(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen via de zuidgrens wordt er dagelijks wiet gesmokkeld naar de VS, ook vanuit het cannabisparadijs aan de noordkant is dat schering en inslag. En net als hun Mexicaanse collega’s zijn ook Canadezen best creatief. Neem deze echte vuilniswagen vol met echte vuilniszakken… alleen bleek er geen huisvuil maar honderden kilo’s wiet in die zakken te zitten!

’s Avonds laat op pad met vuilnis

Het tijdstip van de stinkende wietsmokkel was goed uitgekozen: zondagavond laat, om een uur of kwart over elf. Plaats van handeling: de fameuze Blue Water Bridge. Dat is een brug met dubbele overspanning over de St. Clair River en een internationale grensovergang tussen de Verenigde Staten en Canada. En aangezien wiet in Canada legaal is en aan de andere kant vaak nog niet, is het interessante business om te smokkelen van Noord naar Zuid.

Enter onze vuilniswagen, afgelopen zondag. Toen agenten van de U.S. Customs and Border Protection (CBP) Office of Field Operations Officers (dat past natuurlijk nooit op een visitekaartje verdomme) de chauffeur vroegen waar ie met zijn vuilnis naartoe ging, antwoordde die dat hij ‘gemeentelijk afval vervoerde bestemd voor een landafgraving in New Bosten, Michigan’.

Stinkend zaakje, ook in figuurlijke zin

Dat kwam de dienstdoende Amerikaanse grensagent echter net wat te fantasievol over en hij stuurde de vuilniswagen door naar een extra, tweede controle. ‘Gedurende de controle van de vrachtwagen ontdekten agenten meer dan 1.000 pounds (ruim 450 kilo, red.) wiet verborgen in vuilniszakken achterin de truck’, meldt de site van de U.S. Customs and Border Protection maandag trots.

De vuilniswagen met zijn kostbare vuilniszakken…

Directeur April Donaghy van de grensovergang Port Huron Area Port of Entry: “Smokkelaars zullen echt alles proberen om illegale narcotica over onze grenzen te transporteren. Onze agenten zijn uitstekend getraind om afwijkingen te spotten, en ik ben trots op hun acties die leidden tot zo’n significante vangst.”

Steeds meer wiet uit Canada

Tja, trots. Niet dat het veel zal uitmaken natuurlijk, want zolang er vraag is maar geen legaal aanbod zal er smokkel zijn. Dat erkent het Detroit Field Office – dat alle grensovergangen in de staat Michigan overziet – zelf gelukkig ook wel.

Daar zien ze een ‘significante stijging’ van in beslag genomen narcotica in de laatste 12 maanden. ‘In het fiscale jaar 2020 confisqueerden CBP Field Operations meer dan vierduizend kilo wiet aan de grensovergangen in de staat’, aldus de trotse overheidsdienst.

(advertenties)