar dat aan ligt. Namelijk een combinatie van een licht zuurstofgebrek bij de wortels, een temperatuur die wat aan de lage kant is, en water met een gebrek aan calcium. Geen van deze drie factoren zijn dermate een probleem dat de zaailingen dood gaan, maar ze vertragen de boel wel.

Gebruik geen zaai- en stekgrond!

Ik heb het al vaker geschreven maar zaai- en stekgrond is niet geschikt voor cannabis-zaailingen. De zaai- en stekgrond is de belangrijkste reden dat de blaadjes van deze zaailingen in een boog omlaag buigen. Het probleem is dat zaai- en stekgrond veel zand bevat en daardoor eigenlijk te dicht is qua structuur. Zaai- en stekgrond is met andere woorden niet luchtig genoeg voor cannabis-zaailingen. De wortels krijgen te weinig zuurstof, net als wanneer je te veel water zou geven. Hierdoor wijzen de blaadjes omlaag, net als wanneer je te veel water zou geven.

Gelukkig weeg je de potjes en geef je voorzichtig water want het risico op verdrinking is groot in zaai- en stekgrond. Nu ze er eenmaal in staan, zou ik ze laten staan maar de volgende ronde adviseer ik je om de zaai- en stekgrond achterwege te laten. Gewone Allmix, Promix of Lightmix is veel geschikter voor cannabis-zaailingen. Zodra je de zaailingen hebt verpot in een luchtiger mengsel, zul je zien dat de bladeren vaker omhoog wijzen.

Temperatuur & arm water

De zaai- en stekgrond is mijns inziens de hoofdreden van de trage start maar de temperatuur en het ontharde water helpt ook niet mee. Tussen de 17 graden ’s nachts en 22 graden overdag is maar net warm genoeg maar zaailingen zouden een stuk sneller groeien als het een paar graden warmer was. Onder de 15 graden stopt de groei van wietplanten helemaal dus je kunt je wel voorstellen dat 17 graden wat aan de koude kant is. Probeer de temperatuur wat hoger te krijgen, en je zult zien dat de jongedames sneller gaan groeien. Overdag een graad of 26 en ’s nachts rond de 20 graden zouden je zaailingen volgens mij perfect vinden.

Tot slot is onthard water ook niet ideaal. Het bevat geen calcium en dat hebben wietplanten toch wel nodig. Je hoeft je waterontharder niet meteen de deur uit te doen hoor, maar ik raad je wel aan om wat Cal/Mag aan het water toe te voegen, bijvoorbeeld van Biobizz of Mills Nutrients.

Succes met deze zaailingen Joep, ik denk dat je ze wel snel boven Jan krijgt als ze verpot zijn.

-xxx- Muna

(advertenties)