(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als je een regelmatige CNNBS bezoeker bent, dan weet je: licht = gewicht. De kwaliteit en het wattage van je kweeklamp bepaalt met andere woorden hoeveel je maximaal kunt oogsten. Maar wil dat ook zeggen dat je met dezelfde kweeklamp je opbrengst niet kan verbeteren? 

Hoe zat het ook alweer met het ezelsbruggetje dat zegt dat licht gewicht is? Oh ja, wietplanten gebruiken voornamelijk lichtenergie voor de fotosynthese. Vergelijk fotosynthese voor het gemak maar even met de spijsvertering, en je hebt al snel door dat licht eigenlijk de grootste voedselbron voor planten is. Hoe meer licht met andere woorden, hoe meer groei. Maar betekent dat dan ook dat Michel zijn opbrengst niet kan verbeteren, zonder zijn 90 Watt Spectrabox kweeklamp te vervangen? Ik denk van niet, maar eerst maar even de vraag lezen…

 

Naam
Michel
Onderwerp
8-literpot, 90 Watt LED
Bericht
Dag Lieve Muna, ik kweek voor mezelf één plant per keer. In een zelfgemaakte tent met een lullige ventilator en een Spectrabox 5, 90 Watt lampie. Toch ben ik tevreden met mijn eerste resultaat, een mooie Super Lemon Haze Auto van Green House Seeds.
Ik topte de plant na minder dan 3 weken en de wortelkluit was prachtig en nam de hele pot in beslag. Ik vraag me dus puur af of je denkt dat mijn opbrengst met deze 90 Watt LED vooralsnog verhoogd kan worden, als ik voortaan bijvoorbeeld voor een pot van 10-12 liter ga. Tuurlijk is de lamp de grootste boosdoener als je meer wil. Maar juist met de riemen die ik heb vraag ik me af of bijvoorbeeld de pot of het medium nog meer zou kunnen opleveren. En is dit nog een beetje een mooie plant geworden naar jouw mening? Ook gebruikte ik voeding van Mills. De plant werd geboren op 4 oktober en geoogst op 30 november. Groet,

Michel

Bijlagen

 

Kun je meer oogsten met dezelfde kweeklamp?

Dat is eigenlijk wat je vraagt Michel, en hallo by the way. Je kunt zeker meer oogsten met dezelfde lamp. Dat wil zeggen; er zijn een heleboel factoren van invloed op je opbrengst dus tenzij je alles perfect doet valt er altijd wel wat te verbeteren. Dat gezegd hebbende zal ik je laatste vraag even als eerste beantwoorden; ik vind je plant er prachtig uitzien! Ze zit van top tot teen vol met wiet, en aan de witte kleur te zien ook van een uitstekende kwaliteit, mijn complimenten! Ik vind het ook top dat je steeds maar één plant voor jezelf kweekt, puur voor eigen gebruik.

Het is alleen wel een beetje jammer dat je er niet bij hebt gezegd hoeveel droge grammen je van de Super Lemon Haze gehaald hebt, want dan had ik een idee kunnen vormen over hoe goed of slecht je het gedaan hebt. Het wattage van je kweeklamp is namelijk echt wel een goede indicatie van je maximale oogst. Als je één gram per Watt kweekt, dan doe je het van oudsher (lees: met HPS kweeklampen) fantastisch. Met LED is één gram per Watt ongeveer gemiddeld denk ik, en met de beste high-end full spectrum LED’s van tegenwoordig is 1,5 tot 2 gram per Watt haalbaar.

Spectrabox 90W?

Weeg voor jezelf dus even de droge toppen, en vergelijk die met het Wattage van je kweeklamp. En die heb ik even opgezocht, want hoewel die 90 Watt genoemd wordt, verbruikt de Spectrabox slechts 58 Watt aan stroom. De maximale oogst met deze LED (de Spectrabox is alweer een generatie ouder) ligt dus niet rond de 90 gram maar zal eerder rond de 60 gram liggen. Als dat je opbrengst was, dan heb je het dus prima gedaan.

Ik snap je vraag over de potmaat goed. Ten eerste kweekte je een autoflower, en kunnen die met wat meer ruimte bij de wortels vaak ook groter worden. De bottleneck bij dit soort wietplanten is namelijk tijd. Autoflowers hebben maar een paar groeiweken, dus hoe meer ruimte ze hebben om in deze weken te groeien hoe beter. Je kunt dus best proberen om een keer een grotere pot te gebruiken. Wees alleen wel voorzichtig als je plantje nog klein is, want kleine wietplantjes in grote potten met aarde geef je al snel veel te veel water. Maar gelukkig gebruik je een air-pot, waarin dat risico wat minder groot is.

Luchtkwaliteit is ook een belangrijke factor, en aangezien je zelf al zegt dat je een lullige ventilator gebruikt ligt daar misschien ruimte voor verbetering. Je zelfgemaakte tent kan waarschijnlijk ook beter; reflecterende wanden weerkaatsen het licht terug naar je plant, en dat levert toch wat meer rendement.

Maar de grootste winst is volgens mij te behalen door een fotoperiode gevoelige wietplant te kweken in plaats van een autoflower (ook daar heeft Green House een heerlijke Super Lemon Haze van). Bij zo’n fotoperiode gevoelige wietplant bepaal je namelijk zelf wanneer de bloeifase begint, door middel van het lichtschema. Hierdoor kun je de plant met allerlei trainingstechnieken (toppen, dieven, scroggen, etc.) vormen. Zo krijgt ze meer toppen, en benut ze het licht van jouw eigen Spectrabox 5 veel beter.

-xxx- Muna

(advertenties)