(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opbrengsten van 600 gram zijn hem niet vreemd. Het probleem is alleen dat slechts de helft van Joosts planten het eerste stadium in zijn DWC-systeem overleeft. Hopelijk kan Lieve Muna helpen. Dat deed ze twee weken geleden ook voor Tim, die bij wijze van bedankje nog een paar mooie foto’s van zijn herstelde Wedding Cakes opstuurde.

Als ze eenmaal gaan, dan gáán ze ook, de wietplanten van Joost. Onder één LED kweekt hij met vier planten wel 600 gram wiet. Het probleem zit ‘m in de eerste fase, na het ontkiemen. Slechts 5 van de 10 zaailingen overleven die periode, dus je kunt wel nagaan dat Joost een vermogen aan zaadjes besteed. En dat is volgens mij nergens voor nodig want ik heb wel een idee van wat er aan scheelt. Maar daar kom ik straks op terug…

Wedding Cakes weer gezond

Eerst wil ik namelijk even de foto van Tim met je delen, die mij twee weken geleden een kweekvraag stelde. Zijn Wedding Cakes hadden vreemde witte vlekken en strepen op de bladeren, maar staan er nu weer gezond en groen bij. Een flinke spoeling was alles wat ze nodig hadden, er bleek inderdaad wat te veel fosfor in de aarde te zitten.

Dan gaan we nu over naar de DWC-wietplanten van Joost. Zoals gezegd overleven die maar 5 van de 10 keer het zaailing-stadium. Eerst even lezen wat Joost daar zelf over te zeggen heeft…

 

Naam
Joost
Onderwerp
Van de 10 overleven er 5
Bericht
Lieve Muna, ik ben nu 2 jaar met deze prachtige hobby bezig maar helaas wil de groeifase maar niet goed lukken. Ik moet 10 zaden opzetten om uiteindelijk 4 mooie planten te krijgen. De situatie is als volgt:

Ik kweek op een zelfbouw DWC-systeem waarbij elke bak een grote bruissteen heeft en het voedingswater wordt rondgepompt door een vijverpomp. De voeding die de plantjes krijgen is Canna Aqua en mijn pH-waarde hou ik strak tussen de 5,8 en 6,2. De EC-waarde heb ik in de eerste weken meestal rond de 1,4.
Het probleem zit denk ik niet in het systeem, want zodra de planten wortels in het water hebben groeien ze als kool en de resultaten liegen er dan niet om. 4 planten doen 600 gram met 1 LED lamp (helaas mag ik maar 3 foto’s meesturen 😉 )

Zodra ik nieuwe zaadjes wil ontkiemen gebeurt dat in de koffiefilter-methode. Hierna komen ze in steenwol pluggen die een nacht in water hebben gelegen met een klein beetje voeding op pH 6. Na enkele dagen komen ze allemaal omhoog, en daarna begint de ELLENDE!

Een aantal groeien als kool en zijn erg blij maar de meesten beginnen helaas licht gele vlekken te vertonen, en stoppen met groeien. Het duurt weken om deze kleine schatjes dan weer zover te krijgen dat ze bruikbaar zijn, en helaas verdwijnen ze daardoor dus ook vaak bij het afval… Heb jij enige tips voor mij wat er aan de hand kan zijn? Veel liefs, Joost

Bijlagen

Opstartproblemen in Deep Water Culture (DWC)

Hallo Joost, ik zie wat je bedoelt. Vervelend om elke ronde met problemen te moeten beginnen. Naast de zorgen die je erover zult hebben kost het je ook een hoop tijd, en een hoop nieuwe wietzaden. Maar ik heb goede hoop voor je want ik weet eigenlijk wel zeker waar het aan ligt. Voortaan zullen al je zaailingen overleven!

Het ligt inderdaad niet aan je systeem want daar kan niet veel mis mee zijn, als de overlevers er zulke goede resultaten mee weten te halen. Het ligt wat mij betreft ook niet aan de wietzaadjes of de manier van ontkiemen, en ook het voorweken van de steenwolblokjes doe je voor zover ik kan inschatten prima. Wat jouw jonge wietplantjes volgens mij missen, is een beetje CalMag.

CalMag en pH-waarde

Je doet eigenlijk alles perfect Joost, en dat is nét het probleem in dit geval. De pH-waarde hou je strak tussen de 5,8 en 6,2 en dat is het euvel. Calcium en magnesium zitten namelijk wel in kraanwater maar met name calcium kan pas worden opgenomen bij een pH-waarde vanaf 6,4. De (verder uitstekende) pH-waarde onder de 6,2 zorgt er dus voor dat je planten in de eerste weken geen calcium kunnen opnemen.

Om het probleem voortaan voor te zijn, raad ik je aan om even een flesje CalMag (calcium en magnesium) te kopen. Diverse merken plantenvoeding verkopen het, en je hebt er niet veel van nodig. Misschien kun je zelfs wel helemaal zonder als je de pH-waarde af en toe boven de 6,4 laat komen, maar om een vergeeld plantje snel te redden is het handig om CalMag in huis te hebben.

De oplossing: CalMag en een tijdelijke pH-waarde boven de 6,4.

Voeg vanaf het begin een klein beetje CalMag toe aan het voedingswater, en stel de pH-waarde dan pas een dag later af op 5,8. Kraanwater heeft doorgaans een zuurtegraad boven de 6,4 dus dat geeft je planten een dag de tijd om de calcium en magnesium op te nemen. Als je dit in het begin van je cyclus wekelijks doet, dan zul je de problemen volgens mij niet meer hebben. Je zult ook merken dat de hogere pH-waarde en de extra CalMag later in de groeifase niet meer nodig is. Dat is ook de reden waarom de overlevers het bij jou wel redden tot het einde.

Buiten het CalMag probleem zou het eigenlijk alleen nog aan een te nat steenwolblokje kunnen liggen. Om dat uit te sluiten, check je even of je steenwolblokjes niet te ver onder in je netpotjes liggen. Zorg ervoor dat er een ruimte van ongeveer 2 centimeter zit tussen de onderkant van de netpotjes, en het wateroppervlak. Plaats je stekblokjes verder niet direct op de bodem van de netpotjes, maar doe daar eerst een laagje kleikorrels in. Zo wordt het stekblokje niet te nat omdat water er niet direct tegenaan kan spatten.

Heel veel succes met je komende rondes Joost, ik denk dat je nu wel van de problemen af bent. Stuur je me nog eens een mailtje met wat foto’s van gezonde zaailingen (en die mooie oogsten 😉 ).

-xxx- Muna

(advertentie)