(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een van de lastigste zaken voor de beginnende thuiskweker, is het juiste moment kiezen om op 12/12 over te schakelen, en de bloeifase op te wekken. Dat komt natuurlijk omdat wietplanten voorafgaand aan de bloeifase een periode van supersnelle groei doormaken, en een kweektent maar beperkt hoog is. Zeker als je ook nog een 600 Watt HPS lamp hebt hangen, zoals Florian. Ben je ook zo benieuwd naar het advies van Lieve Muna?

Afgelopen week kreeg ik een vraag van Florian over het moment van omschakeling naar 12/12. Daarmee bedoelt hij natuurlijk het bloei-lichtschema van 12 uur licht en 12 uur donker. Zoals je wellicht weet strekken wietplanten in de periode tussen groei en bloei nog heel veel, en Florian vreest dat zijn kweektent te krap wordt als hij te lang wacht. Een legitieme angst als je het mij vraagt want hij kweekt met een 600 Watt HPS kweeklamp, en die heeft ook al bijna een meter hoogte nodig boven de twee planten…

 

Naam
Florian
Onderwerp
Bloei
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik vroeg mij af wanneer ik het best overschakel naar het 12/12 lichtschema? Ik ben bang dat als ik te lang wacht, mijn lamp niet ver genoeg van de planten zal hangen (600 Watt HPS). Ik kweek Amnesia Haze en de planten staan net vijf weken te groeien. De planten zijn één keer getopt en krijgen nu Low Stress Training om ze laag te houden.
Bijlagen

 

Op 12/12 zonder hoogteproblemen

Hallo Florian, bedankt voor je vraag. Het is een van de lastigste dingen voor een binnenkweker om in te schatten wanneer je op 12/12 moet overschakelen zodat je planten precies zo hoog worden als jij wil. Wacht je te lang, dan kom je inderdaad in ruimtegebrek. Schakel je daarentegen te snel over naar 12/12, dan blijven wietplanten kleiner dan ze zouden kunnen en loop je in feite opbrengst mis. Daarbij komt ook nog eens dat de ene wietsoort de andere niet is, en planten dus verschillend reageren op de omschakeling. Wat het tot slot ook nog moeilijk maakt, is het hoogteverschil dat verschillende kweekstijlen kunnen opleveren. Al kan dat soms ook je redding zijn…

Ik weet jammer genoeg niet hoe hoog jouw kweektent is maar op dit moment lijkt het erop dat je planten nog aardig wat ruimte hebben om te groeien. Aan de andere kant kweek je Amnesia Haze en dat is een hybride die aardig de hoogte in kan gaan na het omschakelen. Reken erop dat de strek bij deze soort zeker wel vier weken zal doorgaan. Houd er ook rekening mee dat de 600 Watt HPS, zo’n 60 centimeter ruimte nodig heeft, gemeten van de bovenkant van je planten tot de onderkant van de bulb. Goed, dat wist je waarschijnlijk ook al, dus over naar mijn persoonlijke advies.

Scroggen

Een datum waarop je het beste naar 12/12 kunt omschakelen kan ik je helaas niet geven. Daarvoor zijn er veel te veel variabelen. In plaats daarvan zal ik je adviseren hoe je dit moment zelf het beste kunt bepalen, en hoe je door te scroggen, ervoor kunt zorgen dat het hele kweekoppervlak van je tent straks vol staat met toppen.

Waarom je deze planten naar mijn mening zou moeten scroggen? Ten eerste omdat je maar twee wietplanten kweekt in een tent van zo te zien een vierkante meter. Door te scroggen kun je het hele kweekoppervlak benutten. Daarnaast geeft het scroggen je ook meer tijd om te groeien en een betere controle over de hoogte van je planten. Hoe breder je de planten laat worden, hoe minder ze de hoogte in zullen gaan. De derde reden is wat mij betreft omdat je er al min of meer aan begonnen bent, met de Low Stress Training.

Het scroggen zelf zal ik niet uitleggen, want de instructies daarvoor staan al op CNNBS (klik). Ik zal je wel vertellen wat je het beste kunt doen. Begin met het maken van een simpel in hoogte verstelbaar scrogrek, met behulp van tie-wraps en een stuk grofmazig tuingaas (klik hier voor een snelle instructievideo).

Zorg ervoor dat het rek iets boven de twee planten zweeft (een centimeter of 15 als het kan), maar zorg er ook voor dat er nog zoveel mogelijk ruimte is tussen het rek en de onderkant van de lamp (een meter of meer als dat mogelijk is). Hoe hoger je het rek maakt, hoe makkelijker je bij de takken kunt tijdens het opbinden. Hoe lager het rek, hoe meer ruimte je planten hebben om later te strekken.

Vervolgens bind je elke tak losjes aan het rek vast, zodra die er doorheen steekt. Zo ga je door tot ongeveer de helft van het rek gevuld is, en dan schakel je om naar 12/12. Na de omschakeling zullen de planten extra hard groeien maar jij blijft gewoon doorgaan met het vastbinden van de takken, totdat je merkt dat de planten niet meer strekken. Ongeveer twee weken nadat je de eerste bloeiharen hebt ontdekt, loont het de moeite om alles onder het scrogrek goed te dieven.

Zo, dit is mijn inschatting voor jouw kweek. Hoe vaker je deze soort zelf kweekt onder deze omstandigheden, hoe beter je de planten en je kweekruimte leert kennen en hoe beter je het moment van omschakelen kunt bepalen. Zoals ik al zei, het is een afweging waarbij je moet kiezen tussen een risico op ruimtetekort en een risico op minder opbrengst dan mogelijk is. Anyway, heel veel succes Florian, ik zou het leuk vinden als je nog eens een foto stuurt als je planten straks in volle bloei staan.

-xxx- Muna

(advertenties)